Lietuviai pirmieji Europoje išbandė maisto inovaciją iš Singapūro

Vakar, liepos 3 d., „Vytautas Mineral SPA“ susirinko gausus būrys investuotojų, verslininkų, akademikų ir pramogų pasaulio atstovų išbandyti Singapūro įmonės „Shandi Global“ sukurtos maisto inovacijos. Svečiai pirmieji Europoje turėjo galimybę paragauti nauja technologija sukurtos augalinės kilmės vištienos, kurios skonis, kvapas ir tekstūra visiškai nesiskiria nuo tikros vištienos.

Išmaniosios ateities maisto degustacijos renginio akimirka.
Išmaniosios ateities maisto degustacijos renginio akimirka.
Živilė Černiauskienė.
Živilė Černiauskienė.
„Shangi Global“ įkūrėjas Dr. Guarav Sharma.
„Shangi Global“ įkūrėjas Dr. Guarav Sharma.
Darius Dabrovolskas.
Darius Dabrovolskas.
„Vikonda“ generalinis direktorius Mindaugas Snarskis, Paulius Gudzevičius, Kristina Šermukšnytė-Alešiūnienė ir Augustas Alešiūnas.
„Vikonda“ generalinis direktorius Mindaugas Snarskis, Paulius Gudzevičius, Kristina Šermukšnytė-Alešiūnienė ir Augustas Alešiūnas.
Išmaniosios ateities maisto degustacijos renginio akimirka.
Išmaniosios ateities maisto degustacijos renginio akimirka.
Išmaniosios ateities maisto degustacijos renginio akimirka.
Išmaniosios ateities maisto degustacijos renginio akimirka.
Išmaniosios ateities maisto degustacijos renginio akimirka.
Išmaniosios ateities maisto degustacijos renginio akimirka.
Global Shandi sukurta augalinės kilmės vištiena.
Global Shandi sukurta augalinės kilmės vištiena.
Evalda Šiškauskienė.
Evalda Šiškauskienė.
Gediminas Albrichtas su kolega.
Gediminas Albrichtas su kolega.
Evelina Venčkauskaitė ir Valdas Burneckis.
Evelina Venčkauskaitė ir Valdas Burneckis.
Dr. Guarav Sharma kartu su renginio organizatoriumi Augustu Alešiūnu ir renginio vedėja Kristina Šermukšnyte-Alešiūniene.
Dr. Guarav Sharma kartu su renginio organizatoriumi Augustu Alešiūnu ir renginio vedėja Kristina Šermukšnyte-Alešiūniene.
Eglė Ližaitytė.
Eglė Ližaitytė.
Lina Usvaltienė, UAB „ART21“ direktorė.
Lina Usvaltienė, UAB „ART21“ direktorė.
Dovilė Žemaitė.
Dovilė Žemaitė.
Dr. Gaurav Sharma ruošia augalinės kilmės vištieną.
Dr. Gaurav Sharma ruošia augalinės kilmės vištieną.
Kebabas su augalinės kilmės vištiena.
Kebabas su augalinės kilmės vištiena.
LIDL marketingo specialistė Julija Rusakovaitė.
LIDL marketingo specialistė Julija Rusakovaitė.
Išmaniosios ateities maisto degustacijos renginio akimirka.
Išmaniosios ateities maisto degustacijos renginio akimirka.
Išmaniosios ateities maisto degustacijos renginio akimirka.
Išmaniosios ateities maisto degustacijos renginio akimirka.
Renginio organizatorius, UAB „ART21“ įkūrėjas ir savininkas, investuotojas Augustas Alešiūnas.
Renginio organizatorius, UAB „ART21“ įkūrėjas ir savininkas, investuotojas Augustas Alešiūnas.
Išmaniosios ateities maisto degustacijos renginio akimirka.
Išmaniosios ateities maisto degustacijos renginio akimirka.
Ramunė Vanagaitė.
Ramunė Vanagaitė.
Norberta ir Liutauras Žemaičiai.
Norberta ir Liutauras Žemaičiai.
Prof. dr. Astrida Miceikienė.
Prof. dr. Astrida Miceikienė.
Maisto inovacija iš Singapūro – augalinės kilmės vištiena.
Maisto inovacija iš Singapūro – augalinės kilmės vištiena.
Saugirdas Vaitulionis ir Rima Olberkytė-Stankus kartu su renginio vedėja Kristina Šermukšnyte-Alešiūniene.
Saugirdas Vaitulionis ir Rima Olberkytė-Stankus kartu su renginio vedėja Kristina Šermukšnyte-Alešiūniene.
Neringa Dziadaravičienė.
Neringa Dziadaravičienė.
S. Vaitulionis ir R. Olberkytė-Stankus ragauja pristatytą augalinės kilmės vištieną.
S. Vaitulionis ir R. Olberkytė-Stankus ragauja pristatytą augalinės kilmės vištieną.
Viešųjų ryšių ir rinkodaros specialistė Rima Olberkytė-Stankus.
Viešųjų ryšių ir rinkodaros specialistė Rima Olberkytė-Stankus.
Saugirdas Vaitulionis.
Saugirdas Vaitulionis.
Daugiau nuotraukų (32)

Lrytas.lt

Jul 4, 2023, 2:32 PM

Augalinės kilmės mėsos alternatyvų paklausa vis auga. Skaičiuojama, kad 2,6 mln. žmonių visoje Europoje maitinasi vien veganiškai, net 22,9 proc. europiečių savo mitybą įvardija kaip fleksitarinę, t.y. lankstų vegetarizmą, kai maitinamasi daugiausiai augaliniu maistu, bet kartais suvalgoma mėsos ar žuvies produktų. Žmonės keičia mitybą dėl siekio sumažinti poveikį aplinkai bei ieškodami sveikesnės mitybos sprendimų.

Kaip rodo finansinės bendrovės „Barclays“ skaičiavimai, vartotojų polinkis rinktis daugiau augalinės kilmės produktų tik augs. Prognozuojama, kad iki 2029 m. pasaulinė mėsai alternatyvių produktų rinka viršys 120 mln. eurų.

„Išmaniosios ateities maisto degustacijos“ dalyviai patys galėjo įsitikinti, kad augalinė vištienos alternatyva jokiomis savybėmis nenusileidžia tikrajai, yra sveikesnė, o ir draugiškesnė aplinkai. įmonės „Shandi Global“ įkūrėjas Dr. Gaurav Sharma maisto industrijoje dirba daugiau nei 17 metų ir matydamas, kiek priedų dedama į maisto, išsikėlė tikslą sukurti alternatyvių proteinų šaltinį, nenuolaidžiaujant skoniui, kvapui ir tekstūrai.

„Kūriau maistą, kurį drąsiai ir išdidžiai patiekčiau savo sūnui. Augalinės kilmės sukurta vištiena ne tik skani, sveikesnė, nes joje beveik nėra riebalų, daug daugiau proteinų nei tikroje mėsoje, itin mažai angliavandenių, bet svarbiausia – ji prieinama. Juk svarbiausia, kad kokybišką maistą įpirktų ne tik prabangių restoranų svečiai, bet ir paprastos šeimos, kaip mano pačio,“ – pristatydamas inovaciją dėstė savo viziją Dr. Gaurav Sharma.

Vizija patikėjo ir UAB „ART21“ įmonės įkūrėjas, investuotojas Augustas Alešiūnas, kuris dar 2020 metais pamatė Dr. Gaurav Sharma pristatomą inovaciją viename iš hakatonų. „Idėja man patiko, bet atsargiai vertinau, kaip seksis šiam startuoliui. Džiaugiuosi, kad jie ne tik turėjo idėją, bet puikiai ją vystė – to rezultatas įkurta gamykla Singapūre. Sėkmės įrodymas yra ir tai, kad tai vienintelė įmonė, kurios gaminama augalinės kilmės mėsa pripažįstama Singapūro darželių, mokyklų ir universitetų. Tad abejonių nelieka dėl šio ateities maisto kokybės ir skonio,“ – pasakojo A. Alešiūnas.

Maisto inovacijos skonį vertino ir renginio svečiai. Patiekalus iš augalinės kilmės vištienos ruošė vienas žymiausių Lietuvos šefų Darius Dabrovolskas ir pats įmonės „Shandi Global“ įkūrėjas Dr. Gaurav Sharma. Visi galėjo paragauti įvairių patiekalų ir patys susidaryti nuomonę. Kaip pastebėjo Saugirdas Vaitulionis: „Skonis mane nustebino – tikrai primena vištieną. Jei nežinočiau ką ragauju, susimąstyčiau kokia čia vištiena ar varlių šlaunelės. Tinkamas paruošimas, tekstūra, skonis yra geriausia, ką esu ragavęs iš mėsos alternatyvų“.

Renginio metu dalyviai galėjo pamaloninti ne tik skonio receptorius, bet išbandė ir inovaciją, kuri leidžia į maistą žvelgti virtuvės šefo akimis. Pasitelkiant mobiliuosius žvilgsnio sekimo akinius, buvo suteikta unikali galimybė patirti, kaip (ne)gurmanai mato (ne)inovatyvius patiekalus. Patyriminį nuotykį vedė KTU EVF Skaitmeninių transformacijų centro neuromarketingo specialistė, neuromarketingo ir dirbtinio intelekto laboratorijos bendrakūrėjė bei vadovė Eglė Vaičiukynaitė.

Išskirtinį renginį suorganizavo UAB „ART21“ ir įmonės įkūrėjas, investuotojas, agromaisto technologijų inovatorius Augustas Alešiūnas. Naujas perspektyvas agromaisto sektoriuje vertino ir susirinkę svečiai: koncerno „Vikonda“ generalinis direktorius Mindaugas Snarskis, mažmeninio prekybos tinklo LIDL, UAB „Mantinga“ atstovai, akademinės bendruomenės nariai kaip prof. dr. Astrida Miceikienė bei daugelis kitų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.