Gardžiausius desertus kurianti vilnietė niekada neragauja tik vieno skanėsto 4 receptai

„Nuo pat vaikystės esu smaližė ir negaliu ramiai praeiti pro desertus. Kartais juokaudama draugams sakau, kad potraukis į saldumynus turbūt užkoduotas mano genuose ir galėčiau valgyti tik saldų maistą“, – prisipažino tinklaraščio „Wavy Kitchen“ kūrėja Banga Mudėnaitė (25 m.).

B.Mudėnaitė įsitikinusi, kad tik nieko sau nedraudžiant galima mėgautis maistu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
B.Mudėnaitė įsitikinusi, kad tik nieko sau nedraudžiant galima mėgautis maistu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Galetė su karamele ir kriaušėmis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Galetė su karamele ir kriaušėmis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Karamelizuotas cinamoninių bandelių pyragas su pekaninėmis karijomis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Karamelizuotas cinamoninių bandelių pyragas su pekaninėmis karijomis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Prancūziškų skrebučių apkepas su braškėmis ir kreminiu sūriu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Prancūziškų skrebučių apkepas su braškėmis ir kreminiu sūriu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Sūrio tortas su sausainių kremu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Sūrio tortas su sausainių kremu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
B.Mudėnaitė įsitikinusi, kad tik nieko sau nedraudžiant galima mėgautis maistu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
B.Mudėnaitė įsitikinusi, kad tik nieko sau nedraudžiant galima mėgautis maistu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
B.Mudėnaitė įsitikinusi, kad tik nieko sau nedraudžiant galima mėgautis maistu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
B.Mudėnaitė įsitikinusi, kad tik nieko sau nedraudžiant galima mėgautis maistu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jan 29, 2022, 3:19 PM

Į maistą Banga nuo mažens žvelgė kaip į galimybę sukurti magiškus prisiminimus, šeimos tradicijas ir užsitikrinti jaukumą namuose. Vis dėlto daug metų ji nedrįso į virtuvę žengti savarankiškai, nes manė, kad visuomet išliks tik ragautoja ir pagalbininkė.

Bet taip jau nutiko, kad dėl skrandžio problemų jai teko pakeisti mitybos įpročius, atsisakyti kai kurių produktų. B.Mudėnaitė pradėjo eksperimentuoti virtuvėje ir ieškoti naujų skonių. Kadangi mergina visada buvo didžiausia desertų gerbėja, tai paskatino idėjų semtis konditerijoje.

„Kad ir kaip juokingai nuskambėtų, esu dėkinga skrandžio problemoms, nes be jų niekada nebūčiau atradusi pomėgio gaminti, o tai dabar man suteikia tiek daug laimės“, – sakė vilnietė Banga.

Saldėsių kūrėja Vilniaus universitete yra baigusi sociologijos studijas Filosofijos fakultete, o šiuo metu mokosi rinkodaros ir integruotos komunikacijos specialybės magistro laipsniui gauti. Taip pat ji dirba rinkodaros specialiste. Šalia to dar kuria turinį asmeninėje paskyroje, užsakovams.

Pernai B.Mudėnaitė išleido pirmąją desertų knygą „Saldumynų banga“.

– Kokių produktų turėjote atsisakyti dėl nuo vaikystės kamavusių skrandžio bėdų?

– Galvoti, kaip maitinuosi, turiu iki šiol, tad beveik visų produktų, kurių atsisakiau paauglystėje, nevalgau ir dabar. Sąrašas nėra trumpas, bet neatsisakiau kokios nors vienos maisto produktų grupės – valgau tiek glitimo turinčius, tiek pieno produktus.

Išbraukiau tik tai, kas sukelia nepageidaujamą šalutinį poveikį. Pavyzdžiui, nors ir gaminu šokoladinius desertus, pati jais mėgautis negaliu, nes nevalgau šokolado.

Tų desertų net neragauju, pasikliauju aplinkinių nuomone.

– Koks buvo pirmasis jūsų sukurtas saldėsis? Ar pirmieji kepiniai pavyko?

– Turbūt keista, bet beveik visi gaminiai man pavykdavo iš karto ir visada iš aplinkinių sulaukdavau pagyrų. Tai skatino nesustoti. Žinoma, gaminant vis sudėtingesnius gaminius ir daugiau eksperimentuojant buvo ir nesėkmių, bet į jas žvelgiu kaip į pamokas.

O pirmasis sukurtas desertas buvo tortas su citrininiu kremu.

– Iš kur sėmėtės idėjų? Ar kurdama receptą dažniau remiatės jau sukurtais, ar improvizuojate?

– Pirmosios idėjos ir įkvėpimas konditerijoje atėjo iš vaikystėje pažintų skonių bei mamos ir močiutės turėtų knygų, užrašų, patarimų. O dabar receptai atsiranda iš kasdienybės: idėjų galiu užmatyti internete, susapnuoti ar išvysti keliaudama.

Jei turiu tikslą sukurti sudėtingesnį konditerinį gaminį, pirmiausia galvoju apie žmogų, kuriam jis turėtų būti skirtas. Tuomet imu pieštukus, popieriaus lapą ir piešiu konditerinio gaminio sluoksnius. Tik tada žengiu į virtuvę – dažnai tokių desertų gamyba užtrunka ne vieną dieną, tam reikia daug kantrybės.

O paprastesnių saldumynų receptus kuriu lengviau – kartais tai būna lakios vaizduotės gaminys, kartais sukurti desertą paskatina pamatyta nuotrauka arba perkuriu kitų sumanytus receptus. Bet net ir tada įdedu ką nors savo – taip atsiranda visai naujas kūrinys.

– Ar turite savo firminį gaminį?

– Greičiausiai firminiu galėčiau vadinti desertą „Paris Brest“.

Su šiuo gaminiu pirmą kartą pasirodžiau vienoje televizijos laidoje ir iki šiol žmonės juo yra ypač susidomėję.

– Kas yra jūsų kepinių ragautojai?

– Dažniausiai jais tampa artimieji, draugai, pažįstami, kolegos. Neretai desertai atsiranda iš noro atsidėkoti kam nors už paslaugą.

– Kaip kilo mintis sukurti maisto tinklaraštį?

– Mintys apie tai galvoje sukosi daug metų. Sekdavau ne vieną maisto tinklalapį, bet pati rašyti nedrįsau – atrodė, kam gi bus įdomu? Baimė mane stabdė. 2018 metais išvykau per mainų programą studijuoti į JAV ir negalėjau gaminti tiek daug, kiek tai darydavau. Tuomet supratau, kiek daug meilės tam jaučiu, ir kad noriu su aplinkiniais dalytis tuo, ką tyliai kuriu savo virtuvėje.

Reguliariai receptais dalytis pradėjau nuo 2019 metų rudens.

Tuo pat metu pradėjau gilintis į fotografijos meną, nes, kad ir koks skanus maistas būtų, jei jis nuotraukoje neatrodys estetiškai, niekas nenorės išbandyti tokio recepto.

Pradėjusi dalytis tuo, ką darau, dar labiau užaugau šioje srityje – dabar galiu padaryti viską: sugalvoti idėjų, sukurti receptus, juos aprašyti, pagaminti, nufotografuoti ir sutvarkyti nuotraukas. Kiekviena šio proceso dalis turi savų iššūkių, bet nepaliauja manęs žavėti.

– Kodėl nusprendėte išleisti receptų knygą?

– Ne vienus metus tyliai, niekam neprasitardama svajojau apie savo knygą, o pasiūlymo netikėtai sulaukiau 2021 metų birželį. Gavusi tokią galimybę negalėjau nustygti vietoje. Nors knyga atėmė daug jėgų ir laiko, kiekvieną kūrybinę minutę galėčiau ir norėčiau vėl išgyventi.

– Desertais esą nereikėtų piktnaudžiauti, jei nenori priaugti svorio. Kaip jums pavyksta išsaugoti grakščias formas?

– Pusiausvyra tiek mityboje, tiek gyvenime yra raktas į sėkmę. Tik nieko sau nedraudžiant ir nejaučiant kaltės jausmo galima iš tiesų mėgautis maistu ir jo nepersivalgyti.

– Kaip atrodo jūsų virtuvė? Joje pilna maisto gaminimo indų, instrumentų?

– Mano virtuvė švari ir tvarkinga, kiekvienas daiktas turi savo vietą. Tik tokioje galiu ramiai dirbti ir greitai viską surasti. Kulinarijai ir konditerijai reikalingų daiktų turiu begalę – tai mano silpnybė. Jau negaliu suskaičiuoti, kiek metalinių, keraminių ir silikoninių kepimo formų ar mentelių slepiasi mano stalčiuose, bet užklydusi į parduotuves vis atrandu ką nors naujo.

Kartais išvydus naują kepimo formą galvoje iš karto atsiranda ir naujo deserto sumanymas. Įdomesnių serviravimo indų ieškau visur – internete, įprastose ir vintažinėse parduotuvėse, sendaikčių turguose ir parduotuvėse.

– Kiek laiko per dieną praleidžiate prie viryklės?

– Kad ir kaip gaila, nepraleidžiu virtuvėje tiek daug laiko, kiek norėčiau. Darbas rinkodaros srityje ir magistro studijos atima nemažai laiko. Dažniausiai naujiems receptams kurti ir fotografuoti skiriu savaitgalius, tuomet sukuosi virtuvėje nuo ankstaus ryto iki vakaro.

– Kokių saldėsių yra užsakoma dažniausiai?

– Vieni yra tikri šokolado vergai, kiti mėgsta įvairius kepinius, tokius kaip bandelių pyragas, treti linkę ragauti gaivesnius desertus. Saldėsius žmonės renkasi ir pagal metų laikus – vasarą vyrauja lengvesni, uogomis gardinti saldėsiai, žiemą – šiltesnio ir sodresnio skonio.

– Gal lankantis užsienyje teko paragauti kokių nors neįprastų saldumynų?

– Keliaudama visada paragauju tradicinių tų šalių saldumynų – tai suteikia įkvėpimo naujiems receptams. Turbūt neįprasčiausių saldumynų ragavau Bahamose. Neįprastais juos vadinu dėl naudojamų egzotiškų vaisių. Teko paragauti trupininio pyrago („crumble pie“) su paprastaisiais gumeniais ir „Guava Duff“ vadinamo pyrago, kuris gaminamas su šviežiais gvajavų vaisiais ir patiekiamas su saldžiu romo padažu.

– Ar yra saldumynų, kurių jūs nemėgstate?

– Man mažiau patinka keksai, bet negalėčiau teigti, kad jų nemėgstu. Ko tikrai nemėgstu, tai nekokybiškų konditerijos gaminių, kuriuose natūralūs produktai keičiami įvairiais priedais ar milteliais. Taip pat labai nemėgstu įvairių cukrinių masių, kuriomis aplipdomi tortai, dažniausiai vaikams. Jos pernelyg saldžios ir dažniausiai ne prideda, o atima skonį, nėra ir labai sveikos.

– Ar sekate desertų madą?

– Jau keletą metų desertų pasaulyje populiarūs įvairūs hibridai, kai viename deserte sujungiami keli gaminiai. Pavyzdžiui, krafinas – tai kruasano ir mafino junginys. Taip pat vis labiau populiarėja įvairių formų ir spalvų tortai, kuriems paruošti naudojamos silikoninės formos.

Šiais metais bus labai populiarūs įdomesnio skonio desertai, kuriuos gaminant naudojamos Kajeno paprikos, bazilikai, rozmarinai, ciberžolės, kiti kulinarijoje dominuojantys prieskoniai bei žolelės.

– Kokių patiekalų nemėgstate gaminti ir valgyti?

– Ne itin mėgstu ruošti patiekalus iš raudonos mėsos, nes pati jos nevalgau. Patiekalai su silkėmis ar tradicinės mišrainės irgi nelabai mane domina. Leidžiu pasireikšti kitiems šeimos nariams.

– Kokį desertą gamintumėte sužinojusi, kad netrukus jus aplankys netikėti svečiai?

– Nelygu, kiek laiko turėčiau, bet greičiausiai kepčiau mėgstamus sausainius, nes žinau, kad ilgai neužtruksiu, kol paruošiu tešlą. Taip pat kartais iš likusios sausainių tešlos suformuoju kamuoliukus ir užšaldau – tuomet tereikia sudėti į kepimo skardą ir išsikepti.

Galetė su karamele ir kriaušėmis

Tešlai reikės:

  • 130 g miltų
  • 1/2 a. š. druskos
  • 1 v. š. cukraus
  • 115 g šalto sviesto
  • 60 ml ledinio vandens

Įdarui reikės:

  • 120 g karamelės padažo (galite naudoti tiek naminį, tiek iš parduotuvės)
  • 2–3 kriaušių
  • 20 g sviesto
  • 1 kiaušinio
  • 1 v. š. pieno
  • 2 v. š. rudojo cukraus

Pirmiausia pasiruoškite tešlą. Į dubenį suberkite miltus, druską, cukrų ir viską išmaišykite. Įtarkuokite šaltą sviestą ir trinkite tarp pirštų kartu su miltais, kol susiformuos trupiniai.

Vandenį pilkite pamažu, nuolat maišydami, kol tešla sukibs. Vandens gali prireikti šiek tiek mažiau ar daugiau, tad stebėkite. Išminkykite vientisą tešlą, suformuokite rutulį. Susukite ją į maistinę plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą bent valandai. Galite laikyti ir pernakt. Kriaušes nuplaukite ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Karamelės padažą šiek tiek pašildykite.

Atšalusią tešlą išimkite iš šaldytuvo ir perkelkite ant miltais pabarstyto stalviršio. Iškočiokite 30 cm skersmens apskritimą ir atsargiai perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.

Galetės centre tolygiai paskirstykite karamelę – nepamirškite palikti maždaug 5 cm nuo kraštų – jie bus skirti galetei užlenkti. Ant viršaus gražiai išdėliokite kriaušes. Užlenkite galetės kraštus. Išdėliokite sviesto gabaliukus. Kiaušinį įmuškite į puodelį, įpilkite šaukštą pieno ir lengvai paplakite šakute. Plakiniu aptepkite galetės kraštus, o viršų apibarstykite ruduoju cukrumi. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30 min., kol ji įgaus auksinę spalvą. Iškepus leiskite 10 min. atvėsti. Patiekite dar šiltą su vaniliniais ledais.

Karamelizuotas cinamoninių bandelių pyragas su pekaninėmis karijomis

Bandelėms reikės:

  • 4 g sausų mielių
  • 25 g cukraus ir dar 1 a. š. mielėms
  • 120 g šilto pieno
  • 250 g miltų
  • 1/4 a. š. druskos
  • 1/2 a. š. cinamono
  • pusės kiaušinio (25–30 g, įmuškite kiaušinį į dubenėlį, lengvai paplakite ir pusę jo supilkite į tešlą)
  • 30 g kambario temperatūros sviesto

Bandelių įdarui reikės:

  • 35 g tirpinto sviesto
  • 30 g rudojo cukraus
  • 1/2 a. š. cinamono

Karamelei reikės:

  • 70 g cukraus
  • 80 g medaus arba klevų sirupo
  • 80 g kambario temperatūros sviesto
  • 1/2 a. š. vanilės ekstrakto
  • žiupsnelio druskos
  • 80–90 g pekaninių karijų

Pirmiausia pasigaminkite mielinių bandelių tešlą. Pieną supilkite į puodelį ir kelias sekundes pašildykite mikrobangų krosnelėje (jis neturėtų būti karštas, tik maloniai šiltas). Įberkite šaukštelį cukraus, supilkite mieles ir viską gerai išmaišykite. Palikite kelias minutes pastovėti, kol masė suputos.

Prie elektrinio plaktuvo pritvirtinkite tešlos kablį. Į plaktuvo dubenį supilkite miltus, druską, cinamoną, cukrų ir viską sumaišykite. Supilkite suputojusias mieles, paplaktą kiaušinį ir dar kartą išmaišykite. Sudėkite kambario temperatūros sviestą ir leiskite plaktuvui išminkyti elastingą tešlą (užtruks apie 4–5 min.). Jei neturite elektrinio plaktuvo, viską galite atlikti ir rankomis, tik nepatingėkite paminkyti tešlos – bandelės bus minkštesnės.

Didelį dubenį patepkite aliejumi, į jį įdėkite į kamuoliuką susuktą tešlą. Dubenį uždenkite maistine plėvele, įvyniokite į rankšluostį ir pastatykite šiltoje vietoje (aš labiausiai mėgstu įdėti į išjungtą mikrobangų krosnelę, nes žinau, kad ten nebus jokio skersvėjo). Leiskite tešlai kilti 1,5–2 val., kol ji padvigubės. Kai tešla baigia kilti, pasigaminkite karamelę. Karijas pakepinkite 180 laipsnių orkaitėje apie 10 min.

Į nedidelį puodą suberkite cukrų, supilkite medų arba klevų sirupą, sudėkite sviestą. Kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol sviestas ištirps, o masė užvirs. Nuolat maišydami dar pavirkite 1–2 min. Išjunkite kaitrą, supilkite vanilės ekstraktą, įberkite žiupsnelį druskos ir viską išmaišykite.

Kepimo indą, kuriame kepsite bandeles, aptepkite sviestu. Rekomenduoju kepti bandeles inde be išimamo dugno. Karamelę supilkite į pasiruoštą kepimo formą. Leiskite karamelei pravėsti apie 5–7 min., tuomet išdėliokite pakepintus riešutus.

Pasigaminkite įdarą. Sviestą ištirpinkite. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite cukrų ir cinamoną.

Suformuokite bandeles. Ant miltais apibarstyto stalviršio padėkite pakilusią tešlą. Šiek tiek apibarstykite ją miltais ir iškočiokite 30–35 cm stačiakampį. Konditeriniu teptuku nuo tešlos paviršiaus nubraukite miltų likučius. Tuomet visą paviršių aptepkite tirpintu sviestu, o ant viršaus užberkite cinamoninio cukraus. Pradėdami ilgąja kraštine susukite tešlą į ritinėlį. Padalinkite jį į 12 lygių dalių. Ant karamelės ir riešutų išdėliokite paruoštas bandeles. Tarp jų palikite tarpus, nes kildamos bandelės išsipūs. Apdenkite rankšluosčiu ir leiskite pakilti apie 45–60 min. šiltoje vietoje.

Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 28–30 min. (su vėjelio funkcija vidurinėje lentynoje, kad viršus neapdegtų). Tikslus laikas priklauso nuo orkaitės.

Iškepusioms bandelėms leiskite pravėsti 3 min. Pasiimkite pjaustymo lentelę ar didelę lėkštę, uždėkite ant kepimo indo su bandelėmis ir laikydami už kepimo indo dugno apverskite. Leiskite taip pastovėti apie 1–2 min. ir tik tuomet nuimkite kepimo indą nuo bandelių viršaus. Skaniausios bandelės tą pačią dieną.

Prancūziškų skrebučių apkepas su braškėmis ir kreminiu sūriu

Apkepui reikės:

  • 1 kepalo baltos duonos (geriausia brijošės tipo, rinkitės ne maišeliuose supakuotą, o šviežiai keptą). Balta duona turi būti dienos senumo, nusipirkite ir palaikykite ją vieną dieną namuose, tik tada gaminkite prancūziškus skrebučius ar apkepą.
  • 125 g kreminio sūrio
  • 2 a. š. vanilės
  • 30 g graikiško jogurto (jis padaro kremą ne tokį riebų)
  • apie 3/4 porcijos braškių džemo (receptas apačioje)
  • 3 kiaušinių
  • 1 stiklinės (240 ml) pieno
  • 50 ml 35–36 proc. grietinėlės
  • 35 g ištirpinto sviesto
  • 40 g cukraus
  • 1/4 a. š. druskos
  • apie 200 g braškių

Braškių džemui reikės:

  • 250 g braškių
  • 90 g cukraus
  • 1 v. š. citrinų sulčių

Papuošti reikės:

  • miltelinio cukraus
  • klevų sirupo

Pirmiausia pasigaminkite džemą. Suberkite visus produktus į nedidelį puodą. Kaitinkite ant vidutinės kaitros vis maišydami, kol cukrus ištirps. Leiskite masei užvirti. Nuolat maišydami ir šaukštu šiek tiek trindami braškes virkite apie 10 min., kol džemas sutirštės (jei turite maisto termometrą, džemas turėtų pasiekti 100 laipsnių temperatūrą).

Džemui leiskite pravėsti ir perdėkite į švarų stiklainiuką. Jei po bandelių formavimo džemo liks, laikykite jį šaldytuve ir suvalgykite per savaitę.

Pasiruoškite kreminio sūrio kremą. Sūrį apie minutę paplakite elektriniu plaktuvu. Įpilkite šaukštelį vanilės ekstrakto, sudėkite graikišką jogurtą ir paplakite dar minutę.

Pasiruoškite kiaušinių plakinį. Į didesnį dubenį įmuškite kiaušinius ir išplakite iki purumo. Tuomet supilkite pieną, grietinėlę, likusį vanilės ekstraktą, tirpintą sviestą, suberkite cukrų ir druską. Išplakite iki vientisos masės.

Baltą duoną supjaustykite apie 3 cm storio riekelėmis. Šias riekeles perpjaukite beveik per pusę – patį viršų palikite neperpjautą. Ant vienos pusės užtepkite šaukštelį džemo, o ant kitos – pasiruoštą kreminį sūrį. Perlenkite duonos riekeles per pusę taip, kad uogienė ir kremas liktų viduje.

Apie 23–24 cm skersmens apvalų kepimo indą ištepkite sviestu. Imkite duonos riekelę ir iš abiejų pusių pamirkykite kiaušinių plakinyje. Tuomet dėkite ją į kepimo indą. Pakartokite šį žingsnį su visomis riekelėmis, susluoksniuodami jas kepimo inde. Likusį kiaušinių plakinį užpilkite ant viršaus.

Pasigamintą apkepą uždenkite maistine plėvele ir laikykite šaldytuve bent 4 val. arba per naktį. Rytą nuplaukite braškes ir perpjaukite per pusę. Išimkite apkepą ir pusę šių braškių pabarstykite ant apkepo. Apkepą uždenkite folija ir kepkite iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30 min.

Tuomet nuimkite foliją ir kepkite dar 30–35 min., kol apkepas taps gražios auksinės spalvos. Išėmę leiskite jam šiek tiek pravėsti. Apibarstykite likusiomis braškėmis ir milteliniu cukrumi. Patiekite su klevų sirupu.

Sūrio tortas su sausainių kremu

Pagrindui reikės:

  • 250 g imbierinių sausainių
  • 50 g migdolų
  • 30 g rudojo cukraus
  • 1/2 a. š. cinamono
  • žiupsnelio druskos
  • 100 g ištirpinto sviesto

Sūrio torto masei reikės:

  • 315 ml 35 proc. riebumo grietinėlės
  • 1 pakelio grietinėlės standiklio
  • 450 g kreminio sūrio „Philadelphia“ (tiks ir maskarponė, bet sūrio tortas bus riebesnis)
  • 310 g sausainių kremo
  • 65 g miltelinio cukraus
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto
  • 1/2 a. š. cinamono
  • žiupsnelio druskos

Papuošti reikės:

  • kelių šaukštų naminės sūdytos karamelės padažo
  • keleto imbierinių sausainių

Pasiruoškite pagrindą. Sausainius ir migdolus sudėkite į smulkintuvą ir sumalkite iki smulkių trupinių. Suberkite į dubenį. Suberkite ir cukrų, cinamoną, druską. Išmaišykite. Supilkite sviestą ir dar kartą išmaišykite. 19–21 cm skersmens kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Suberkite paruoštą pagrindo masę, šaukštu paskirstykite po visą formos paviršių, išlyginkite viršų. Įdėkite į šaldytuvą 15 min.

Pasiruoškite torto masę. Grietinėlę elektriniu plaktuvu plakite, kol suputos. Suberkite grietinėlės standiklį ir plakite, kol masė taps standi. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu gerai išplakite kreminį sūrį, 250 g sausainių kremo, cukraus pudrą, vanilės ekstraktą, cinamoną ir druską.

Atsargiai mentele įmaišykite išplaktą grietinėlę. Iš šaldytuvo ištraukite torto pagrindą, ant jo sudėkite pusę torto masės ir paskirstykite po visą paviršių. Tuomet likusius 60 g sausainių kremo šaukšteliu nedideliais gabaliukais pamėtykite per visą torto paviršių. Sudėkite likusią torto masę. Paviršių išlyginkite metaline mentele. Tortą laikykite šaldytuve per naktį arba nors 6 val.

Papuoškite. Sūdytą karamelę šiek tiek pašildykite, kad būtų skysta, bet jokiu būdu ne karšta. Sustingusį sūrio tortą išimkite iš šaldytuvo. Šaukšteliu lašinkite karamelę taip, kad ji nubėgtų per torto kraštus.

Likusią karamelę supilkite ant torto viršaus ir paskirstykite metaline mentele. Ant viršaus sutrupinkite kelis imbierinius sausainius. Tortą įdėkite 15 min. į šaldytuvą – tuomet galite serviruoti ir ragauti. Jei patiekti ketinate po poros valandų, laikykite šaldytuve.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.