Apklausa parodė, kaip lietuviai švęs Velykas: kokie patiekalai nuguls ant stalo ir kiek kiaušinių margins

Daugiau kaip pusė apklaustųjų planuoja Velykų stalui išleis iki 50 eurų, o daugiau kaip trečdalis tikisi, kad šventei galės skirti iki 150 eurų. Beveik pusė respondentų mano, kad Velykų stalas jiems kainuos tiek pat, kiek pernai.

Velykų stalo dekoravimo idėjos.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Velykų stalo dekoravimo idėjos.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Eglė Krasauskienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Eglė Krasauskienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-03-18 14:28, atnaujinta 2024-03-22 15:25

Tokius rezultatus atskleidė kovo mėnesį prekybos tinklo atlikta apklausa. Pasak „Rimi Lietuva“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovės Eglė Krasauskienės, siekdami apsipirkti pigiau, pirkėjai labiausiai vertina įvairias nuolaidas bei planavimą iš anksto, kuris leidžia sutaupyti.

Velykoms stengiamasi apsipirkti racionaliai

Prekybos tinklo atliktoje apklausoje, kurioje dalyvavo 440 respondentų iš visos Lietuvos, buvo siekta išsiaiškinti, kaip keičiasi pirkimo ir taupymo įpročiai. „Paaiškėjo, kad net 57 proc. žmonių planuoja Velykų stalui išleisti iki 50 eurų.

Nemaža dalis ir tų, kurie planuoja sutilpti į 150 eurų biudžetą – 33 proc. Velykų šventėms išleidžiama santykinai mažiau nei Kalėdų, nes neperkamos dovanos. Prieš praėjusias Kalėdas analogiškoje apklausoje ir Kalėdų stalui, ir dovanoms 35 proc. apklaustųjų planavo išleisti iki 150 eurų.

Panašus procentas respondentų (47 proc. ir 48 proc.) ketino tiek Kalėdoms, tiek Velykoms išleisti tiek pat pinigų, kaip ir praėjusiais metais“ , – sako E.Krasauskienė.

Vis dėlto, beveik ketvirtadalis (24 proc.) žmonių norėtų pataupyti ir Velykoms išleisti mažiau, o 18 proc. apklaustųjų net planuoja išleisti daugiau pinigų nei pernai.

„Tokiai žmonių nuotaikai įtakos turėti gali tai, kad įprastai Lietuvoje didžiausios metų šventės, kai būtinai susitinkama artimųjų rate, yra tik dvi: Kalėdos ir Velykos. Tad žmonės, nors ir taupo, nori save palepinti gurmaniškais, mažiau kasdieniškais patiekalais ir kitomis vaišėmis“, – mano ekspertė.

Apklausoje taip pat teirautasi, kas labiausiai padeda sutaupyti, ruošiantis Velykoms. Daugiausiai – 33 proc. apklaustųjų – padeda maisto pirkimas per akcijas. E.Krasauskienė sako, kad vis daugiau pirkėjų pasinaudoja akcijomis tiek apsipirkdami savaitei, tiek sukaupia ilgai negendančių produktų iš anksto, kai jie parduodami pigiau:

„Nenuostabu, kad žmonėms svarbu apsipirkti racionaliau, tad net 30 proc. apklaustųjų tikina, kad pirkinius, ypač prieš didesnes progas, planuoja ir daug ką pigiau įsigyja iš anksto. Nors dirbančių žmonių gyvenimo tempas itin intensyvus, beveik ketvirtadalis apklaustųjų (24 proc.) teigė, kad sutaupyti padeda maisto gaminimas namuose.“

Tradicijos nekinta: šventėms mėgstame gaminti kartu su šeima

Nors vienas iš taupymo būdų per šventes – gaminti mažiau, tartis su artimaisiais dėl kitokių tradicijų (mažiau maisto – daugiau veiksmo), tačiau per šias dvi svarbias šventes vis vien stengiamasi, kad stalas būtų įvairus ir gausus.

„Tik 8 proc. lietuvių linkę gaminti mažiau ir praleisti šventes aktyviau. Vis tik senelių ir tėvų tradicijos gyvos: prie šventinio stalo renkasi artimesni ir tolimesni giminės, be to, šventės trunka dvi dienas, tad žmonės yra linkę pasigaminti daugiau patiekalų, kuriais būtų galima dalintis drauge“, – pastebi ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė.

Net 35 proc. respondentų ketina pirkti 20–30 kiaušinių Velykoms, beveik tiek pat (38 proc.) – tikėtina, mažesnių šeimų atstovai, planuoja jų pirkti 10. Velykų tradicijų laikosi ir tie, kurie šventei pirks vos kelis kiaušinius – net 78 proc. apklaustųjų atsakė, kad kiaušinius margins patys, nes tai jų šeimos tradicija.

„Ant Velykų stalo taip pat puikuosis tradiciniai patiekalai su kiaušiniais ir iš kiaušinių, nemažai atsakiusiųjų pabrėžė, kad su Velykomis jiems dar asocijuojasi naminiai pyragai, tradicinės „Velykų bobos“, mėsos kepsniai, ypač keptas kumpis ar virtas jautienos liežuvis.

Džiaugiamės, kad galime pirkėjams padėti sutaupyti nuolat skelbiamomis maisto produktų akcijomis, kurių parduotuvėse galima pradėti ieškoti jau dabar“, – teigia E.Krasauskienė.

Šventinis apsipirkimas Velykoms prasideda

Iki Velykų liko vos kelios savaitės, tad pats metas peržiūrėti turimas puošmenas ir nusipirkti trūkstamas: stalą papuoš velykinių zuikių ar viščiukų figūrėlės, ant šakelių sukabinti margaspalviai kiaušiniai, dailiame dubenėlyje pasėta ir išauginta Velykų žolė.

E.Krasauskienė sako, kad pirkėjai jau ieško servetėlių, indų su Velykų atributika, dailių krepšelių kiaušiniams sudėti. „Iš anksto vertėtų pasirūpinti ir kiaušinių dažymo rinkiniais, velykiniais lipdukais, kuriais kiaušinius galės dekoruoti patys mažiausieji.

Be to, norint apsipirkti pigiau, verta sekti akcijas ir pasinaudoti pasiūlymais planuojant šventinį stalą. Pavyzdžiui, iš anksto įsigyti ilgai negendančių produktų: miltų, prieskonių, konservuotų daržovių, aliejaus, padažų, šaldytų ar džiovintų vaisių ir uogų, riešutų, alyvuogių, įvairių užtepėlių, kavos, šokolado“, – vardija atstovė.

Ji prideda, kad vaikus tikrai nudžiugins ne tik velykinis saldumynų asortimentas su žaismingomis šokoladinėmis figūrėlėmis, įvairių dydžių šokoladiniai kiaušiniai, keksiukai, želė saldainiai, guminukai, bet ir vaikiškos knygutės bei žaislai.

Naujienų portalas lrytas.lt skaitytojams paruošė Velykų žaidimą. Žaiskite ir laimėkite Lrytas Premium prenumeratą!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.