Ruošdami arbatą nenaudokite antrą kartą užvirinto vandens: žinovė paaiškino, kodėl tai svarbu

Šaltuoju metų laiku arbatos puodeliu mėgaujamės bene kiekvieną dieną. Tačiau norėdami išsirinkti arbatą, dažnai susiduriame su itin plačiu arbatlapių pasirinkimu ir informacijos apie šio gėrimo paruošimą pertekliumi.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Arbata.<br>123rf nuotr.
Arbata.<br>123rf nuotr.
Arbata.<br>123rf nuotr.
Arbata.<br>123rf nuotr.
Arbata.<br>123rf nuotr.
Arbata.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 28, 2023, 1:38 PM, atnaujinta Jan 28, 2023, 6:54 PM

Anot japoniškos arbatos namų „Yugen Tea“ savininkės Giedrės Trumpienės, skania arbata galima mėgautis žinant vos kelias pagrindines taisykles.

„Kalbant apie arbatos ruošimą, svarbu žinoti, kad arbata vadiname tai, kas atkeliavo iš augalo Camellia sinensis. Iš šio augalo yra gaminamos šešios arbatos rūšys – baltoji, geltonoji, žalioji, ulongo, juodoji ir brandinta. Visos šios arbatos rūšys yra išgaunamos iš vieno arbatos krūmo – arbatos rūšis priklauso nuo to, kokiu būdu ūkininkas apdoroja augalą Camellia sinensis“, – pasakoja G. Trumpienė.

Užupyje įsikūrusios arbatinės savininkė džiaugiasi, kad lietuviai itin aktyviai domisi arbata, jos istorija ir tradiciniais šio gėrimo ruošimo būdais. Tačiau pašnekovė vis dar pastebi, kad tautiečiams stinga žinių apie taisyklingą arbatos pasirinkimą, laikymą ir vartojimą, todėl išskiria dažniausiai lietuvių daromas klaidas.

1. Neteisingas arbatžolių pasirinkimas

Pasak pašnekovės, tinkamai pasirinktos arbatžolės daro labai daug įtakos galutiniam arbatos skoniui. Dažniausiai esame įpratę įsigyti aromatizuotą arbatą, kuri yra supilstyta į mažus maišelius. Deja, tokia arbata yra prastesnės kokybės, nes įvairiais aromatais ar skonių stiprikliais gamintojai slepia arbatos trūkumus.

Taip pat būtina žinoti, kad mažuose arbatos maišeliuose yra tik viso dydžio arbatlapių likučiai. Dabar dažnai galima išgirsti ir diskusijų dėl galimai arbatos maišeliuose esančio mikroplastiko, todėl arbatos ekspertė rekomenduoja įsigyti tik sveriamą arbatą.

2. Arbatlapių laikymas drėgnose virtuvės zonose

Net ir įsigijus kokybiškiausią arbatą, jos aromatingumas ir skonio savybės gali lengvai išblėsti, jei arbatos pakelį laikysime virtuvės spintelėje, esančioje šalia viryklės. Šioje vietoje laikoma arbata lengvai sugers maisto kvapus ir drėgmę.

Būtina atkreipti dėmesį, kad arbatlapių laikymas stikliniuose induose ant palangės taip pat netinkamas – arbata, ypač žalioji, yra itin jautri karščiui ir tiesioginiams saulės spinduliams.

G. Trumpienė pataria arbatą laikyti sandariose metalinėse dėžutėse ar užsegamuose pakeliuose, o dar geriau – arbatą perkelti į šaldytuvą. Taip arbatą laiko daugelis įgudusių arbatos mylėtojų. Tačiau taip pat svarbu užtikrinti, kad į arbatos laikymo indą ar pakelį nepatektų šaldytuvo kvapai ar drėgmė.

3. Per ilgas arbatos suvartojimo laikas

Arbatos ekspertė pastebi, kad lietuviai linkę arbatą kaupti ir ją vartoti ilgą laiką: „Kartais išgirstu klientus pasakojant, kad namuose turi prieš trejus metus iš Japonijos parsivežtos arbatos, kurią vartoja iki šiol. Deja, tačiau arbata ilgainiui praranda gerąsias savybes, todėl ilgai laikyti jos lentynoje neverta.“

Pašnekovės teigimu, pavyzdžiui, žaliąją arbatą rekomenduotina suvartoti per metus nuo jos pagaminimo. Žinoma, yra tam tikrų arbatos rūšių, kurios ilgainiui kaip tik pagerina savo skonio savybes, bet kalbant bendrai, arbatlapių nereikėtų delsti suvartoti kuo greičiau.

4. Netinkamas arbatos sietelio parinkimas

Anot G. Trumpienės, ruošiant arbatą dažnai jos skonis nukenčia dėl arbatlapių sudėjimo į netinkamus sietelius. Dažniausiai yra naudojami nedideli uždari sieteliai, kuriuose arbatlapiai neturi erdvės atsiskleisti ir į vandenį išleisti viso savo skonio. Todėl būtina rinktis gilius ir plačius sietelius, savo dydžiu tinkamus pasirinktam puodeliui ar arbatinukui.

Pilant vandenį ant arbatlapių, būtina atkreipti dėmesį, kad vanduo pilnai apsemtų sietelį ir visus jame esančius lapelius.

5. Prasta vandens kokybė

Net 99 proc. arbatos puodelio turinio sudaro vanduo, todėl jo kokybė lemia ir galutinį rezultatą.

„Prisimenu, kai pirmą kartą grįžau iš Japonijos į gimtinę ir pasiruošiau atsivežtos arbatos. Tuomet negalėjau suprasti, kas nutiko arbatlapiams – skonis skyrėsi kaip diena ir naktis. Pasirodo, japonai gali džiaugtis minkštu vandeniu, kuris yra itin tinkamas arbatos ruošimui. Deja, situacija Lietuvoje kiek kitokia – čia turime ganėtinai kietą vandenį, kuris keičia arbatos skonį“, – sako G. Trumpienė.

Specialistė rekomenduoja arbatos ruošimui rinktis filtruotą ar šaltinio vandenį, kuris pasižymi beveik neutraliu pH ir nedideliu mineralų kiekiu.

Jei tokio vandens neturite, galite naudoti ir įprastą vandenį iš čiaupo, tačiau svarbu jo nevirinti kelis kartus iš eilės – jau po pirmojo vandens užvirimo jame mažėja deguonies kiekis, o tai turi įtakos ir užplikytos arbatos skoniui.

Arbatos paruošimo gudrybė slypi paprastume

Pasiteiravus, kaipgi reikėtų taisyklingai plikyti arbatą ir nepasimesti tarp gausybės taisyklių, pašnekovė pasidalina paprastu patarimu – būtina arbatą ruošti taip, kaip nurodo jos gamintojas. Perskaitę ant pakuotės užklijuotą arbatos plikymo instrukciją tiksliai žinosite, kiek arbatžolių dėti į puodelį ir kokios temperatūros vandeniu jas reikia užpilti.

„Dažniausiai internete ar literatūroje randama informacija, kad, pavyzdžiui, žaliosios arbatos lapelius turime užpilti 80 laipsnių temperatūros vandeniu. Tačiau tai tėra tik bendra rekomendacija. Tik jums į rankas pakliuvusios arbatos gamintojas geriausiai žino, kaip paruošti arbatlapius, kad būtų atskleistos visos jų savybės“, – sako G. Trumpienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.