Kepiniais garsėjančios prieniškės atskleidė kelių receptų paslaptis

Prienų rajonas garsėja duonos gaminiais. Patiekalus iš duonos gamina pačių įvairiausių profesijų žmonės. Vieni į tešlą deda neįprastus įdarus, kiti duoną net naudoja kaip indus.

Duonos mišrainė, įdaryta į didžiulį juodos duonos kepalą, atrodė įspūdingai.
Duonos mišrainė, įdaryta į didžiulį juodos duonos kepalą, atrodė įspūdingai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 30, 2021, 8:03 AM

Mišrainė – duonos kepale

Prienų rajone, Skriaudžiuose, gyvenanti bendruomenės policijos pareigūnė Edita Kubilienė savo šeimai švenčių proga gamina gana įprastą duonos mišrainę. Moteris paskrudina juodos duonos kubelius, kubeliais supjausto ir mėgstamą geltoną sūrį bei obuolį, juos sumaišo su virtomis ar konservuotomis pupelėmis, uždeda majonezo, įkrečia smulkinto česnako ir pipirų.

„Tokią mišrainę gaminu Kalėdų ar kitų švenčių proga. Ją norisi patiekti neįprastai, todėl ir sugalvojau, kad vietoj dubens galima panaudoti išskobtą didelį duonos kepalą“, – pasakojo E.Kubilienė.

Bandelės su grybais

Stakliškėse gyvenanti socialinė darbuotoja Romualda Radžiukynienė kepa bandeles su grybais. Jos šeima įsitikinusi, kad dėl nepaprastai gardaus bandelių skonio moteris receptą turėtų patentuoti.

R.Radžiukynienė išdavė savo patiekalo receptą. Bandelėms kepti ji naudoja 400 gramų ruginių miltų, po 200 gramų grietinės ir sviesto, 2 kiaušinius, žiupsnį druskos. Sumaišytą ir suminkytą tešlą būtina palaikyti šaltai bent 30 minučių.

„Tada iškočioju tešlą ir iš jos pagaminu apskritus paplotėlius. Į vidų dedu su sviestu pakepintų baravykų ir svogūnų mišinį, dar galima pridėti česnakų, krapų“, – pasakojo šeimininkė.

Bandelės orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje kepa 30 minučių.

Jurginių ragaišis

O štai prieniškė sveiko gyvenimo būdo propaguotoja Birutė Trainavičienė kepa Jurginių ragaišį, kurį įdaro penkiais virtais kiaušiniais. Ragaišio tešlai naudoja po pusę kilogramo viso grūdo kvietinių ir ruginių miltų, 3 stiklines pieno, 4 šaukštus cukraus, vieną šaukštelį druskos, 30 gramų mielių.

Iš pusės miltų ir kitų produktų sumaišius minkštą tešlą ją reikia apie 2 valandas kildinti. Tada suberti likusius miltus ir vėl leisti pakilti.

„Kai formuoju ragaišio kepalą, į vidų įdedu virtus kiaušinius. Tada kepinį kepu orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje apie 1 valandą. Kiaušiniai simbolizuoja pavasarį, naują gyvybę, saulę“, – sakė B.Trainavičienė.

Visų šių duonos gaminių buvo galima paragauti ir pirmą kartą Prienuose vykusiame Duonos ir ugnies festivalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.