Teatro vadovas pasidalijo dieviškai skanių žvynabudžių su padažu receptu

Dviejų Kaune esančių nacionalinės reikšmės įstaigų – teatro ir muziejaus vadovai nuo darbų atsipalaiduoja grybaudami. Tam šį rudenį nereikia net daug pastangų – grybai auga ne tik miškuose, bet ir jų namų kiemuose.

 E.Stancikas grybauti mėgsta nuo vaikystės ir iš miško visada grįžta su laimikiu.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 E.Stancikas grybauti mėgsta nuo vaikystės ir iš miško visada grįžta su laimikiu.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-09-22 11:37, atnaujinta 2020-09-24 16:27

Šį rudenį tik aklas miške gali nepamatyti grybų. Tuo įsitikinęs užkietėjęs grybautojas Nacionalinio Kauno dramos teatro vadovas Egidijus Stancikas.

Iš Žemaitijos kilęs vyras pasakojo, kad grybauti mėgsta nuo vaikystės. Grybų derlių jis rinkdavo tėviškėje, dideliuose lapuočių miškuose, rasti gėrybes jį išmokė tėvas. Vėliau E.Stancikas turėjo sodybą Dzūkijoje, Marcinkonyse, todėl ir pats, ir bičiuliai rengdavo tikrus grybų festivalius.

„Šį rudenį viena bičiulė nuvyko į prie Gelgaudiškio esančius miškus. Neįtikėtina, bet vietiniai gyventojai jai parodė grybingas vietas, nes patys, matyt, visų jų jau nepajėgia surinkti. Draugė rado tiek gėrybių, kad prisirinko ne tik sau, bet ir atvežusi dėžę grybų paliko prie mano namų durų. Teliko iš jų pasigaminti, ką norisi“, – pasakojo E.Stancikas.

Bičiulės sėkmė grybaujant paskatino E.Stanciką ir patį traukti į mišką.

„Savaitgalį viešėdami pas draugus Zapyškyje (Kauno r.) radome tiek grybų, kad nuo jų valymo iki šiol rankos juodos. Bet tai buvo šauni diena. Ryte iki 12 valandos grybus rinkome, po vidurnakčio jais jau gardžiavomės“, – atviravo E.Stancikas.

Jis mėgsta įvairius grybus, bet didžiausias delikatesas jam yra žvynabudės, keptos svieste. Jas vyras valgo su slyvų ir kriaušių padažu.

„Žvynabudės auga iki spalio vidurio, tad jų tikrai dar galima rasti. Tiesa, jos yra įvairių rūšių, todėl reikia rinkti tik skėtines. Norint įsitikinti, ar jos nenuodingos, užtenka liežuvio galu paliesti grybą. Jei kartus – geriau nesinešti namo“, – patarė patyręs grybautojas.

O štai Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus direktorei Dainai Kamarauskienei net iš savo namo kiemo nereikėjo išeiti, kad rastų įspūdingą grybą. Moteris taip pat mėgsta grybauti, bet kelioms dienoms išvykusi pailsėti grįžusi namo kaunietė kieme rado užaugusį didžiulį – maždaug moliūgo dydžio – baltą grybą.

„Nežinau, kaip jis pasisėjo ir ar yra valgomas. Apie jį daugiau papasakojo draugai. Tai – didysis kukurdvelkis. Užaugę jie gali sverti iki 10 kilogramų. Jaunus pumpotaukšlinių šeimos grybus kai kas valgo. Gal kitais metais reikės pabandyti ir man“, – svarstė D.Kamarauskienė.

E.Stanciko žvynabudžių su padažu receptas

Žvynabudes reikia nuvalyti ir supjaustyti trikampiais.

Grybų gabalėlius įmerkti į kiaušinių plakinį, ištraukus pasūdyti, užberti pipirų. Paskui apvolioti miltuose, vėl pamerkti į kiaušinių plakinį ir apvolioti džiūvėsėliuose.

Prie žvynabudžių E.Stancikas gamina slyvų ir kriaušių padažą. Slyvas ir kriaušes reikia apvirti, kad suminkštėtų, sudėti į sietą ir sutraiškyti šakute. Tokiu būdu atsiskirs slyvų kaulai ir odelė, masė taps vientisa.

Masę sudėjus į puodą į ją reikia įpilti vyno ir maišant palaukti, kol jis nugaruos.

E.Stancikas pažadėjo – iškeptus žvynabudžių gabalėlius pamirkę į padažą pajusite dievišką skonį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.