3 klasikiniai midijų receptai, kurie įtiks net patiems išrankiausiems

Midijos yra puikus baltymų, geležies, seleno, jodo ir Omega-3 riebiųjų rūgščių šaltinis. Jose taip pat mažai sočiųjų riebalų, todėl midijos – ne tik gurmaniškas, bet ir sveikatai palankus produktas. Be to, jos lengvai pagaminamos. Midijos puikiai tinka su tradiciniais grietinėlės ar vyno padažais, Azijos stiliaus patiekalais ar Viduržemio jūros gardėsiais – makaronais, salotomis, paelija.

Midijos yra puikus baltymų, geležies, seleno, jodo ir Omega-3 riebiųjų rūgščių šaltinis. <br> 123rf nuotr.
Midijos yra puikus baltymų, geležies, seleno, jodo ir Omega-3 riebiųjų rūgščių šaltinis. <br> 123rf nuotr.
Midijos yra puikus baltymų, geležies, seleno, jodo ir Omega-3 riebiųjų rūgščių šaltinis. <br> 123rf nuotr.
Midijos yra puikus baltymų, geležies, seleno, jodo ir Omega-3 riebiųjų rūgščių šaltinis. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kauno technologijos universitetas

Jun 22, 2021, 9:00 AM

Midijų randama labai skirtingose buveinėse: potvynio užliejamose zonose ir nuolat vandens užtvindytose zonose, kuriose vandens temperatūra ir sūrumas gali gerokai skirtis. Midijos minta fitoplanktonu ir organinėmis medžiagomis, nuolat filtruoja jūros vandenį, todėl jos visada auginamos tose zonose, kuriuose gausu planktono. Laukinės midijos yra gaudomos gremžiant dugną, o šis procesas naikina jūrų dugno bendrijas bei gyvūnus, nespėjusius laiku pasprukti. Todėl jeigu rūpinatės ne tik gėrybėmis ant savo stalo, bet ir gamta, pirkite midijas, užaugintas specialiuose auginimo ūkiuose. Jų auginimas ne tik nekenkia, bet ir prisideda prie jūrų būklės gerinimo.

Kuo naudingos midijos?

Midijos – tikras baltymų lobynas: 100 gramų šių jūros gėrybių yra daugiau nei 20 gramų baltymų, turinčių visas nepakeičiamąsias amino rūgštis, kurių negamina pats organizmas ir kurių negalime gauti su augaliniu maistu. O baltymai – tai „statybinė“ organizmo medžiaga, užtikrinanti daugelį organizme vykstančių procesų, reikalingi augimui ir atsinaujinimui. Baltymų trūkumas gali turėti neigiamos įtakos raumenų vystymuisi, medžiagų apykaitai, organizmo gebėjimui kovoti su infekcijomis, bendrai fizinei ir emocinei savijautai.

Midijose yra cinko, kuris itin svarbus visapusiškai organizmo veiklai. Cinkas padeda išsaugoti regėjimą ir saugo ląsteles nuo oksidacinės pažaidos. Tuo pačiu cinkas organizme padeda palaikyti normalią angliavandenių apykaitą, vaisingumą ir reprodukciją, testosterono kiekį kraujyje, maistinių makromedžiagų apykaitą, plaukų, nagų ir odos būklę, imuninės sistemos veiklą ir atlieka kitas svarbias funkcijas. Midijose yra ir kitų naudingų mikroelementų: natrio, jodo, mangano, vario, kobalto ir kt. Jose taip pat rasite B grupės vitaminų, vitaminų E ir D.

Vertinamos midijos ir kaip polinesočiųjų Omega-3 riebiųjų rūgščių šaltinis. Omega-3 riebiosios rūgštys, kaip ir baltymai, taip pat visapusiškai naudingos organizmui. Midijose esantys polinesotieji riebalai padeda išsaugoti raumenų tonusą, lėtina natūralius odos glebimo procesus, maitina plaukų folikulus, taigi skatina jų augimą, stabdo retėjimą ir padeda atstatyti sveiką plauko struktūrą. Taip pat riebiosios Omega-3 rūgštys naudingos smegenų veiklai, sąnariams, širdies ir kraujagyslių sistemos funkcionavimui, imuniteto palaikymui.

Kaip atskirti geras midijas nuo blogų?

Midijas galima pirkti tiek šaldytas, tiek šviežias. Jei nusprendėte įsigyti šviežių midijų, nenustebkite, jei kai kurias iš jų teks tiesiog išmesti.

Gyvos midijos įprastai būna užvertomis geldelėmis, tačiau parsinešę midijas namo neskubėkite mesti lauk tų, kurios atviros. Pabelskite į vienos iš midijų kiautą ir likusios gyvos, bet atsivėrusios midijos, nuo garso kaipmat užsivers. Tos, kurios neužsivėrė, greičiausiai nėra tinkamos – jas pašalinkite. Kitas metodas – palaikyti midijas vandenyje. Gyvos ir vartojimui tinkamos midijos skęsta, o netinkamos plūduriuoja paviršiuje. Kai midijas išvirsite, iškepsite ar patroškinsite, jos turėtų atsiverti, tad šiuo atveju pašalinkite tik tas, kurios liko užsivėrusios.

Jei parduotuvėje perkate jau išgliaudytas ir užšaldytas midijas, atkreipkite dėmesį, ar jos jau išvirtos, mat neapdorotų midijų valgyti nepatariama. Jei midijos jau išvirtos, jas atšildykite ir kelias minutes pakepinkite ar patroškinkite. Galima, žinoma, valgyti ir šaltas. Jei šaldytos midijos nėra išvirtos, tuomet virkite ar kepkite jas maždaug 5-7 minutes. Stenkitės per ilgai midijų karštyje nelaikyti, kad jos neprarastų tekstūros ir subtilaus skonio.

3 klasikiniai midijų receptai

Midijos puikiai tinka įvairiems patiekalams gardinti, tačiau geriausiai jų skonis atsiskleidžia tuomet, kai midijos tampa pagrindine patiekalo žvaigžde. Siūlome jums išbandyti tris klasikinius midijų receptus. Tačiau nebijokite eksperimentuoti ir interpretuoti, atrasdami naujus skonius.

Midijos baltojo vyno padaže (4 porcijoms)

Patiekalui reikės:

  • 1,5 kilogramo midijų
  • 400 ml grietinėlės
  • 100 ml baltojo vyno
  • 20 gramų sviesto
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 svogūno
  • 1 lauro lapo
  • šiek tiek petražolių
  • šiek tiek čiobrelių
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Jei šiam patiekalui naudosite šaldytas midijas, pirmiausia jas išimkite iš šaldiklio ir perkelkite į šaldytuvą. Tokiu būdu midijos lėtai atitirps ir nepraras skonio. Galite palikti jas šaldytuve per naktį (arba atvirkščiai – dienai, jei midijas planuojate virti vakarienei).

Sudėkite midijas į kiaurasamtį ir nuplaukite po tekančiu šaltu vandeniu. Palikite šiek tiek pastovėti, kad vanduo nubėgtų. Kartais ant midijų geldelių užsilieka purvo, tad atidžiai apžiūrėkite jas ir jeigu reikia, geldeles pavalykite švaria kempinėle. Nuplaukite ir nulupkite svogūną, o tuomet supjaustykite smulkiais kubeliais. Česnako skilteles taip pat nulupkite ir susmulkinkite.

Ant vidutinės kaitros įkaitinkite gilią keptuvę, įdėkite šiek tiek sviesto ir palaukite, kol jis ištirps. Į sviestą suberkite smulkintą svogūną ir česnaką. Pakepinkite maždaug 2-3 minutes nuolatos maišydami, kad nepridegtų. Svogūnai ir česnakai turi suminkštėti, įgauti švelniai auksinį atspalvį.

Čiobrelius ir lauro lapą nuplaukite po tekančiu vandeniu ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, tuomet įdėkite į keptuvę kartu su svogūnu ir česnakais. Įpilkite balto sauso vyno ir viską gerai išmaišykite. Kaitrą padidinkite maksimaliai ir sudėję midijas viską dar kartą gerai išmaišykite. Uždenkite keptuvę dangčiu ir palikite midijas virti 5-6 minutes. Kol midijos verda, nuplaukite petražoles, jas nusausinkite ir susmulkinkite.

Praėjus 5-6 minutėms nuimkite dangtį, ištraukite čiobrelio šakeles ir lauro lapą – padažas jau bus spėjęs prisigerti jų skonio. Į keptuvę supilkite grietinėlę, suberkite smulkintas petražoles. Pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais. Viską gerai išmaišykite ir paragaukite – jei trūksta sūrumo, įberkite dar šiek tiek druskos.

Midijas patiekite giliame inde arba atskiruose gilesniuose dubenėliuose. Prie midijų grietinėlės padaže labai tinka paskrudinta prancūziška balta duona, kurią galima patepti sviestu ir česnaku.

Pomidorinė midijų sriuba (6 porcijoms)

Patiekalui reikės:

  • 1 kilogramo midijų
  • 4 pomidorų
  • 3 skiltelių česnako
  • 1 svogūno
  • 600 ml pomidorų sulčių
  • 500 ml sultinio
  • 100 ml baltojo vyno
  • valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus
  • 1/2 arbatinio šaukštelio aitriosios paprikos
  • šiek tiek petražolių
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Pirmiausia paruoškite reikiamus ingredientus. Nuplautą ir nuluptą svogūną smulkiai supjaustykite kubeliais. Nulupkite česnakų skilteles ir jas taip pat susmulkinkite peiliu (šiam patiekalui geriau nenaudokite česnakų spaustuko). Susmulkinkite nuplautas ir nusausintas petražoles bei pomidorus. Jei patiekalui naudosite šaldytas midijas, prieš tai jas reikia atitirpinti šaldytuve, tuomet nuplauti ir leisti vandeniui nutekėti. Jei patiekalui pasirinkote šviežias midijas, jas taip pat nuplaukite po tekančiu šaltu vandeniu ir pavalykite geldeles, jeigu ant jų užsiliko nešvarumų.

Dideliame puode ant vidutinės kaitros įkaitinkite vieną valgomąjį šaukštą alyvuogių aliejaus. Kol aliejus kaista, dubenyje sumaišykite smulkintus svogūnus, česnakus ir aitriąją papriką. Suberkite juos į puodą ir maišydami leiskite pakepti iki minutės. Tuomet į puodą pilkite vyną, vėl viską pamaišykite ir leiskite pavirti dar minutę. Supilkite sultinį (geriausia žuvies, bet gali būti ir vištienos. Jei sultinio neturite, tiks ir vanduo), pomidorų sultis ir smulkintus pomidorus. Įberkite šiek tiek petražolių, pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais. Viską gerai išmaišykite ir padidinkite kaitrą iki maksimalios. Laukite, kol užvirs ir tuomet paragaukite – jei trūksta skonio, įberkite dar šiek tiek druskos. Kai sultinys užvirs, sudėkite midijas. Sumažinkite kaitrą iki vidutinės ir pavirkite maždaug 5-6 minutes.

Paruoštą sriubą išpilstykite į sriubos dubenėlius, papuoškite šviežiomis petražolėmis ir įsitikinkite, kad kiekvienai porcijai atiteko daugmaž tolygus midijų kiekis. Sriubą patiekite su skrudinta arba šviežia balta duona.

Keptos midijos sūrio ir česnako padaže (2 porcijoms)

Patiekalui reikės:

  • 8 didžiųjų midijų
  • 1 skiltelės česnako
  • 1 citrinos
  • 3 valgomųjų šaukštų tarkuoto parmezano sūrio
  • 2 valgomųjų šaukštų grietinės (neriebios)
  • 1/2 arbatinio šaukštelio sojų padažo
  • šiek tiek petražolių
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Nedideliame indelyje sumaišykite grietinę, sojų padažą, tarkuotą parmezano sūrį ir česnaką, pagardinkite petražolėmis, druska ir maltais juodaisiais pipirais. Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir sudėkite midijas. Pakepinkite, kol jų geldelės atsivers. Midijas išimkite iš keptuvės, palaukite kol atvės ir atidarykite geldeles taip, kad viena dalis atsiskirtų nuo kitos. Tuščias geldeles išmeskite.

Ant midijų likusių geldelėse dėkite pasiruošto padažo ir apibarstykite parmezano sūriu. Sudėkite midijas į kepimo indą ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių. Kepkite maždaug 7-8 minutes. Patiekite kartu su ketvirtadaliais pjaustyta citrina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.