Meilė gyvūnams bėgiką privertė tapti veganu

Olimpinis čempionas Davidas Verburgas (29 m.) tikina, kad tapęs veganu turi daugiau energijos sportuoti, o karantino metu jam atsirado ir daugiau laiko tobulinti savo kulinarinius įgūdžius. Ką prieš varžybas ir po jų valgo amerikiečių bėgikas?

Patiekalus, kuriuos mėgo būdamas visavalgis, dabar D.Verburgas eksperimentuodamas verčia veganiškais.
Patiekalus, kuriuos mėgo būdamas visavalgis, dabar D.Verburgas eksperimentuodamas verčia veganiškais.
Patiekalus, kuriuos mėgo būdamas visavalgis, dabar D.Verburgas eksperimentuodamas verčia veganiškais.<br>„Instagram“ nuotr.
Patiekalus, kuriuos mėgo būdamas visavalgis, dabar D.Verburgas eksperimentuodamas verčia veganiškais.<br>„Instagram“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 13, 2020, 10:02 AM, atnaujinta Dec 22, 2020, 2:32 PM

Beveik visos varžybos, tarp kurių ir olimpiada Tokijuje, šiais metais buvo nukeltos arba atšauktos, tačiau dauguma profesionalių sportininkų nesustoja ir toliau treniruojasi.

Tarp tokių yra ir aukso medalį Rio de Žaneire, Brazilijoje, 2016 metais estafetės 4x400 metrų rungtyje pelnęs amerikietis D.Verburgas.

Kadangi sporto klubai šiuo metu uždaryti, atletas treniruojasi namų sąlygomis ir bėgioja, kur tik galima.

Pastaraisiais metais kiek pasikeitė ne tik treniruočių pobūdis, bet ir sportininko mityba.

Tiksliau, atsirado daugiau įvairovės, nes turi galimybę daugiau laiko suktis virtuvėje.

Bėgikas veganizmu aktyviai susidomėjo prieš dvejus metus. Jis jau anksčiau rūpinosi beglobiais gyvūnais, tačiau kuo toliau, tuo labiau įsitraukė į gyvūnus ginančius projektus.

Ir vieną dieną susimąstė – jei myli juos, tai kodėl valgo? Ir pamažu tai pakeitė.

„Ėmiau skaityti apie veganizmo poveikį sveikatai. Išsiaiškinau, kad net profesionaliems atletams tokia mityba tinka. Aš iš pradžių atsisakiau tik mėsos, bet ne žuvies, ir tapau pesketaru, vėliau valgiau tik vegetariškus produktus.

Man prireikė pusmečio, kad visiškai pereičiau prie augalinės mitybos. Ir kai tai atsitiko, pastebėjau, kad energijos sportuojant netgi padaugėjo“, – pasakojo atletas.

Kiekvieną rytą amerikietis pradeda tirštuoju kokteiliu. Pusryčiai priklauso nuo to, kokia tądien laukia treniruotė. Kartais atletas išsiverda avižų košės su uogomis prie puodelio kavos.

Kartais – skrudintos duonos su vaisių salotomis. Jei jaučiasi nusipelnęs, kaip pats sako, prabangių pusryčių, pasigamina apkeptų bulvių ir duonos skrebučių su avokadais.

„Jei laukia bėgimo diena, dažniausiai valgau košę, nes ji – lengvesnis maistas, o jei ruošiuosi kilnoti svarmenis, renkuosi avokadą.

Po treniruotės dažniausiai susiplaku kokteilį su migdolų gėrimu, riešutų sviestu, avižomis ir šaukštu baltyminės kakavos, o kartais užvalgau saują riešutų su džiovintomis uogomis“, – pasakojo bėgikas.

Pastaruoju metu D.Vedburgas labai pamėgo pietums valgyti tofu ir lapinio kopūsto („kale“) lapus su saldžiosiomis bulvėmis.

Kiekvieno valgio metu atletas išgeria po dvi stiklines vandens, būtent dėl to dieną vandens jam papildomai gerti net neprireikia, nes ir taip išgeria jo mažiausiai šešias stiklines.

Vandenį bėgikas paskanina keliais agurko griežinėliais, mėtų lapeliu ar braškėmis, nes jam jau atsibodęs paprasto vandens skonis.

Po pietų sportininkas dažniausiai turi antrą treniruotę – tai gali būti svarmenų kilnojimas, šuoliukai arba lengvas bėgimas, o kartais tiesiog likusią dienos dalį būna aktyvus.

Po antros treniruotės bėgikas užkremta skrudintos duonos su riešutų sviestu ir bananu arba riešutų su džiovintomis uogomis. Jis neperka jau paruoštų derinių, nes pusės juose esančių produktų nemėgsta, todėl dažniausiai sumaišo savo mėgstamus.

Ruošdamasis varžyboms D.Verburgas taip pat turi ritualų, susijusių su maistu, – prieš varžybas bėgikas daug nevalgo.

„Geriausia paskanauti riešutų sviestas su obuoliais. Pirmiausia toks maistas lengvai telpa į kuprinę, antra, jis suteikia organizmui energijos ir neapkrauna skrandžio. O pusryčiams varžybų dieną visada valgau avižų košę“, – mitybos ypatumais dalijosi olimpietis.

Anksčiau D.Verburgas po varžybų dievino ant grotelių keptą mėsą. Tapęs veganu grilio patiekalų jis toli gražu neatsisakė – dabar tiesiog renkasi mėsos pakaitalus.

Pavyzdžiui, seitaną – tai savo tekstūra mėsą primenantis gaminys iš kviečių baltymų. Dar ant grotelių sportininkas kepa grybus, bulves, o prie jų kaip garnyrą renkasi, pavyzdžiui, virtas arba keptas pupeles. Taip atrodo jo iškyla po varžybų!

Karantino metu atletas pradėjo gaminti dar daugiau nei iki tol. Jis nuolat išbando naujus receptus.

Pavyzdžiui, patiekalus, kuriuos mėgo būdamas visavalgis, dabar eksperimentuodamas verčia veganiškais.

Idėjų semiasi iš bičiulių, kurių keli yra virėjai, taip pat iš kulinarinių knygų, tinklalapių ir „YouTube“.

„Kartais pats save nustebinu, kai ką nors pasigaminu, rodos, iš nieko. Smagu lavinti įgūdžius“, – džiaugėsi D.Verburgas.

Parengė Vykintė BUDRYTĖ

Veganiškas suvožtinis

  • 1 suvožtinio bandelė
  • 1 sojų faršo ir daržovių kotletas
  • 1 lakštas veganiško sūrio
  • 2 griežinėliai kepto svogūno
  • mėgstamo veganiško padažo

Iš paruošto sojų su daržovėmis faršo iškepkite kotletą. Pašildykite bandelę. Vieną po kito sudėkite visus produktus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.