Lietuviškas šokoladas vėl stebina pasaulį išskirtiniais skoniais ir skina apdovanojimus

Kiekvienų metų pabaigoje viso pasaulio šokolado gurmanų akys krypsta į Londoną, kur vyksta vienas prestižiškiausių šokolado konkursų – „Academy of Chocolate Awards“. 2023 gruodžio mėnesį vėl jame triumfavo lietuvių amatininkų įmonė „Laroche“, nuskynusi net keturis apdovanojimus.

2023 gruodžio mėnesį šokolado konkurse vėl triumfavo lietuvių amatininkų įmonė „Laroche“, nuskynusi net keturis apdovanojimus.<br>Lrytas.lt koliažas.
2023 gruodžio mėnesį šokolado konkurse vėl triumfavo lietuvių amatininkų įmonė „Laroche“, nuskynusi net keturis apdovanojimus.<br>Lrytas.lt koliažas.
„Bonbon“ rankų darbo saldainiai.<br>Pranešimo autorių nuotr.
„Bonbon“ rankų darbo saldainiai.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Saldainių gamyba.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Saldainių gamyba.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Karamelinis šokoladas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Karamelinis šokoladas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 26, 2024, 3:26 PM

„Academy of Chocolate Awards“ apdovanojimai išsiskiria aukšto lygio profesionaliomis komisijomis, kuriomis kasmet pasitiki daugybė gamintojų. Pastarųjų metų konkursas pritraukė rekordinį kiekį dalyvių iš viso pasaulio, todėl konkurencija buvo didelė kaip niekada.

Įmonė šeštus veiklos metus skaičiuojantys desertų ir šokolado gamintojai iš Kauno. „Esame visiškai atsidavę savo veiklai, tikime tuo ką darome ir nesustodami tobulėjame. Mūsų fokusas – aukščiausia kokybė, o stiprybė – aistra amatui. Didžiausia dovana – klientų pripažinimas už tai ką kuriame.“ sako UAB „Laroche“ įkūrėja, profesionali konditerė, Donata Martinaitienė.

„Šiame konkurse esame dalyvavę dar 2020 metais, kuomet pelnėme svarius įvertinimus. Tuomet dalyvavome su dviemis šokoladais ir mūsų nuostabai abu šokoladai gavo bronzos apdovanojimus. Tuomet mums tai buvo pirmasis pasaulinis įvertinimas. Mums tai reiškė itin daug“, – prisimena Donata.

„Dėl pandemijos, kurią visi jau pamiršome, kurį laiką negalėjome dalyvauti konkurse. Kuomet pasaulis grįžinėjo į įprastą ritmą aplikavome dalyvavimą konkurse, tačiau tais metais turėjome nenumatytą problemą – dėl Brexit sukeltų nepatogumų, mūsų siunčiama produkcija į konkursą nukeliavo keletu dienų per vėlai, jau po paskirtos vertinimo datos. Buvo labai apmaudu“, – kartėliu dalinasi Donata.

„Bet kaip sakoma, trečias kartas nemeluoja, o mes niekada nepasiduodame! Gerai apsvarstėme receptūras su kuriomis dalyvausime, užsiregistravome konkursui, pagaminome produkciją, supakavome į firmines pakuotes, paruošėme siuntimui ir „ready to go“!

Pasimokę iš klaidų, šį kartą produkcijos nesiuntėme, tačiau paprašėme Londone gyvenančių draugų pagalbos. Greitai ir saugiai, reikiamu metu, saldainiai ir užtepėlės buvo pristatytos iš Kauno tiesiai į „Academy of Chocolate“ būstinę Didžiojoje Britanijoje, Londone“, – detales ruošiantis konkursui atskleidė Andrius Martinaitis.

2023 metų konkurse dalyvavimas buvo itin sėkmingas: amatininkai ne tik įsitraukė į konkurencingą kovą, bet ir išsiskyrė puikiais skoniais. „Siuntėme penkis skirtingus produktus, iš kurių keturi laimėjo apdovanojimus: tris bronzos ir vieną sidabro. Šiais metais nusprendėme dalyvauti su, pastaruoju metu, mūsų vienu populiariausių produktų – bonbon stiliaus saldainiais.

Pristatėme trijų skonių ir dizainų saldainius. Taip pat panorome jėgas išbandyti su šokoladinėmis užtepėlėmis-karamelėmis. Taigi dalyvavome dvejose kategorijose su penkiais produktais: saldainių su užpildu ir užtepėlių“, – apie sprendimus pasakoja A.Martinaitis.

Tokio tipo konkursuose dalyvauti gali visi, tačiau pelnytai gauti pasaulinio lygio apdovanojimus pavyksta ne visiems. Kuriant receptūras ir išgaunant norimus skonius reikalinga didelė patirtis, puikus ingredientų savybių pažinimas bei technologinis žinojimas. Taipogi bendras skonio suvokimo talentas yra būtinas.

„Kuomet kuriu naują produkciją, procesas susideda iš daugybės etapų, praeina nemažai laiko. Visų pirma, reikia geros idėjos, kuri kristalizuojasi galvoje apjungiant turimą patirtį su naujai kilusia skonio idėja.

Kartais tai trunka igliau nei norėtųsi. Kuomet tikiu galutine vizija, prasideda ieškojimo ir bandymų etapas. Įprastai pradedu nuo technologinio gamybos recepto aprašo, tuomet ieškau patikimų ingredientų tiekėjų ir tada jau galima pradėti pirmuosius bandymus. Labai svarbu nenuleisti rankų šiame etape, kuomet nepavyksta ar pavyksta ne taip kaip tikėtasi.

Dažnu atveju į kūrybą bei gamybą įsitraukia visa mūsų komanda – tariamės, dalinamės patirtimi ir idėjomis. Degustuojame mes, draugai ir klientai. Tik kuomet įsitikiname, kad produkto skonis, tekstūros ir išvaizda tobuli, imamės gamybos“, – vidinės virtuvės niuansus atskleidžia desertų kūrėja D.Martinaitienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.