Emigrantė savo virtuvės neįsivaizduoja be trijų lietuviškų produktų

„Jau šita vyro tikrai neturės, nes nieko nemoka gaminti“, – prieš daugelį metų tetų pasakytus žodžius iki šiol prisimena Odeta Kudopčenkienė (42 m.). Jungtinėje Karalystėje gyvenanti emigrantė dabar tik juokiasi iš to posakio: „Turiu vyrą, jis mielai valgo mano ruoštus valgius ir jau net pasiguodžia, kad reikia pradėti mesti svorį, – taip jam skanu.“

O.Kudopčenkienė patiekalais ne tik lepina vyrą Viktorą, sūnų Grantą ir dukterį Emą, bet ir dirba karštųjų patiekalų šefe viename kavinių tinkle, taip pat rašo maisto tinklaraštį.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
O.Kudopčenkienė patiekalais ne tik lepina vyrą Viktorą, sūnų Grantą ir dukterį Emą, bet ir dirba karštųjų patiekalų šefe viename kavinių tinkle, taip pat rašo maisto tinklaraštį.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
O.Kudopčenkienė patiekalais ne tik lepina vyrą Viktorą, sūnų Grantą ir dukterį Emą, bet ir dirba karštųjų patiekalų šefe viename kavinių tinkle, taip pat rašo maisto tinklaraštį.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
O.Kudopčenkienė patiekalais ne tik lepina vyrą Viktorą, sūnų Grantą ir dukterį Emą, bet ir dirba karštųjų patiekalų šefe viename kavinių tinkle, taip pat rašo maisto tinklaraštį.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Šokoladiniai vafliai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Šokoladiniai vafliai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Pusryčių omletas su lašiša.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Pusryčių omletas su lašiša.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Citrininė vištiena.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Citrininė vištiena.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 10, 2022, 3:58 PM

Lidse su šeima įsikūrusi Odeta savo ruoštais patiekalais ne tik lepina vyrą Viktorą, sūnų Grantą ir dukterį Emą, bet ir dirba karštųjų patiekalų šefe viename kavinių tinkle, taip pat moko ruošti valgį kitus – rašo maisto tinklaraštį „Samčio užrašai“, kuriame dalijasi receptais.

„Darbas kavinių tinkle man labai patinka, tad toli nenuklydau nuo savo neseniai atrasto hobio“, – prisipažino lietuvė.

Virtuvė ją patraukė ne taip seniai. Odeta sako negalinti pasigirti istorijomis, kaip gamino patiekalus dar vaikystėje ar dekoravo tortus būdama paauglė, – iš tiesų tuomet maisto ruošimas jos visai netraukė.

Tik, kiek save pamena, mėgdavo iš kaimynių parsinešti kulinarines knygas ir perrašinėti receptus į storus sąsiuvinius – tokių prirašytų sąsiuvinių iki šiol išliko pas Odetos močiutę, o keletą jų moteris išsivežė į Jungtinę Karalystę.

O.Kudopčenkienei pačiai nuostabu, kad anuomet dažniausiai užsirašinėdavo tortų, pyragų receptus, o dabar jų nemėgsta nei kepti, nei valgyti. Jos pirmasis pagamintas patiekalas buvo pyragas „Sengalvėlė“, kurį iškepė tetai ir jos draugėms prie kavos. „Išėjo puikiai, nes nebuvo kur suklysti“, – prisiminė ji.

Daugiau gaminti Odeta pradėjo tuomet, kai jos gyvenime atsirado vyras Viktoras. Jis įvertino jos pastangas ir mielai valgė tai, kas pagaminta.

O gaminimo malonumą atrado tuomet, kai augindama sūnų ėmė lankytis viename mamų forume. Ten susirado bendraminčių, su kuriomis plepėdavo apie kasdienius mamų rūpesčius ir, žinoma, neišvengiamą klausimą: kas šiandien vakarienei?

Su viena mergina, kuri jau rašė apie maistą, Odeta sugalvojo kiekvieną savaitę išbandyti po naują receptą, jį aprašyti ir nufotografavus pasidalinti su kitomis forumo dalyvėmis.

Taip atsirado emigrantės receptų puslapis feisbuke.

„Jis buvo kuriamas tarsi mano užrašų knygelė, kad vienoje vietoje turėčiau savo išbandytus receptus. Pradėjo jungtis draugės, po to jau ir draugių draugės. Prisirinko per 24 tūkstančius“, – pasakojo lietuvė. Šiuo metu dėl laiko stokos receptais ji dalijasi tiktai instagramo paskyroje.

„Kai prisimenu pirmuosius įrašus, norisi raudonuoti, nes patys receptai buvo itin paprasti, bet nuotraukos... Dabar man gėda į jas žiūrėti, nors keista – sekėjams jos labai patiko“, – atviravo O.Kudopčenkienė.

Dabar moteris jaučiasi patobulėjusi – tiek receptais, tiek nuotraukomis. Tačiau receptai išliko paprasti, tinkami, kaip sako pati, visiems gyvenimo atvejams. Emigrantė mėgsta ir dalijasi greitai pagaminamų patiekalų receptais, o svarbiausia – norint juos pagaminti, nereikia bėgioti po parduotuves ir ieškoti ko nors ypatingo – viskas paruošiama iš paprastų kasdienių produktų.

Odetai sunku pasakyti, kokie receptai jos tinklaraštyje populiariausi, kokius labiausiai pamėgo sekėjai.

„Kartais sukuriu ką nors įdomaus, pavyksta šauni nuotrauka, mintyse jau galvoju: oho, sekėjams tai patiks. Ir sulaukiu vos kelių patiktukų. O kartais abejoju receptu ir nuotrauka nelabai patinka, bet žmonės jį puikiai įvertina“, – svarstė tinklaraštininkė.

Ji pati dievina Viduržemio jūros regiono virtuvę, kurioje daug žuvies, jūrų gėrybių, lietuvei patinka ir Azijos virtuvė. Žinoma, ir lietuviška – kartą ar du per mėnesį Kudopčenkų namuose ruošiami lietuviški patiekalai, o šaldytuve visuomet yra juodos duonos, silkės ir varškės.

Idėjų receptams ji semiasi iš visur – knygų, žurnalų, pirmųjų maisto tinklaraščių internete, kurie jai patinka labiau nei šiuolaikiniai. Idėjų randa ir kituose socialiniuose tinkluose, tačiau tikina niekada nieko aklai nekopijuojanti – į kiekvieną receptą įdeda dalį savęs, savo skonio.

„Restoranuose lankomės tik ypatingomis progomis, kai ką nors švenčiame. Mano vyras mėgsta sakyti: „Aš ir namuose skaniai pavalgau, ko man ten eiti?“ Aišku, tai man paglosto širdį, nes juk tik palyginti neseniai išmokau gaminti. Iki tol geriausiu atveju tik daržoves galėdavau supjaustyti. Užtat tetos ir kalbėdavo, kad man nelemta vyro susirasti“, – juokėsi Odeta.

Nors jau daug metų gyvena Anglijoje, šeima šios šalies virtuvės taip ir nepamėgo.

„Anglijoje klesti šaldyto maisto parduotuvės, žmonės pagamintą ir užšaldytą maistą perka dideliais kiekiais. Ir stebina, kad tai daro jaunos šeimos, auginančios mažus vaikus“, – sakė emigrantė.

Dirbdama kavinių tinkle O.Kudopčenkienė turi galimybę paragauti naujų skonių derinių – veikiausiai jų atsiras ir receptuose. „Norėčiau receptams skirti daugiau kokybiško laiko, bet turiu ne tik dirbti, bet ir pasirūpinti šeima, noriu skirti laiko knygoms, kelionėms“, – apgailestavo Odeta.

Galbūt netrukus ji turės pagalbininką – dvylikametis sūnus Grantas vis dažniau mėgsta pasisukioti virtuvėje, stebėti, kaip dirba mama, prašo leisti jam ką nors pamaišyti ar supjaustyti. Be to, mėgsta kepti pyragus ir keksiukus – būtent tai, ko nemėgsta Odeta. Tad jie puikiai papildo vienas kitą.

„O lietuviškų ar kitokių švenčių visuomet laukia ne tik šeima, bet ir mano draugės, nes puikiai žino, kad bus skanių patiekalų“, – nusišypsojo O.Kudopčenkienė.

Viduržemio jūros regiono citrininė vištiena

Reikės:

  • 1,5 kg vištienos su kaulais ir oda
  • 1 šaukštelio druskos
  • 1/4 šaukštelio juodųjų pipirų
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
  • 1 kg mažų šviežių bulvyčių (jei naudosite didesnes bulves, supjaustykite smulkiau)
  • 6 skiltelių česnako
  • 1 stiklinės vištienos sultinio
  • 100 g mėgstamų alyvuogių be kauliukų
  • 2 šaukštų džiovintų pomidorų
  • 1 citrinos

Iš anksto įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.

Vištieną ištrinkite druska bei pipirais. Orkaitėje tinkamą kepti puodą dėkite ant viryklės ir jame įkaitinkite alyvuogių aliejų. Dėkite vištieną ir apkepkite po 4–5 min. iš kiekvienos pusės, kol oda taps gražios auksinės spalvos.

Sudėkite bulves, česnakus ir paskirstykite tolygiai po visą keptuvę. Supilkite sultinį ir šiek tiek pakaitinkite.

Suberkite alyvuoges, pomidorus, citrinos griežinėlius ir uždengę puodą dangčiu dėkite į orkaitę 30–35 min.

Šokoladiniai vafliai

Reikės:

  • 1/2 stiklinės cukraus
  • 3 kiaušinių
  • 1/2 stiklinės šalto vandens
  • 115 g sviesto (ištirpinto ir atvėsinto iki kambario temperatūros)
  • 3/4 stiklinės miltų
  • 1/4 stiklinės kakavos
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus
  • žiupsnelio druskos

Kiaušinius išplakite su cukrumi iki purumo. Įmaišykite sviestą, vanilinį cukrų, druską, vandenį.

Persijokite miltus ir kepimo miltelius. Įmaišykite į kiaušinių masę.

Vaflių keptuvę įkaitinkite, patepkite aliejumi ir kepkite vaflius. Išimtus iškart susukite.

Pusryčių omletas su lašiša

Reikės:

  • 2 kiaušinių
  • 1 šaukšto sviesto
  • 50 g rūkytos lašišos
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
  • kelių šakelių šviežių krapų

Kiaušinius lengvai išplakite šakute. Jei reikia, pasūdykite (priklauso nuo lašišos sūrumo).

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.

Kepimo indą, tinkamą kepti orkaitėje, su sviestu ir aliejumi dėkite į orkaitę ir ištirpinkite sviestą. Supilkite kiaušinių plakinį, dėkite lašišos juosteles, berkite smulkintų krapų ir kepkite orkaitėje 10–15 minučių, kol omletas iškeps.

Patiekite iškart.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.