Paaiškino, ko iš tiesų yra žuvų piršteliuose – ir ar verta juos valgyti

Žuvų piršteliai yra maisto produktai, pagaminti dažniausiai iš baltųjų žuvų, tokių kaip menkės, jūrų lydekos. Juos galite rasti kiekvieno prekybos centro šaldyto maisto skyriuje. Žuvų piršteliai itin populiarus šeimos maistas, nes jis yra greitas ir skanus. Juos paruošti galima ir orkaitėje, ir keptuvėje.

 Žuvų piršteliai: valgyti ar aplenkti?
 Žuvų piršteliai: valgyti ar aplenkti?
 Žuvų piršteliai: valgyti ar aplenkti?
 Žuvų piršteliai: valgyti ar aplenkti?
 Žuvų piršteliai: valgyti ar aplenkti?
 Žuvų piršteliai: valgyti ar aplenkti?
Daugiau nuotraukų (3)

Kauno technologijos universitetas

Jun 24, 2021, 8:00 AM

Ar žuvų piršteliai yra tinkamas sveikatai maisto produktas? Šiame straipsnyje pabandysime įrodyti, kad žuvų piršteliai yra ne tik gardus, bet ir turintis maistinių medžiagų produktas.

Žuvų piršteliuose esančios naudingos organizmui medžiagos

Žuvų piršteliai – maisto produktas, kurį galima paruošti nesugaištant virtuvėje daugybės laiko. Kaip ir daugelis žuvų produktų, žuvų piršteliai suteikia naudos organizmui – juk jie yra pagaminti iš žuvies.

Pavyzdžiui, žuvų piršteliuose yra nemažai jodo. Jodas yra viena iš svarbių maistinių medžiagų, turinčių sveikatai naudos, tokios kaip skydliaukės funkcijos palaikymas, medžiagų apykaitos palaikymas, augimo skatinimas ir reprodukcijos palaikymas.

Baltosiose žuvyse, iš kurių ir pagaminti žuvų piršteliai, taip pat yra vitamino B12. Vitaminas B12 vaidina labai svarbų vaidmenį padėdamas riebalus ir baltymus paversti energija, taip pat apsaugo organizmą nuo širdies ligų ir vėžio. 150 g žuvų pirštelių porcija suteiks 63 proc. dienai reikalingos vitamino B12 normos. 

Žuvų piršteliuose taip pat yra seleno. Selenas yra dar viena svarbi maistinė medžiaga, kuri naudinga stiprinant imunitetą ir taip pat gali gaminti daugybę antioksidantų, kurie apsaugo nuo laisvųjų radikalų daromos žalos ir patinimų. Selenas taip pat vaidina didelį vaidmenį palaikant sveiką organizmo medžiagų apykaitą. 150 g žuvies pirštelių porcijoje yra 52 proc. kasdienio seleno poreikio.

Žuvų piršteliuose yra ir fosforo. Fosforo nauda yra stiprinti kaulinę sistemą. Fosforas taip pat yra svarbus sveikiems kaulams, dantims ir dantenoms palaikyti, suvalgę 150 gramų žuvies pirštelių, gausite 52 proc. dienos normos fosforo.

Žinoma, žuvų piršteliuose, taip pat yra nepamainomųjų omega-3 riebalų rūgščių. Omega-3 riebalų rūgštys yra labai svarbus mūsų mitybos elementas. Viena iš omega-3 riebalų rūgščių naudos sveikatai yra padėti išvengti širdies ligų ir insulto, taip pat įrodyta, kad omega-3 gali padėti išvengti Alzheimerio ir kitų degeneracinių ligų. Norėdami gauti maksimalią naudą ir išlaikyti smegenis visada geros būklės, galite derinti žuvų pirštelių naudą sveikatai su žaliųjų daržovių nauda sveikatai. Žaliosios daržovės taip pat atlieka svarbų vaidmenį gerinant smegenų funkciją.

Na, ir, galiausiai, žuvų piršteliuose yra baltymų. Paprastai žuvų piršteliai pagaminti iš menkės, kurioje yra daug vitamino B-12 ir niacino. Baltymai padeda kontroliuoti, užtikrina sotumo jausmą ir labai reikalingi raumenims.

Smagios idėjos, kaip paįvairinti žuvų pirštelių valgymą

Ieškote idėjų, kaip dar būtų galima pakepti žuvų pirštelius? Išbandykite žuvų pirštelių pyragą! Žuvies pyragas yra mėgstamas šeimos maistas. Pabandykite vietoj įprastų menkių, lašišų ar krevečių gamindami žuvies pyragą įdėti žuvų pirštelius. Pirmiausia išvirkite žuvies pirštelius, tada įdėkite juos į klasikinį baltą padažą (įmaišykite laiškinių česnakų ir žirnelių, kad gautumėte papildomo skonio), ant viršaus užpilkite masę ir kepkite, kol pagels.

Taip pat galite išbandyti žuvų pirštelių skrebučius. Paprastus skrudintos duonos kubelius pakeiskite trapiais, auksiniais žuvies pirštelių gabalėliais. Apkepkite žuvies pirštelius, kol jie taps traškūs, tada supjaustykite mažais gabaliukais ir suberkite ant žirnių sriubos.

Žuvies piršteliams tinkamiausi padažai ir salotos

Kiekviena žuvis yra tinkama pagardinti padažu: dėl to subtilus jos skonis tampa dar ypatingesnis. Lygiai tas pats galioja ir žuvies piršteliams, kurių nebūtina gardinti vien tradiciniu pomidorų padažu ar majonezu. Kreminio, švelnaus skonio padažo receptas, pagamintas iš avokadų, grietinėlės, įvairių žolelių, yra puikus pagardas žuvies piršteliams. Pernelyg sūrus, aitrus, salsvas padažas gali užgožti natūralias žuvies skonines savybes. Namų sąlygomis pasigamintas padažas garantuos puikų padažo skonį bei kokybę. Rinkitės tik kokybiškus padažo ingredientus – nepasenusius, neprarūgusius, jei nenorite, jog padažas, užuot suteikęs žuviai gardų skonį, ją sugadintų.

Darant padažus, reikėtų vengti riebalų ir angliavandenių, įdėti kuo mažiau druskos. Jei mėgstate druską, pasistenkite į padažą įdėti jos kuo mažiau arba vietoje rafinuotos druskos rinkitės jūros ar Himalajų druską.

Sviestiniai ir grietinėlės padažai žuvies piršteliams – tikra klasika. Jų yra įvairiausių skonių – sviestiniai ar grietinėlės padažai su petražolėmis, krapais, grybais, ančiuviais... Tai itin populiarūs padažai, dažnai naudojami prie keptų žuvų pirštelių. Nors šie padažai gardūs ir tinkami žuviai, vertėtų atminti, kad tai gana riebūs padažai, todėl jų negalima padauginti, nes dauguma gaminamų žuvų pirštelių taip pat turi nemažai kalorijų. Norintiems sveikesnių sviestinių ir grietinėlės padažų alternatyvų, patariama naudoti kuo liesesnį sviestą ar grietinėlę. Taip bus išvengta papildomų kalorijų bei blogojo cholesterolio, sukeliančio širdies ligas. Žuvų pirštelius taip pat galima gardinti aštriais padažais, tokiais kaip salsa padažas, įvairūs padažai su aitriosiomis paprikomis, jelapenais, imbieru. Šie žuvies padažai puikiai dera su šviežiomis salotomis, įvairiausiomis daržovėmis – morkomis, pomidorais, agurkais ir kitomis. Juos paprasta pagaminti, todėl jie yra labai populiarūs. Vis dėlto skanaujant aštrius padažus reikia vengti padauginti aštrumą suteikiančių prieskonių, kurie gali neigiamai veikti skrandį, jį sudirginti.

Aštroko skonio, pienių lapus kiek primenančios gražgarstės ne tik puikiai papildo įvairias lapines salotas, bet ir puikiai tinka gardinti žuvų pirštelius. Gražgarstė, dar kitaip vadinama rukola, pasižymi didele nauda sveikatai. Ji sumažina vėžio riziką, išlaiko kaulus sveikus ir pagerina regėjimą.

Špinatai – taip pat idealus garnyras prie žuvies pirštelių. Špinatai yra laikomi labai sveikomis salotomis, nes juose gausu maistinių medžiagų ir antioksidantų. Valgyti špinatus gali būti naudinga norint pagerinti akių sveikatą, sumažinti oksidacinį stresą, norint išvengti vėžio ir sumažinti kraujospūdį.

Sultenės – dar vienas sveikas garnyras prie žuvies pirštelių. Sultenių salotos – puikus pagardas prie žuvies pirštelių. Šias salotas prie žuvies pirštelių galima valgyti atskirai arba įkomponuoti jas į patiekalą, sumaišant sultenes su pjaustytais žuvies pirštelių gabaliukais bei kitomis daržovėmis. Maisto tinklaraštininkė Kim Lasley pataria, kaip paprastai pagardinti žuvų pirštelius. Tai yra, pasigaminti paprastų, bet puikių agurkų salotų, atskleisiančių žuvų skonį. „Dar reikia raudonųjų svogūnų, krapų ir raudonėlio. Tiesiog sumaišykite visus ingredientus ir pagardinkite graikišku jogurtu“, – teigia ji savo tinklaraštyje.

Jei nenori pirkti jau pagamintų žuvies pirštelių, visuomet juos galite pasidaryti patys namuose.

Naminiai žuvies piršteliai su majonezo ir česnako padažu

Ingredientai:

  • 400 g baltos žuvies filė
  • 2 kiaušiniai
  • 0,5 stiklinės miltų
  • 120 g migdolų plokštelių
  • 0,5 citrinos sulčių
  • druska
  • pipirai
  • aliejus

Padažui:

  • 3 valgomi šaukštai majonezo
  • 1 skiltelė česnako
  • 1,5 valgomo šaukšto kapotų krapų, jei mėgstate galite įlašinti citrinos sulčių

Pasiruoškite 3 dubenėlius: supilkite miltus, paplaktus kiaušinius, migdolų plokšteles. Žuvies filė supjaustyti nedideliais pailgais gabalėliais, pabarstyti druska, pipirais bei apšlakstyti citrinos sultimis. Palikti pasimarinuoti apie 30 min. Po to žuvį nusausinti, apvolioti miltuose, kiaušinio plakinyje ir migdolų plokštelėse. Žuvies pirštelius kepti gruzdintuvėje arba puodelyje. Aliejų įkaitinkite iki 160°C temperatūros. Kepkite apie 3-4 minutes, kol migdolai gražiai paruduos. Nedėkite pirštelių į labai karštą aliejų, nes migdolai greitai sudegs, o žuvis nespės iškepti. Iškeptus pirštelius išimkite ant popierinės servetėlės. Patiekite dar šiltus, nors skanūs ir šalti. Prie žuvies pirštelių paruoškite padažą: majonezą išmaišykite su kapotais krapais bei trintu česnaku. Jei mėgstate įlašinkite keletą lašų citrinos sulčių.

Naminiai žuvies piršteliai su sūriu

Piršteliai labai sultingi ir minkšti.

Ingredientai:

  • 2 nedidelės menkės
  • 1 nedidelis svogūnas
  • 80 g sūrio
  • Juodųjų, raudonųjų, baltųjų ir žaliųjų pipirų ar jų mišinio
  • Baziliko
  • Mairūno
  • Druskos
  • Miltų
  • Kiaušinio
  • Aliejaus

Pirmiausia išsivalome žuvį ir nuimame mėsą nuo kaulų. Žuvies mėsą susmulkiname, kad išliktų maži gabaliukai. Susmulkintą žuvį, svogūną ir tarkuotą sūrį išminkome. Tada beriame džiovintus baziliką, mairūną, pabarstome pipirais, druska ir vėl gerai išmaišome. Tada formuojame pirštelius, ir voliojame į miltus (labai svarbu gerai išvolioti, kad kepant neišbėgtų sūris) ir taip iš visos masės. Tada įkaitiname aliejų keptuvėje. Prieš dedant pirštelius į keptuvę juo pamirkome kiaušinio plakinyje, norint kad būtų traškesni galima dar pavolioti džiuvėsėliuose. Kepti ant vidutinės ugnies 5-7 minutes, kol įgaus gražią auksinę spalvą. Žuvies pirštelius galima valgyti kaip pagrindinį patiekalą, taip ir užkandą, tiek karštus, tiek šaltus. Galima mirkyti į mėgstamus padažus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.