Lietuvių šventės – vis prabangesnės: perka krevetes, ungurius ar eršketus

Orams atvėsus parduotuvių vitrinose vis dažniau akį traukia žuvys. Ne tik todėl, jog tai sveika ir skanu, – prekybininkai vis labiau jaučia, kad artėja didžiosios žiemos šventės, kurios be žuvies neįsivaizduojamos.

„Norfos“ parduotuvėse gausu šviežių, šaldytų ir rūkytų žuvų bei jūrų gėrybių.<br>LR archyvo nuotr.
„Norfos“ parduotuvėse gausu šviežių, šaldytų ir rūkytų žuvų bei jūrų gėrybių.<br>LR archyvo nuotr.
„Norfos“ parduotuvėse gausu šviežių, šaldytų ir rūkytų žuvų bei jūrų gėrybių.<br>LR archyvo nuotr.
„Norfos“ parduotuvėse gausu šviežių, šaldytų ir rūkytų žuvų bei jūrų gėrybių.<br>LR archyvo nuotr.
„Norfos“ parduotuvėse gausu šviežių, šaldytų ir rūkytų žuvų bei jūrų gėrybių.<br>LR archyvo nuotr.
„Norfos“ parduotuvėse gausu šviežių, šaldytų ir rūkytų žuvų bei jūrų gėrybių.<br>LR archyvo nuotr.
„Norfos“ parduotuvėse gausu šviežių, šaldytų ir rūkytų žuvų bei jūrų gėrybių.<br>LR archyvo nuotr.
„Norfos“ parduotuvėse gausu šviežių, šaldytų ir rūkytų žuvų bei jūrų gėrybių.<br>LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

​Toma Aleksėjūnaitė

2020-11-21 10:00, atnaujinta 2020-11-25 10:41

Be to, prieš šventes laukia advento mėnuo, kai dažnas mėsą pakeičia jūrų, marių ar upių dovanomis.

Kokių gėrybių jau dabar galime dairytis „Norfos“ parduotuvėse ir kokių laukti prieš šventes?

Vitrinose ant ledo žvilga karpiai, akį traukia gražuolės lašišos, pūpso sterkai, guli šamai, lydekos, dorados, ešeriai, eršketai ir dar gausybė įvairios šviežios žuvies – asortimentas toks platus, kad tikriems žuvies gerbėjams net sunku išsirinkti – norisi visko!

„Vėlyvą rudenį ir gruodžio mėnesį, artėjant Kūčioms, Kalėdoms, Naujųjų sutiktuvių šventėms, iš tiesų labai padidėja susidomėjimas žuvimi ir jos gaminiais“, – patvirtino „Norfos“ parduotuves valdančios „Rivonos“ žuvies vadybininkas Darius Vilimas.

Todėl parduotuvėse stengiamasi pasiūlyti pirkėjams kuo platesnį asortimentą šviežios ar atšaldytos žuvies.

„Norfos“ pirkėjai labiausiai pamėgo karpius ir lašišas. Lietuvos augintojų išauginti karpiai jau kelinti metai yra perkamiausia šviežia žuvis, kuri tinka tiek karštiesiems, tiek šaltiesiems patiekalams ruošti. O receptų tokia daugybė, kad ši žuvis niekada neatsibos: šeimininkės ruošia įdarytą karpį, karpio kukuliukus, kepsnelius, Kūčių vakarienei kepa visą žuvį.

Ne mažiau mėgstama ir norvegiška lašiša – žuvis, kurią net paprastai paruošus rezultatas būna gurmaniškas.

Be to, ji itin vertinama dėl organizmui itin naudingų omega-3 riebalų rūgščių.

„Norfos“ parduotuvių asortimente – ir tokios pirkėjų pamėgtos žuvys kaip skumbrės, lydekos, galima užtikti doradų, šamų, netgi eršketų – žuvų, kurios bet kurį stalą pavers karališku.

Lietuviškų žuvų gerbėjai taip pat turi iš ko rinktis – šiuo metu galima įsigyti karšių, karosų, strimelių, o tikri gurmanai labiausiai įvertins sterkus.

Gruodžio antroje pusėje „Norfos“ parduotuvėse pakvimpa šviežiais agurkais – prasideda daugelio laukiamas stintų sezonas.

Neturintiems laiko ar idėjų – ir jau paruošti gaminiai iš lašišų, karpių, kartais – upėtakių. Marinuoti kepsneliai, kuriuos reikės tik išsikepti, ir puota paruošta!

Pasak D.Vilimo, atskirose parduotuvėse šviežios žuvies asortimentas gali skirtis, be to, jam įtakos turi ir tai, kad žuvys, ypač laukinės, – produktas, kurio kiekis priklauso nuo to, kiek jų sužvejojama.

„Žvejai ne visada gali užtikrinti paklausą, todėl asortimentas keičiasi. Iš užsienio tiekėjų žuvis gauname kartą per savaitę. Iš Lietuvos tiekėjų – du ar tris kartus per savaitę. O karpius, pavyzdžiui, į parduotuves vežame kiekvieną dieną, nes juos gauname tiesiai iš juos auginančių ūkių“, – pasakojo vadybininkas.

Todėl pirkėjai gali neabejoti – visos „Norfos“ parduotuvėse parduodamos žuvys yra tik šviežios. Iš užsienio jos atkeliauja ne užšaldytos, o atšaldytos, ledo konteineriuose.

Šviežios žuvies asortimentas gali keistis, o šaldikliuose visuomet yra šaldytų geros kokybės žuvų ir žuvies gaminių. Mitybos specialistai teigia, kad šaldyta žuvis nėra blogas pasirinkimas, mat ji užšaldoma iškart po to, kai sugaunama, ir užšaldoma labai žemoje temperatūroje, todėl praranda labai mažai vertingų medžiagų.

Iš šaldytos produkcijos „Norfos“ pirkėjai labiausiai pamėgo lydekas, lydekų filė, iš kurių galima ruošti ir kepsnelius, ir maltinukus, ir troškinius ar užkandžius.

Savo pirkėją turi ir šaldytos rudagalvės menkės, stintos, šprotai, strimelės.

Kasdieniam stalui pirkėjai dažnai renkasi sriubos rinkinius ar šaldytus žuvų pirštelius, įvairius kepti paruoštus kepsnelius. O savaitgalio ar švenčių stalui šeimininkės mėgsta pirkti mėlynųjų vilkžuvių pjausnius, šaldytas jūrų gėrybes.

Šiemet ištikimus „Norfos“ pirkėjus pradžiugino šaldikliuose rasta naujovė – didžiosios tigrinės krevetės už patrauklią kainą. Įspūdingai atrodančios krevetės ne tik pradžiugins visus jų mėgėjus, bet ir papuoš bet kokių švenčių stalą. Paruošti jas itin paprasta: tereikia atšildyti, o tuomet ruošti patiekalus kaip ir iš šviežių krevečių.

O ką svarbu žinoti norint atšildyti šaldytą žuvį, kad išsirinkę kokybišką produktą jo nesugadintume? Geriausia atšildyti ją kuo lėčiau – tuomet žuvis išlaikys struktūrą, neišsausės ir bus skani.

Tad idealu atšildyti ją šaldytuve. Tai šiek tiek užtruks, tačiau rezultatas to vertas.

Norėdami greičiau atšildyti žuvį ją, supakuotą sandariame plastikiniame maišelyje, panardinkite į indą su šaltu vandeniu ir kuo nors prispausite, kad būtų visa panirusi.

Jokiu būdu nenaudokite karšto vandens, nes žuvis atšils netolygiai. Vandenyje žuvį laikykite apie valandą.

Tiek kasdienis, tiek švenčių stalas neįsivaizduojamas be rūkytos ar sūdytos žuvies, ypač sūdytų silkių. Jų pardavimas „Norfos“ parduotuvėse taip pat išauga vėlų rudenį ir ypač gruodį.

„Silkės dažniausiai perkamos fasuotos – kadangi jų apdoroti nereikia, pirkėjai renkasi patogumą ir greitį. Tuo labiau kad yra įvairiai fasuotos produkcijos ir pasirinkti galima iš nemenkos pasiūlos – tiek su priedais, tiek be jų“, – pasakojo D.Vilimas.

Žuvies vadybininkas pastebėjo, kad dvi savaites iki Kūčių išauga sveriamų sūdytų silkių pardavimas ir jos tampa populiaresnės už fasuotas. Tai rodo, kad ruošdamosi šventėms šeimininkės mėgsta laikytis tradicijų.

Ne mažiau jas vilioja ir sūdyta lašišos filė, iš kurios lengva paruošti gurmanišką užkandį.

Rūkytos žuvys irgi puikiai tinka ant šventinio stalo, tuo labiau kad jas galima skanauti ne tik vienas, bet ir paruošti iš jų įvairių mišrainių ar užkandėlių.

„Norfos“ pirkėjai labiausiai pamėgo skumbres – ir šaltai, ir karštai rūkytas. Mėgstamos ir karštai rūkytos lydekos, silkės, ešeriai, karpių išklotinės – visi šie gardumynai ruošiami ir rūkomi „Rivonos“ ceche Kėdainiuose.

O šį sezoną pirkėjus ketinama nustebinti karštai rūkytais unguriais – šis retai užtinkamas skanėstas gali tapti tikra švenčių stalo pažiba. Tad šeimininkės, norinčios nustebinti artimuosius ar svečius, tikrai turi iš ko pasirinkti.

Neatsiejama šventinio stalo dalimi jau tampa ir ikrai. Su jais paruošti sumuštiniai, mišrainės ar užkandėlės ne tik atrodo prabangiai, bet ir pasižymi puikiu skoniu.

„Šio produkto populiarumas kasmet išauga prieš žiemos šventes ir tęsiasi iki Velykų“, – pažymėjo „Rivonos“ žuvies konservų vadybininkas Rimas Rogoža.

Pasak jo, pirkėjai vis dažniau renkasi prabangesnius konservus. Jie linkę sumokėti daugiau ir mėgautis ypač aukštos kokybės preke.

Populiariausi „Norfos“ parduotuvėse – kuprių ikrai. Ir nors ketų ikrai gerokai brangesni, jie taip pat turi savo pirkėją.

Mėgstami ir upėtakių ikrai – tai alternatyva lašišų ikrams.

Artėjančias šventes pranašauja ir padidėjęs šprotų ir tuno konservų pirkimas.

„Ypač populiarėja tuno konservai – žmonės juos perka ne tik šventėms, bet ir vis dažniau įtraukia į kasdienį racioną“, – pastebėjo R.Rogoža.

Beje, „Norfos“ pirkėjai žino ir vertina tai, kad šprotų konservai yra kokybiškesni iš šaltuoju metu sugautos žuvies. Taip pat tai, kad šprotai yra rūkomi tradiciniu būdu ir atrinkti bei sudėti rankomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.