Velykos atgaivina mūsų senąsias tradicijas: pasiūlė, ką gardaus padovanoti artimiesiems švenčių proga

Ant stalo – lyg senolių pagaminti valgiai. Margučiai, mielinis pyragas, mėsos vyniotiniai, kepta antis, kiaulienos kepsniai, įvairūs gardėsiai – po gavėnios šventinis Velykų stalas būna gausus sočių valgių.

Virėjai prieš pat Velykas gausiai pagamins naminių valgių.<br>Archyvo nuotr.
Virėjai prieš pat Velykas gausiai pagamins naminių valgių.<br>Archyvo nuotr.
Gaminiai – jūsų gausiam velykiniam stalui Štai kokių ir tradicinių, ir naujų gaminių (nuotr.) „Rivona“ paruošė šio pavasario šventėms.<br>Archyvo nuotr.
Gaminiai – jūsų gausiam velykiniam stalui Štai kokių ir tradicinių, ir naujų gaminių (nuotr.) „Rivona“ paruošė šio pavasario šventėms.<br>Archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Audronė Urvelytė

Mar 27, 2021, 10:00 AM

Margučiams visada skiriama vietos per patį Velykų stalo vidurį, o aplink sukraunami kiti svarbiausi šios šventės patiekalai: kvapus mielinis Velykų pyragas, duonos gira, krienai, mėsos vyniotiniai, šaltiena, rusvai apskrudinta antis ar garuojantis kiaulienos kepsnys.

Esame nuo žagrės nenutolusi tauta – mitybos įpročiai keičiasi, bet genuose išliko lietuviško, pagal šimtametes tradicijas gaminamo maisto poreikis. Tad ir „Norfos“ prekybos tinklas, Velykoms ruošdamas prekių asortimentą, pirmenybę teikia lietuviškiems patiekalams.

Užsakymai – iš anksto

Dalis žmonių patys šventėms prisigamina įvairių valgių, tačiau yra ir tokių, kurie dėl kitų darbų gausos nesuskumba to padaryti, o kiti gal nė nebeturi tam sveikatos. „Norfos“ profesionalai jų Velykų stalui yra paruošę ypač skanių patiekalų.

„Prieš Velykas kasmet pakeičiame asortimentą. Tad ir šiuo metu jau esame užsakę įvairių rūšių mėsos vyniotinio, stalo puošmenos – keptų „zuikių“, kitų tradicinių lietuviškų patiekalų.

Ant šventinio stalo žmonės galės pasidėti ir kaimiškos šaltienos. Tai populiarus patiekalas, bet retas turi laiko jos išsivirti namuose“, – užklausus, kokių patiekalų šiųmetėms Velykoms paruošė „Norfos“ parduotuves aprūpinanti bendrovė „Rivona“, atsakė jos vadybininkė kulinarijai Nadežda Perminienė.

Didžiosiose „Norfos“ parduotuvėse, kulinarijos cechuose dirbantys virėjai prieš pat Velykas gausiai pagamins naminių valgių, kartu – ir klasikinių, ir šviežių daržovių mišrainių, pagardintų įvairiais priedais – riešutais, mocarelos sūriu ar kitokiais.

Stalo centre – paukštiena

Antys, žąsys, kalakutai ir šių paukščių pjausniai, viščiukai broileriai – tai svarbiausi produktai, kurių užsakymus prieš Velykas prekybininkai smarkiai padidina.

„Prieš šias šventes padidėja šviežios kiaulienos pardavimas, tačiau jos asortimentas negali keistis – jis visada būna toks pat. Veršienos, ėrienos ar triušienos taip pat nuolat turime parduotuvėse, bet prieš šventes pagausiname jų kiekį.

Užtat Velykoms parūpiname to, ko nebūna kasdienėje prekyboje, – marinuotų mėsos produktų, prieskoniais įtrintų ir kepti paruoštų ančių, žąsų. Jas nusipirkus lieka įkaitinti orkaitę ir gardus šviežias patiekalas netrukus garuos ant šventinio stalo“, – kalbėjo Nadežda.

Pasak jos, Lietuvoje perkamiausia paukštiena yra išpjaustyta vištiena. Tačiau prieš Velykas paukštienos lentynose visada atsiranda permainų – daug daugiau vietos skiriama atvėsintiems viščiukams. Jie būna gausiai perkami.

Išskirtinis dėmesys – kokybei

Anot N.Perminienės, prieš Velykas žmonės gausiai perka šaldytas antis. „Kaip jas marinuoti, su kokias garnyrais iškepti, sugalvoja patys šeimininkai.

Tad norėtųsi priminti tik keletą taisyklių. Viena jų – šaldytas antis, kaip ir kitokią paukštieną ar mėsą, geriausia atšildyti lėtai, pavyzdžiui, per naktį palikus šaldytuve, o vėliau – kambario temperatūroje. Labai svarbu atšildžius paukštieną dar kartą jos neužšaldyti.

Kita taisyklė – atšildytą paukštieną pirmiausia reikėtų nusausinti servetėlėmis, o tada – marinuoti. Manau, kad kiekvienas virtuvės šeimininkas turi savitų ir marinavimo, ir kepimo būdų“, – kalbėjo Nadežda.

„Rivona“ jau gerą dešimtmetį šaldytas antis perka iš to paties augintojo Vengrijoje. Tai laiko patikrintas tiekėjas – vienas didžiausių ančių augintojų bei perdirbėjų Europoje.

„Yra gausybė antienos kokybės vertinimo kriterijų. Juo labiau kad šaldyta antis turi būti išlaikoma tam tikrose sąlygose, kad kokybė nenukentėtų. Antis mums tiekiantis vengrų paukštynas jomis aprūpina kone visą Europą ir nė karto nenuvylė“, – paaiškino pašnekovė.

„Lietuvoje taip pat yra labai gerų ančių ir triušių augintojų. Vis dėlto jie nesiryžta dirbti su tinklu, nes būgštauja, kad prireikus negalės patiekti reikiamo kiekio“, – užsiminė Nadežda.

Prabangesni patiekalai

Prieš Velykų šventes „Norfos“ kulinarijos skyriaus vitrinos pasikeičia: kulinarai išverda, iškepa ir suslegia prabangių mėsos vyniotinių su įvairiais retai naudojamais ingredientais, pavyzdžiui, šparagais. Prikepama ir kepsnių su gardžiais įdarais, pavyzdžiui, vištienos su kietuoju sūriu ar kitokiais pagardais.

Nuostabą kelia tai, kad kulinarų paruošiami produktai visada yra švieži – jų pagaminama tiek, kad neliktų kitai dienai. Tad kaip tai pavyksta?

„Stebime statistiką, kiek ir ko nuperkama. Taip pasirengiama kitos dienos gamybai ir prekybai. Kitokie būna savaitgalinio pardavimo ar šventinės prekybos duomenys. Vertinama ir pasibaigusio mėnesio pirkimo istorija, ir sezoniškumo įtaka. Štai taip suformuojamas gana tikslus užsakymų kiekis“, – paaiškino Nadežda.

Lentynose – kaimiški gaminiai

Nors „Norfos“ tinklui daugybę metų savo gaminius tiekia ir mažieji gamintojai, vis dėlto pagrindą sudaro Šilalėje esančio „Rivonos“ mėsos cecho gaminiai. Pasak šio cecho technologės Daivos Vaišvilienės, dauguma ten pagaminamų produktų yra aukščiausios rūšies.

„Tokiems gaminiams keliami griežti kokybės reikalavimai. Jie gaminami tik iš mėsos – nededama jokių jos pakaitalų. Viena populiariausių pas mus – „Kaimiškų“ gaminių linija. Žmonės išsiilgę natūralumo: įprastais prieskoniais – pipirais, česnakais, laurų lapeliais pagardintų, malkų dūmuose išrūkytų gaminių. Ir juos noriai perka“, – paaiškino D.Vaišvilienė.

„Rivonos“ mėsos perdirbimo padalinys veikia Šilalės rajone, Struikų kaime. Ten pat yra ir skerdykla, kuri šviežia mėsa aprūpina ir kulinarijos cechą, ir pačias „Norfos“ parduotuves.

„Viską gaminame tik iš Lietuvos ūkininkų užaugintų kiaulių mėsos – ji ypač gera, todėl ir gaminiai yra kokybiški, gardūs.

Šiuo metu kaimiškoje linijoje turime 15 gaminių ir ją nuolat papildome. Populiariausi – šaltai rūkytas kumpis ir nugarinė, vytinta nugarinė, sūdyti lašiniai bei kumpis, karštai rūkyta dešra.

Prieš Velykas pirkėjams kasmet patiekiame šaltai rūkytą didelį kiaulienos kumpį. Šio kumpio gamybos procesas užtrunka iki pusės metų – jis gaminamas pagal senovinį receptą.

Kadangi tokio kumpio pasiūla yra ribota, jį patiekiame tik šventiniu laikotarpiu. Šis gaminys yra puikaus skonio, gražiai supakuotas – labai tinka dovanoms“, – patikino D.Vaišvilienė.

Gardėsiai – jau kitokie

Balandį keičiasi ir tortų asortimentas – nuo Velykų jų daugiau kepama gaivesnių. Sunkius maistingus tortus ima keisti jogurtiniai, vaisiniai, su maskarponės sūriu, pagardinti uogomis, pavyzdžiui, „Vyšnaitė“ ar „Avietinė palaima“.

„Šventėms pirkėjai dairosi gražiai papuoštų, prabangių konditerijos gaminių – tokių, kurie paprastomis dienomis rečiau perkami. Štai todėl užsakome prabangesnių kepinių, pagamintų iš natūralių produktų – sviesto, grietinėlės, tikro sūrio, tikro šokolado“, – paaiškino vadybininkė Irina Černiajeva.

Velykos pradeda ir naują metų rato ciklą – sezoniškumas daro įtaką prekių kaitai gardėsių lentynose. Tam įtakos turi ir mados tendencijos. Vis dažniau tortų šonai paliekami atviri, kad pirkėjai matytų, iš ko jie iškepti, kuo pertepti. Taigi puošyboje įsivyrauja minimalizmas.

„Mūsų konditerininkai stebi pasaulines tendencijas ir į jas atsižvelgia kepdami pyragus bei tortus“, – užsiminė Irina.

Apskritai pirkėjai jau išpruso – atkreipia dėmesį į sudėtį ir renkasi gerus, maistingus, nors ir brangesnius produktus. Bet neignoruoja ir klasikos.

„Norfa“ pirkėjams siūlo ir medaus plokštainį, ir įvairesnės sudėties „Močiutės“ medaus tortą. Išrankesni žmonės vietoj klasikinio „Napoleono“ gali įsigyti ypač gardų, iš smulkių tešlos lakštų suteptą „Močiutės Napoleoną“.

Tinklas ištikimas ir standartiniam „Kuršėnų“ vyniotiniui, ir siūlo kitokią kepėjų sumanytą jo versiją – šokoladinį „Kuršėnų“ vyniotinį, perteptą natūralios varškės ir sviesto kremu.

„Taigi konditerijos prekės turi daug subtilybių. Jos turi būti ir gražios, ir skanios – suteikti malonumą valgant“, – užsiminė I.Černiajeva. Velykos pradeda ir nau- ją metų rato ciklą – sezoniškumas daro įtaką prekių kaitai gardėsių lentynose. Tam įtakos turi ir mados tendencijos.

Jūsų šventiniam stalui Virėjai prieš pat Velykas gausiai pagamins naminių valgių. Gaminiai – jūsų gausiam velykiniam stalui Štai kokių ir tradicinių, ir naujų gaminių (nuotr.) „Rivona“ paruošė šio pavasario šventėms. Pasak technologės D.Vaišvilienės, jie puikiai tiks ir šventiniam stalui, ir artimiesiems dovanoti.

  • Kepta kaimiška mėsos duona, kuri yra pagardinta daržovėmis ir moliūgų sėklomis.
  • Keptas netikras zuikis – pagal lietuviškas tradicijas sukurtas gaminys.
  • Vytinta kiaulienos sprandinės dešra – išskirtinio skonio.
  • Virtas vyniotinis, įdarytas šparaginėmis pupelėmis ir dekoruotas žalumynais.
  • Vytinti jautienos gabaliukai – gurmaniško stalo užkandis.
  • Vytinta kiaulienos išpjova – užkandis, tinkantis ir šventiniam stalui, ir sumuštiniams.
  • Šaltai rūkyta „Senolių“ nugarinė – kaimiško stiliaus ir skonio kiaulienos nugarinė, kvepianti prieskoniais ir natūraliais dūmais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.