Lietuviai jaukinasi įvairius patiekalus iš žuvies, tačiau naujų skonių dar vengia

Kasdien su žuvimi dirbantis parduotuvių tinklo „Norfa“ žuvies gamybos padalinio vadovas Antanas Šiuša atviras: lietuviai, kaip ir daugelio kitų šalių gyventojai, žuvį, palyginti su mėsa, renkasi rečiau, tačiau per kelerius pastaruosius metus vyrą itin džiugina tendencija, kad žuvys vis dažniau randa kelią ant pirkėjų stalo.

Žuvis rūkoma natūraliai, tam naudojamos alksnio drožlės. Rūkyklose paduodamas natūralus dūmas, taip išgaunamas natūralus skonis.
Žuvis rūkoma natūraliai, tam naudojamos alksnio drožlės. Rūkyklose paduodamas natūralus dūmas, taip išgaunamas natūralus skonis.
Žuvis rūkoma natūraliai, tam naudojamos alksnio drožlės. Rūkyklose paduodamas natūralus dūmas, taip išgaunamas natūralus skonis.
Žuvis rūkoma natūraliai, tam naudojamos alksnio drožlės. Rūkyklose paduodamas natūralus dūmas, taip išgaunamas natūralus skonis.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-10-07 08:00

Žuvies patiekalus gaminti ir valgyti itin mėgstantis „Rivonos“ žuvies padalinio, iš kurio žuvimis aprūpinamos visos Lietuvos „Norfos“ parduotuvės, vadovas A.Šiuša pirkti žuvies keliauja tik į „Norfos“ parduotuvę, nes pats išmano, kaip jos atkeliauja iki pirkėjo.

„Juk žinau, kaip jos rūkomos, sūdomos, marinuojamos, kad kiekvieną parduotuvę pasiekia šviežios. Esu labai patenkintas mūsų į parduotuves tiekiamomis silkėmis, skumbrėmis, jūriniais ešeriais, lydekomis.

Kartais paeksperimentuojame ir pirkėjams pasiūlome ir kitokių, brangesnių žuvų, kalmarų ar riebžuvių“, – pasakojo specialistas.

Iš vitrinų šluoja lašišas ir upėtakius

Žuvies padalinys Kėdainiuose atlieka kelias funkcijas. Pirmoji – paskirstyti šviežias žuvis po parduotuves tokiais kiekiais, kad būtų išparduotos šviežios ir neužsigulėtų lentynose.

Įžuvintų tvenkinių savininkai, žvejai iš Kuršių marių pristato šviežias žuvis, ant kurių dėžėse pilami ledukai. Taip paruošta produkcija keliauja į „Norfos“ parduotuves.

Kuris miestas Lietuvoje suvalgo daugiausia šviežių žuvų?

„Visa Lietuva! Galbūt kiek mažiau parduodame Klaipėdos regione, tačiau to priežastis aiški – čia, žvejų krašte, žuvimis prekiaujama ir turgavietėse, ir žmonės patys meškerioja.

Jei kalbame apie šviežias žuvis, lietuviai labiausiai perka silkes, skumbres ir jūrinius ešerius. Kita vertus, mūsų parduotuvių tinklas dažnai skelbia akcijas lašišinėms žuvims: upėtakiams, lašišoms.

Per akcijas tokios žuvys parduodamos kone už savikainą. Tuomet parduodami milžiniški jų kiekiai, pirkėjai gana greitai jas išperka.

Prisipažinsiu: kai žinau, kad tokioms žuvims taikoma akcija, – o apie jas sužinau vienas pirmųjų, – žmona tądien taip pat traukia į „Norfą“ pirkti daugiau šių žuvų“, – šypsojosi A.Šiuša.

Investavo į modernią įrangą

Dar viena padalinio funkcija – šaldytos žuvies atšildymas. Prieš kelerius metus įmonė investavo į modernią atšildymo įrangą, kad žuvis būtų atitirpinta tolygiai, kad nepasikeistų vidinė jos struktūra.

„Menkės, jūriniai ešeriai, jūrinės lydekos, skumbrės, silkės – tai žuvys, kurių neįmanoma sužvejoti Lietuvoje, jas perkame užšaldytas. Atšildyti tokias žuvis nėra paprasta. Svarbu, kad tai darant jos nebūtų sugadintos – kad neprarastų nei kokybės, nei svorio.

Netinkamai atšildomos kai kurių rūšių žuvys smarkiai išdžiūsta. Jos netenka drėgmės, o kartu praranda ir kokybines savybes, todėl po nuoseklių bandymų pasirinkome patikimiausią žuvų atšildymo technologiją“, – sakė A.Šiuša.

Anksčiau atšildant įvairių rūšių žuvis buvo naudojamas šiltas oras ir vanduo, todėl buvo sunku visą laiką išsaugoti vienodą jų kokybę. Be to, vandens sąnaudos būdavo labai didelės, o kartu dideli būdavo ir jo taršos mokesčiai. Tad porą metų buvo ieškoma technologijų žuvų atšildymui modernizuoti ir paspartinti patį procesą.

„Tinkamai atšildytas žuvis jau vežame į parduotuves. Tai tos žuvys, kurios parduotuvėse guli ant ledo, o pirkėjas, nusipirkęs jas šviežias, gali kaip tinkamas paruošti namuose“, – pasakojo Kėdainių padalinio vadovas.

Atvėsintos, o ne šaldytos pirkėjų mėgstamos dorados į parduotuves vežamos vieną kartą per savaitę. Atkeliavusios į cechą jos per pusdienį paskirstomos po parduotuves, tad jau kitą rytą laukia pirkėjų vitrinose. Kadangi ketvirtadienis – žuvies diena, dažniausiai šviežių doradų „Norfos“ tinklo parduotuvėse galime rasti ketvirtadienio rytą.

Žuvį rūko alksnių drožlėmis

Čia pat žuvis ir rūkoma. Šiuo metu žuvies cecho darbuotojai džiaugiasi trimis didelėmis rūkymo kameromis. Ar žuvis rūkoma natūraliai?

„Taip, rūkome natūraliai, tam naudojame alksnių drožles. Rūkyklose paduodamas natūralus dūmas, kuris gaunamas svilinant. Tokiu būdu išgaunamas natūralus skonis.

Žuvis yra karštai ir šaltai rūkyta. Daugiausia išrūkoma, žinoma, skumbrių, jas pirkėjai itin mėgsta, tačiau noriai perka ir jūrines lydekas, ir jūrinius ešerius.

Jūrinis ešerys, beje, brangesnė žuvis, jo kaina – apie 8 eurus už kilogramą, tačiau tai – balta žuvis, dažniausiai didelė ir mėsinga, todėl labai mėgstama pirkėjų.

„Eksperimentuojame, kad pirkėjui galėtume pasiūlyti įvairesnių ir įdomesnių žuvų. „Norfos“ asortimente yra buvę ir vilkžuvių, ir dieviško skonio rūkytų doradų, net rūkytų ungurių už itin patrauklią kainą“, – pasakojo specialistas.

Kalėdų laikotarpiui A.Šiuša tikisi pirkėjams pasiūlyti rūkytų upėtakių. Tai be galo skani žuvis, tačiau jos kaina bus kiek didesnė nei kitų pirkėjų jau pamėgtų žuvų.

Žuvies sūdymas ir marinavimas – dar viena šio padalinio darbuotojų misija.

Dar viena, tiesa, itin nedidelė, žuvies padalinio veikla – žuvies gaminiai: salotos su silke, mišrainės su žuvimi, žuvies kotletai, kepta žuvis. Tai parduodama kulinarijos vitrinose.

Paklaustas, ar „Norfos“ pirkėjai čia ras jūrų gėrybių, žuvies padalinio vadovas buvo atviras: „Norfa“ – žemesnių kainų tinklas, tad įmantrios šviežios jūrų gėrybės savo pirkėjo čia nerado. Tačiau salotų su jūrų gėrybėmis ar šaldytų delikatesų čia ras kiekvienas gurmanas.

Prieš Kalėdas – labai išaugęs pardavimas

Žuvies suvartojimas vasarą gerokai mažesnis visoje Lietuvoje. A.Šiuša įsitikinęs, kad šviežias žuvis šiltuoju metų laiku nukonkuruoja lauke kepami šašlykai, be to, prie jūros atostogaujantys lietuviai žuvį kurortuose ir perka.

„Prekyba vėl suintensyvėja rugsėjį ir tai tęsiasi maždaug iki balandžio pabaigos, gegužės. Labiausiai žuvis perkama lapkritį ir gruodį, šaltuoju metu žmonės ją renkasi dažniau.

Žinoma, mūsų mėgstamiausia dėl pardavimo šventė – Kūčios, kai ant stalų puikuojasi daug žuvies patiekalų. Nuo lapkričio pabaigos iki kalėdinio laikotarpio lietuviai perka tiek daug žuvies, kad mes tuo metu dirbame naktimis, samdomės papildomų darbuotojų ir meldžiamės, kad nesugestų technika, – apyvarta būna didesnė keturis ir daugiau kartų nei įprastais mėnesiais. Šiam periodui visada ruošiamės.

Iki Velykų – gana didelė, bet nuosaiki apyvarta, o po pavasario švenčių praėjus keletui savaičių lietuviai žuvį jau valgo labai retai“, – pasakojo A.Šiuša.

Žuvis, pasak padalinio vadovo, palyginti su mėsa, ypač paukštiena, kur kas rečiau patiekiama ant lietuvių stalų. Tačiau vyras džiaugiasi, kad žuvies patiekalų valgymo tradicijos lėtai, bet įsibėgėja – apyvarta kiekvienais metais šiek tiek auga.

„Žmonės tikrai vis daugiau valgo žuvies, pratinasi. Žuvis – lengvesnis, maistingesnis maistas nei mėsa. Kita vertus, suprantu, kad svarbus dalykas renkantis yra ir kaina“, – teigė A.Šiuša.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.