Gastronomijos savaitėje mėgautis skonių istorijomis kvies rekordinis restoranų skaičius

Likus kiek mažiau nei trims savaitėms iki lapkričio 6-12 dienomis vyksiančios Lietuvos gastronomijos savaitės, šiandien skelbiamas jos dalyvių sąrašas ir startuoja vietų restoranuose rezervacija. 

Šiemet festivalyje dalyvauja net 65 restoranai iš visos Lietuvos.<br> 123rf nuotr.
Šiemet festivalyje dalyvauja net 65 restoranai iš visos Lietuvos.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 17, 2023, 3:14 PM

Tryliktoji Gastronomijos savaitė sulaukė ypatingo restoranų susidomėjimo, festivalyje dalyvauja net 65 restoranai, įsikūrę ne tik didžiuosiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, bet ir Anykščiuose, Birštone, Kretingoje, Palangoje, Trakuose, Šakių, Jurbarko, Ukmergės bei Prienų rajonuose. 

Išskirtinai Gastronomijos savaitei paruoštuose meniu dalyviai kvies ragauti lietuviška tradicija paremtus skonius tiesiai iš vietinių miškų ir ūkių bei persikelti į įvairias Europos, Azijos, Šiaurės ir Pietų Amerikos šalis. 

13-oje Gastronomijos savaitėje – net 65 dalyviai iš visos Lietuvos

„Šių metų Gastronomijos savaitės tema – skonių istorijos leido atsiskleisti Lietuvos šefų kūrybai. Didžioji dalis dalyvių nenutolo nuo savo šaknų – meniu vyrauja Baltijos šalims būdingi skoniai, švieži lietuviški produktai, rudens sezono gėrybės, išaugintos mūsų šalies ūkiuose ir miškuose. Turime dalyvių, kurie supažindins savo svečius su senaisiais, istoriniais patiekalais. Žinoma, visi šie receptai bus paruošti naudojant ištobulintą šių dienų meistriškumo techniką“, – sako Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos vykdomoji direktorė Jūratė Mikalkėnienė.

Tryliktoji Gastronomijos savaitė sulaukė rekordinio dalyvių paraiškų skaičiaus, po komisijos atrankos festivalyje dalyvaus 65 restoranai iš visos Lietuvos: „Nuo 2014 m. vystomas gastronominis projektas per devynerius metus užaugo ir dabar jame dalyvauja solidus restoranų, pritraukiančių gurmanus, maisto mylėtojus ne tik iš Lietuvos, bet ir kitų šalių, skaičius. Pirmaisiais metais startavome vos su dvidešimčia dalyvių, o dabar turime aukšto gastronominio lygio vietų ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir regionuose. Jiems tai puiki proga būti pamatytiems ir pasikviesti naujų svečių“, – sako Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos direktorė Eglė Ližaitytė.

Pirmą kartą šiais metais festivalyje dalyvaus ir Lietuvoje užaugintos aukščiausio lygio jautienos Black Angus patiekalus savo svečiams siūlys restoranas „Red Brick“ įsikūręs Ukmergės rajone, ekologiški, su meile auginti maisto produktai tiesiai iš viešbučio „Harmony Park“ ūkio dominuos ir Prienų rajone įsikūrusio viešbučio restorano „Simboly“ meniu. 

Tarp festivalio naujokų – Kretingos rajone, Želvės kaime, įsikūręs „Želvė Village & SPA“, kurio virtuvei vadovauja solidžią patirtį geriausiuose restoranuose sukaupęs šefas Vladimir Zajac, o taip pat Birštone įsikūręs gastrobaras „Pievos“, kurio meniu taip pat dominuoja sezoninė, moderni virtuvė iš vietos ūkininkų produkcijos.

Pirmą kartą Gastronomijos savaitėje dalyvaus ir Vilniuje įsikūrę restoranai „Sparkling Ocean“, „Umi Nami“, „Elven“ bei Kaune – restoranas „Park Avenue“.

Restoranų meniu kels nostalgiją ir supažindins su Lietuvos gastronomijos istorija

Vaikystę primenančias istorijas, pasitelkiant tradicinius mūsų šalies skonius bei juos praturtinus šiandienine gamybos technika, savo svečiams „pasakos“ Klaipėdoje įsikūrusio restorano „Monai“ šefas Vytautas Samavičius. Virtinukai, keptas otas ir juodieji serbentai su naminiais ledais žadins nostalgiją ir stebins netikėtais produktų deriniais. 

Savitą tradicinių patiekalų interpretaciją pateiks ir Vilniuje esančio restorano „Dine“ virtuvės komanda – šiai Gastronomijos savaitei parengtame meniu puikuojasi visiems lietuviams pažįstamas patiekalas – šaltiena. Antienos šaltieną virtuvės šefas Donatas Šatkauskas derins su krienų majonezu, silpnai raugintais agurkais ir fermentuotomis uogomis.

Senųjų istorinių Lietuvos receptų skoniais lapkričio 6-12 dienomis galės mėgautis restorano „Lokys“ svečiai. Čia išskirtinai Gastronomijos savaitę bus patiekiami senieji lietuviški produktai – žvėriena, baravykai, žirniai, obuoliai – praturtinti Prancūzijos ir Italijos skonių atradimais bei gamybos technologijomis. Pagal 800 metų senumo receptūras paruošti patiekalai – „Hildegardos“ sriuba ir užkandis „Milenium“ bei iš Aukštaitijos aukštuomenės gyvenimo pasiskolinti – „Smetonienės medžioklių bigosas“ ir „Bitės desertas“ – džiugins Panevėžio restorano „Vasaris“ lankytojus. Zyplių dvaro virtuvėje veikiančio „Kuchmistrų“ restorano meistrų paruošti patiekalai taip pat kvies svečius nusikelti į Lietuvos valdovų ir didikų puotas menančias degustacijas ir šventes.

Gastronomijos savaitėje – skonių istorijos iš viso pasaulio

Ne tik praeitis gali būti akstinas įstabioms istorijoms – kiekviena kelionė tai galimybė pasisemti naujų įspūdžių ir idėjų. Tai patvirtina Vilniuje veikiančio restorano „Rib Room“ šefas, kuris savo meniu paruošė įkvėptas Islandijoje ir Tailande įgyta patirtimi. Egzotiški skoniai taip pat vyraus sostinės širdyje esančiame restorane „Mililitrai“, kurio meniu konceptas paremtas japoniškos, Lotynų Amerikos ir europietiškos virtuvės sinteze, bei restoranas „Manami“, kuris savo svečiams ruošia visą kvapų ir skonių paletę iš Azijos.

Į gastronominę kelionę po Europos šalis – Škotiją, Prancūziją, Italiją ir Ispaniją – kvies gastrobaras „California“. Į Prancūziją sostinės gyventojus ir svečius nukels Užupyje įsikūrusio klasikinės prancūziškos virtuvės restorano „Le Mans“ gastronomijos savaitei sukurtas meniu. Jo pažiba – autentiškas, nuo XV amžiaus iki šių dienų populiarumo neprarandantis, prancūziškas patiekalas Rillettes. Belgijos ir Prancūzijos įkvėptų tradicinių receptų paragauti bus galima sostinės restoranuose „Belgai“ bei „Puaro“. Gastronomijos savaitės dalyviai, inspiruoti skirtingų pasaulio virtuvių, taip pat kvies ragauti Suomijos, Norvegijos, Vokietijos, Portugalijos, Brazilijos, JAV ir net Karibų salų bei Urugvajaus įkvėptų patiekalų.

Prasideda vietų rezervacija ir į Gastronomijos savaitės renginius

Visas Gastronomijos savaitės dalyvių sąrašas, jų pristatymai ir savaitei sukurti meniu skelbiami portale skonis.lt. Ten pat anonsuojami Gastronomijos savaitėje vyksiantys renginiai. 

Lapkričio 6-12 dienomis į gastronominius renginius kviečia Panemunės pilis, gurmaniško maisto parduotuvė „The Mood“, į ekskursijas – istorikai Anželika ir Rimvydas Laužikai, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai, istorinė LR Prezidentūra Kaune ir viešojį įstaiga „Aukštaitijos siaurasis geležinkelis“. 

Gastronomijos savaitę organizuoja Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių bei Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos. Pagrindiniai savaitės rėmėjai – prieskoniai „Santa Maria“, vanduo „San Pellegrino“ ir „Aqua Panna“. Savaitės partneriai – žurnalas „Geras skonis“, interneto svetainė skonis.lt, naujienų portalas lrytas.lt, nacionalinė turizmo agentūra „Keliauk Lietuvoje“, Vilniaus miesto savivaldybė, laisvalaikio ir kultūros naujienų portalas „We love Lithuania“. Už mėgstamiausią restoraną lankytojai balsuos ir Lietuvos gastronomijos savaitės žvaigždę rinks naujienų portale lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.