Mokslininkė atskleidžia tendencijas, kaip maitinsimės ateityje: pasitelksime genetiką renkantis produktus

Maisto tema aktuali visiems – norime valgyti skaniai, daugeliui rūpi ir sveikatai palanki mityba, kitiems svarbu kainos ar paruošimo ypatumai. Žinoma, visiems taip pat smalsu, ką valgysime ateityje? Kosmonautų tyreles ar spausdintuvu atspausdintą kepsnį? Apie būsimas maisto tendencijas pasakoja KTU Maisto instituto Juslinės analizės mokslo laboratorijos vadovė ir mokslo populiarintoja, aktyviai dirbanti inovatyvių maisto komponentų kūrime, jų įvedime į rinką bei visuomenės informavime apie svarbiausius mokslo ir technologijų atradimus maisto ir maisto papildų srityse Aelita Zabulionė.

Pasak A. Zabulionės, dabartinį žmogų nustebinti labai sudėtinga.<br> Dirbtinio intelekto sugeneruota ir R. Vilkelio nuotr. / lrytas.lt koliažas
Pasak A. Zabulionės, dabartinį žmogų nustebinti labai sudėtinga.<br> Dirbtinio intelekto sugeneruota ir R. Vilkelio nuotr. / lrytas.lt koliažas
Aelita Zabulionė.<br>R.Vilkelio nuotr.
Aelita Zabulionė.<br>R.Vilkelio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 25, 2024, 6:08 PM, atnaujinta May 27, 2024, 2:11 PM

Sukūrė unikalų produktą

Gegužės 29 dieną visus naujųjų technologijų kūrėjus bei entuziastus į KTU „Santakos“ slėnį pakvies į inovacijų parodą „Technorama“. A. Zabulionė 2021 metais vykusioje parodoje pristatė savo su komanda kurtą maisto gaminį – kiaulienos analogas iš žirnių, kuris pelnė ir prizinį įvertinimą.

„Mūsų tikslas buvo pagaminti produktą, kuris turėtų maksimalų kiekį geležies ir minimalų sočiųjų riebalų. Pradėjau svarstyti – kas lietuviui yra mėsa? Mintimis nusikėliau į Palangą vasarą ir pirma mintis buvo – žirniai su spirgučiais. Ta dermė lietuviams labai gerai pažįstama, todėl nusprendžiau ją atkartoti apgaunant liežuvį. Ir tai labai gražiai pavyko“, – sako Aelita.

Ji pastebi, kad kai pradėjo dirbti maisto pramonėje, daug dėmesio buvo skiriama antrinių žaliavų panaudojimui.

„Pavyzdžiui, ką daryti, kai labai populiarus veganiškas migdolų pienas palieka labai daug išspaudų? Buvo net susitelkusi darbo grupė dėl antrinių žaliavų panaudojimo sprendimo paieškų, bet suprantame, kad ilgalaikis tikslas yra nesugeneruoti tų antrinių žaliavų kiekių“, – maisto pramonės tendencijas vardija ekspertė.

Pasak jos, inovacijos pirmiausiai ateina į karo pramonę, mediciną ir tik tada į maistą.

„Maistas yra fenomenas, nes tuo pačiu lyg ir nieko naujo, ko nevalgėm prieš tūkstančius metų, bet tą pačią akimirką, kaip pacituočiau savo močiutę „nuo kada pienas glaioja pusę metų?“. Tai tos inovacijos pakeitė labai daug ir mano nuomone – į gerą“, – dalijasi nuomone A. Zabulionė.

Mityba – pagal kraują

Pasak jos, dabartinį žmogų nustebinti labai sudėtinga. Turime kosmoso technologas, dirbtinį intelektą, kai šaldytuvas skanuoja turinį ir primeną ką reikia nusipirkti ar jau netolimoje ateityje visiems bus prieinami 3D spausdintuvai iš vienos matricos galės atspausdinti bet ką.

„Visi yra girdėję apie personalizuotą mitybą, bet mano, jog tai susiję su specifiniais produktais – baltyminiais batonėliais, specialios paskirties produktais, pavyzdžiui, rijimo sutrikimų turintiems žmonėms. Iš tiesų, personalizuota mityba ateina per genetinį žmogaus suvokimą, per jo genetinio kodo nuskaitymą ir maisto pritaikymą suprantant visus biocheminius procesus vykstančius tame žmoguje. Aišku, skamba kaip utopija – tai įvyks ne per artimiausią dešimtmetį, bet po truputį tai atrodys visai normalu“, – kalba KTU Maisto instituto Juslinės analizės mokslo laboratorijos vadovė ir mokslo populiarintoja.

Ji pastebi, kad anksčiau, ypač po antrojo pasaulinio karo, žmonės norėjo pagaminti kuo daugiau ir kuo tankesnio maisto, kuris turėtų daugiau kalorijų. Dabar jau kalbama apie įvairiapusį poreikių patenkinimą, nes reikia vitaminų, baltymų ir kitų medžiagų.

Atgal į praeitį

Stebint maisto tendencijas, Aelita juokiasi, kad atrodo jog procesas primena didįjį vištos ir kiaušinio fenomeną.

„Visuomenėje dabar madingos atsiradusios bemėsės dienos – o juk praeityje visi mes esame ragavę grikių ar avižinių dribsnių kotletukų. Žmonės užkandžiams pradėjo rinktis vaisius, daržoves, nebe batonėlius ar perdirbtą maistą. Rodos, dabar madingas naujas požiūris, kad tai, ką mes darėme prieš daug daug metų, mes darėme gerai“, – šypteli ekspertė.

Kuriant naująsias technologijas itin svarbus multidiscipliškumas. Dirbtinis intelektas intensyviai dirba maisto pramonėje, ypač optimizuojant procesus – reikalingas labai glaudus įvairių sričių ekspertų bendradarbiavimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.