Energinga ir nuolat besišypsanti kulinarinės laidos „Virtuvės istorijos“ (TV3) vedėja I.Juciutė-Čibirkienė prisipažino – jos gyvenime buvo įvairiausių profesijų.
Vienos jų siejosi su grožio sritimi, kitos – su kitokia veikla, tačiau aistra kulinarijai pasirodė stipriausia.
„Kulinarija mano gyvenime atsirado natūraliai. Gimus dukroms Medai (18 m.) ir Eglei (14 m.) jaučiausi tarsi uždaryta namuose. Mes gyvename kaime, tiksliau – vienkiemyje. Būdama viena su vaikais norėjau išreikšti save, veikti ką nors naudingo.
Pradėjau gaminti maistą. Iš pradžių jo priruošdavau tiek, kad nespėdavome net valgyti“, – prisiminė I.Juciutė-Čibirkienė ir neslėpė, kad noras gaminti daug ir įvairaus maisto išliko, tačiau per daugybę metų moteris išmoko save tramdyti ir ruošti valgį saikingiau.
Virtuvėje eksperimentuoti ir išmėginti ką nors naujo mėgstanti Ilona labiausiai patikusių patiekalų receptus linkusi užrašyti ir jais dalytis tinklaraštyje „Skanus gyvenimas“.
Daugybės šalių patiekalus išmėginusi moteris tikino, kad labiausiai ją žavėjo ir ligi šiol žavi lietuviška virtuvė. Jai kulinarė ir skiria daugiausia dėmesio.
„Visi matome, kad šiais laikais namuose žmonės gamina įmantrius patiekalus. Vieni suka sušius, kiti kepa picas, treti gamina rizotą, ketvirti panirę į jūrų gėrybių receptus, o paruošti tradicinius močiučių laikus menančius apkepus, blynus, virtinius, troškinius nedaug kas moka.
Lietuviški receptai nėra perduodami iš kartos į kartą, tikrosios mūsų tautos virtuvės paslaptys eina į užmarštį. Pasvarsčiau, kodėl gi jų neprikėlus?“ – kalbėjo prieš porą metų pirmąją knygą „LT virtuvė – atrasti iš naujo“ išleidusi I.Juciutė-Čibirkienė.
Ruošdama maistą ir bendraudama su kitais kulinarijai aistrą jaučiančiais žmonėmis Ilona suprato, jog mėgautis net skrupulingai pagal receptą gaminamo vieno ar kito patiekalo skoniu dažnai nepavyksta dėl to, kad jie verdami, kepami ar troškinami netinkamuose induose.
Prisiminusi, kad gardžiausi valgiai garuodavo jos senelės ir mamos naudotuose ketaus induose, kulinarė nutarė ir pati tokių įsigyti.
Tačiau susidūrė su tuo, kad vienų jos įsigytų puodų kokybė netiko, kitų bėgant laikui trūkinėjo paviršius, dar kiti buvo netinkamos talpos ar nepatrauklaus dizaino.
„Pasitarę su bendraminčiais ėmėmės patys kurti emaliu dengtus ketaus puodus. Parinkome baltą, raudoną, mėlyną ir mėtų spalvas. Norėjome, kad puoduose maistas neprisviltų, nepriliptų prie indo kraštų, įkvėptų žmones gaminti. Buvo svarbu ir tai, kad šių puodų nebūtų gėda padėti ant stalo.
Kadangi turiu dvi dukras, pagalvojau ir apie tai, kad puodai, kaip ir receptai, galėtų būti perduodami iš kartos į kartą“, – kalbėjo pašnekovė.
Šie puodai I.Juciutę-Čibirkienę įkvėpė naujiems kulinariniams ieškojimams. Moteris jau rašo naują knygą.
Joje bus galima rasti ne mažiau kaip pusšimtį košių, sriubų, padažų, troškinių, plokštainių ir netgi duonos receptų. Patiekalus moteris ragins ruošti puoduose, prie kurių kūrimo pati prisidėjo.
Plėšoma prieskoninė duonelė
Tešlai reikės:
- 300 ml šilto pieno
- 1 v. š. cukraus
- 1 a. š. druskos
- 2 kiaušinių trynių
- 50 g sviesto
- 500 g kvietinių miltų
- 8 g sausų mielių
Prieskoniniam sviestui reikės:
- 70 g sviesto
- 3 česnako skiltelių
- saujelės žalumynų
Mieles sumaišykite su cukrumi ir vos šiltu pienu. Trynius išsukite su tirpintu sviestu, įmaišykite mielių mišinį ir įsijokite miltus, užminkykite tešlą ir palikite šiltai uždengtą, kol pakils dvigubai.
Formuokite mažus kamuolėlius. Sudėkite į puodą ar kepimo skardą ir leiskite pailsėti 20 minučių. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15–20 minučių. Paruoškite prieskoninį sviestą. Susmulkinkite žalumynus, česnakus ir sumaišykite su tirpintu sviestu. Ištraukę aptepkite prieskoniniu sviestu.
Krevečių ir ananasų iešmeliai
Patiekalui reikės:
- 700 g krevečių
- 1 ananaso
- 5 česnako skiltelių
- žiupsnio druskos, pipirų
- medinių iešmelių
Išvalykite krevetes, ananasą supjaustykite kubeliais. Krevetes pagardinkite smulkintu česnaku, druska, pipirais. Suverkite ant iešmelių. Kepkite virš žarijų ar orkaitėje 10–15 minučių.
Šoninė su vyšniomis
Patiekalui reikės:
- 1,7 kg šoninės
- 200 ml balzaminio acto
- 300 ml sultinio
- šaldytų vyšnių be kauliukų
- 3 šalotinių svogūnų
- 4 skiltelių česnako
- 4 rozmarinų šakelių
- 2 čiobrelių šakelių
- žiupsnio druskos
- 5 laurų lapų
- žiupsnelio pipirų
- žiupsnelio kiaulienos prieskonių
Šoninę įtrinkite druska, pipirais ir prieskoniais. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Šoninę dėkite oda į apačią ir kepkite 50 minučių, kol oda taps pūslėta ir traški, o nuo mėsos nutirps riebalai. Tuomet į puodą pilkite actą, sultinį, berkite vyšnias, svogūnus, prieskonius ir sudėkite mėsą odele į viršų. Sumažinkite kaitrą iki 130 laipsnių. Dėkite puodą į orkaitę ir troškinkite apie valandą.
Kepta lašiša
Patiekalui reikės:
- 6 lašišos filė gabalėlių
- 3 v. š. barbekiu padažo
- 1 v. š. alyvuogių aliejaus
Marinatui reikės:
- 1 a. š. smulkinto česnako
- 0,5 a. š. maltų imbierų
- 1 v. š. alyvuogių aliejaus
- 1 v. š. sojų padažo
- 2 v. š. aštraus padažo
- 1 a. š. rudojo cukraus
- žiupsnelio susmulkintų aitriųjų paprikų dribsnių
- žiupsnio druskos, pipirų
- 0,5 a. š. paprikos
Paruoškite marinatą viską sumaišę. Marinuokite lašišos gabalėlius nuo pusvalandžio iki paros. Prieš kepdami žuvį įkaitinkite orkaitę. Ant vidutinės ugnies karštoje keptuvėje su alyvuogių aliejumi kelias minutes apkepkite lašišos filė. Po to gabalėlius sudėkite į kepimo skardą, aptepkite juos barbekiu padažu, šaukite į orkaitę ir kepkite 170 laipsnių temperatūroje 12–15 minučių.