Ir vėl - nauja pusryčių teorija: tai valgyti juos ar ne?

Nesijaudinkite jeigu nespėjote papusryčiauti. Naujausi tyrimai parodė, kad tai neturi tiek daug įtakos sveikatai, kaip manyta anksčiau.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 12, 2015, 6:27 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 9:30 AM

Pusryčiai ilgą laiką buvo laikyti svarbiausiu dienos valgiu. Jiems buvo priskiriamos įvairiausios naudingos savybės, tokios kaip, ilgai besitęsiantis sotumo jausmas ar stebuklingas svorio sureguliavimas. Tokie pusryčių patiekalai, kaip kukurūzų dribsniai su pienu ar kiaušinienė buvo apipinti įvairiomis legendomis.

Bet portalas RealSimple.com pateikė penkis pusryčių mitus, kurie buvo paneigti.

1 mitas: Pusryčiavimas padeda numesti svorio.

Remiantis ankstesnių tyrimų rezultatais ištisus dešimtmečius teigta, kad pusryčių valgymas yra ginklas, padedantis kovoti sunereikalingais kilogramais. Tačiau paaiškėjo, kad ankstesnių tyrimų duomenys tiesiog interpretuoti neteisingai.

Vieni ankstesnių tyrimų dalyviai, valgę pusryčius, teigė, kad papusryčiavę jaučiasi fiziškai aktyvesni. Kiti džiaugėsi, kad pusryčiai padėjo visiškai pakeisti valgymo įpročius.

Tačiau atlikus naujausius tyrimus pastebėta, kad, nors papusryčiavus būname truputį fiziškai aktyvesni, medžiagų apykaitos tai tiesiogiai nepakeičia. Numesti svorį labiausiai padeda saikingas valgymas, suderintas su tinkamai parinkta mankšta.

2 mitas: Pusryčiai naudingi širdžiai.

Anksčiau teigta, kad pusryčiai naudingi širdies sveikatai. Tačiau tyrimo, paskelbto žurnale „American Journal of Clinical Nutrition“, išvados parodė, kad pusryčiai beveik neturi įtakos kraujotakos sistemai.

3 mitas: Papusryčiauk ryte, ir mažiau išalksi per dieną.

Mes dažnai girdime, kad pusryčiauti reikia, nepriklausomai nuo to ar jaučiame alkį ryte, nes tai sumažins alkio jausmą likusios dienos metu.

Naujausio tyrimo duomenys rodo, kad yra atvirkščiai. Mokslininkai stebėjo, kas būna, kai visiškai nepusryčiaujame, palyginti su tuo, kai pusryčiams suvalgome daug angliavandenių arba ląstelienos. Paaiškėjo, kad tie, kurie nepusryčiavo, buvo alkanesni per priešpiečius, bet per dieną nesuvartojo daugiau kalorijų, nei pusryčiavę. Tiesa, ankstesni tyrimai nenustatė, kad pusryčiai gali suaktyvinti medžiagų apykaitą.

Jeigu atsibundate išalkę, be abejo reikia suvalgyti sveikus pusryčius. Tačiau, jeigu norite ne taip greitai išalkti dienos metu, tada pusryčiams reikėtų rinktis daugiau baltymų turinčius maisto produktus.

Mokslininkai teigia, kad suvartojantys daugiau baltymų galima padidinti peptido YY (PYY) – su alkiu kovojančio hormono – kiekį organizme. Pusryčiams išsikepkite kiaušinienės, suvalgykite varškės, ar saują riešutų ir taip praturtinsite savo mitybą baltymais.

4 mitas: Visi turi pusryčiauti.

Nepaisant visko, kas parašyta, lieka viena svarbi grupė žmonių, kuriems pusryčiai yra gyvybiškai svarbus dienos valgis. Tai – sportininkai.

Atvykimas į darbą pirmadienį ryte iš jūsų gali pareikalauti daug dvasinio nusiteikimo, bet važiavimas automobiliu ar autobusu paprasčiausiai nesudegina tiek daug kalorijų, kad pusryčiai būtų būtini, net ir nejaučiant alkio.

Kita vertus, tie, kurie ruošiasi daug fizinių jėgų reikalaujančioms varžyboms, tokioms kaip maratonas, turi papildyti savo kalorijų atsargas, prieš jas sudeginant.

Jeigu vakarienė buvo jūsų paskutinis valgis, tuo metu kai atsibundate, nuo jos gali būti praėję ir 12 valandų. Tada jums gali trūkti 70-80 proc. organizmui būtino glikogeno, kuris kuris padeda išlaikyti reikiamą cukraus kiekį kraujyje. Tokiu atveju sveiki pusryčiai padeda pasiruošti fiziniam darbui.

5 mitas: Išgėrus per daug kavos ryte organizmas neteks daug skysčių.

Pusryčiaudami išgeriate vieną ar daugiau puodelių kavos? Organizmas dėl kavos praranda šiek tiek skysčių. Bet gerai yra tai, kad puodelyje esanti kava atskiesta vandeniu, kurio, pasak Mayo klinikos atstovų, užtenka kompensuoti vandens trūkumą organizme.

Tiesą pasakius, puodelis kavos netgi gali padėti atkurti skysčių balansą. Nereikia bijoti, kad organizmas dėl kavos praras skysčius, jeigu ją geriate, užplikytą pakankamu kiekiu vandens.

Išvada: Nors pusryčiai ir nėra atsakymas į visus su alkiu ir svoriu susijusius klausimus, kaip anksčiau manyta, pusryčiaukite, jeigu rytą jaučiatės alkani. Tik nepadauginkite saldžių sausų pusryčių ar bandelių.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.