Išsikepkite bulvių, kaip dar nesate kepę: firminis receptas, kurį pamėgs visa šeima

Nors vasara skaičiuoja paskutines savaites, grilio sezonas toli gražu dar nesibaigia. Jeigu tradiciniai kepsniai ar šašlykai jau kiek pabodo, grilyje galima iškepti ir paprasčiausių bulvių ar kitų daržovių. O juk rugpjūtis – pats geriausias metas eksperimentuoti su daržo gėrybėmis.

Grilyje keptos bulvytės su sviestu, žolelėmis ir sūriu.<br>A.Kuzmarskės nuotr.
Grilyje keptos bulvytės su sviestu, žolelėmis ir sūriu.<br>A.Kuzmarskės nuotr.
Grilyje keptos bulvytės su sviestu, žolelėmis ir sūriu.<br>A.Kuzmarskės nuotr.
Grilyje keptos bulvytės su sviestu, žolelėmis ir sūriu.<br>A.Kuzmarskės nuotr.
Grilyje keptos bulvytės su sviestu, žolelėmis ir sūriu.<br>A.Kuzmarskės nuotr.
Grilyje keptos bulvytės su sviestu, žolelėmis ir sūriu.<br>A.Kuzmarskės nuotr.
A.Kuzmarskė.
A.Kuzmarskė.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 14, 2021, 1:18 PM, atnaujinta Aug 14, 2021, 1:18 PM

Ir garnyras, ir pagrindinis patiekalas

„Rugpjūtis – geriausias metas kulinariniams eksperimentams su daržovėmis. Mat būtent šiuo metu ypač didelis vietinių ūkininkų užaugintų daržo gėrybių asortimentas: nuo šviežių bulvių, morkų iki pomidorų ar cukinijų. Daržoves ruošti galima įvairiausiais būdais – iš jų virti sriubas, kepti blynus, gaminti įvairiausias salotas, troškinti, tačiau kai kurios gėrybės ypač skanios ir keptos kepsninėje, įgavusios dūmų skonio“, – pasakoja Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė.

Anot maisto ekspertės, kepsninėje keptas daržoves galima naudoti ir kaip garnyrą: jas ypač skanu derinti su mėsos ar žuvies patiekalais. Tačiau keptos daržovės gali tapti ir puikiu pagrindiniu patiekalu. Jas patiekti galima su įvairiausiais natūralaus jogurto pagrindu pagamintais padažais, varškės kremais ar sūriais.

V.Juodkazienei pritaria ir maisto tinklaraščio „Aš Amelija“ autorė ir prekybos tinklo „Iki“ ambasadorė Amelija Kuzmarskė. Tinklaraštininkė pasakoja, kad nors neturi ypatingai patogios kepsninės, tiek ji, tiek visa jos šeima labai mėgsta ant ugnies keptą maistą. „Dažniausiai maistą ant ugnies kepame vasarą, tačiau ir rudenį bei pavasarį neatsisakome šio smagumo“, – šypsosi ji.

Sezoninė mityba – svarbu

Kalbėdama apie mėgstamiausius grilio patiekalus Amelija sako, kad ant kepsninės gamina ne tik „mėsiškus“ patiekalus: grilyje jai labai patinka kepti ir įvairiausias daržoves: cukinijas, paprikas, svogūnus. Taip pat ir grybus bei sūrius: kamamberą, lietuviškąjį varškės ar halumio sūrį. Jos šeima mėgsta ir  grilyje keptą žuvį. O paskutinius kelis metus A.Kuzmarskė prisipažino labai pamėgusi grilyje kepti folijoje suvyniotas šviežias bulvytes – būtent jos yra tapusios tinklaraštininkės firminiu grilio patiekalu.

Paklausta, ar patiekalų bei receptų pasirinkimui įtaką daro sezoniniai produktai, ji patikina – sezoninė mityba svarbi ne tik jai, bet ir visai jos šeimai

„Patys auginame įvairias daržoves, todėl pirmosios bulvytės, morkytės ir kitos daržovės visada yra šventė tiek mums, tiek vaikams. Stengiamės visus metus daržoves ir vaisius rinktis kuo labiau pagal sezoną. Dabar laukiu lietuviškų obuolių, kvapniems pyragams ir prasidedančių moliūgų, sriuboms ir blynams gaminti“, – pasakoja ji.

Maisto tinklaraštininkė dalijasi folijoje keptų bulvių receptu. Anot jos, šiuo būdu paruoštos bulvės puikiai tinka ir kaip garnyras, ir kaip pagrindinis patiekalas.

„Tai tiesiog nuostabus būdas paruošti šviežias bulvytes grilyje ar ant laužo. Minkštutės, kvapnios bulvytės, užlietos išsilydžiusiu tąsiu ir išraiškingu pelėsiniu sūriu yra gal kiek netikėtas, bet fantastiškas patiekalas“, – intriguoja A.Kuzmarskė.

Grilyje keptos bulvytės su sviestu, žolelėmis ir sūriu

Reikės:

  • 16 vnt. nedidelių šviežių bulvyčių
  • 70 g sviesto
  • poros saujų mėgstamų žolelių (geriausiai tinka šviežios petražolės, krapai, rozmarinai, raudonėliai, laiškiniai česnakai)
  • 6 česnako skiltelių
  • kmynų
  • druskos
  • sūrio su baltuoju pelėsiu

Kaip gaminti

Pirmiausiai Amelija švariai nuplautas bulvytes sumauna ant iešmų. Iešmus su bulvytėmis ji deda ant folijos, gausiai apibarsto smulkintomis žolelėmis, kmynais ir česnakais, nepagaili druskos ir šalia išdėlioja sviesto riekeles. Bulvytes su priedais Amelija įvynioja į foliją nepagailėdama jos, kad kepimo metu neišbėgtų sviestas ir prieskoniai. Sūrį maisto tinklaraštininkė suvynioja į dvigubą foliją taip, kad neišbėgtų, nes kepdamas jis taps skystas.

Tuomet Amelija iki vidutinės kaitros įkaitina grilį. Grilyje su daug žarijų ji kepa bulvytes vis vartydama ir stengdamasi neperplėšti folijos.

Tinklaraštininkė bulves rekomenduoja kepti apie 30-40 min., tačiau bulvių kepimo laikas priklauso nuo jų dydžio ir žarijų kaitros. Kai bulvės jau beveik iškepusios, į grilį ji deda ir sūrį. Jam prireiks vos 5-10 min, kad šis išsilydytų.

Galiausiai Amelija bulvytes išvynioja iš folijos ir šalia patiekia iškeptą skystą sūrį. Skanaus!

Spauskite mygtuką „VISI KOMENTARAI“ ir reikškite savo nuomonę.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.