Bitininkė pataria: medų vartokite ne susirgę, o kol esate sveiki

Jei medų vartojate dėl skoninių jo savybių, galite tirpinti jį ir karštame vandenyje, tačiau, jei jums rūpi naudingos medaus savybės ir ketinate jį vartoti kaip vaistą, turėtumėte atsisakyti įpročio medų dėti į karštą arbatą, sako bitininkai.

Medų tirpdyti vandenyje galima, bet vartojant jį kaip vaistą, skrandžio rūgštingumui reguliuoti ar kitoms organizmo funkcijoms pagerinti, vandens temperatūra turėtų būti 30–35 laipsnių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Medų tirpdyti vandenyje galima, bet vartojant jį kaip vaistą, skrandžio rūgštingumui reguliuoti ar kitoms organizmo funkcijoms pagerinti, vandens temperatūra turėtų būti 30–35 laipsnių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrt.lt

2015-01-14 20:30, atnaujinta 2018-01-16 02:10

„Kai kurie specialistai pabrėžia, kad karštame ir labai šiltame vandenyje medus praranda naudingas savybes, tad nėra skirtumo, ar saldinamės arbatą medumi, ar cukrumi. Ar tikrai taip yra? Kokia turi būti vandens temperatūra, kad medus jame neprarastų savo naudingų savybių?“ – klausė lrt.lt skaitytojas Paulius.

Į jo klausimus atsakė Kauno rajono bitininkas Algirdas Amšiejus bei Šiaulių rajono bitininkė Roma Mačienė.

Pasak A. Amšiejaus, reikia skirti, ar medų ruošiamės vartoti kaip maistą, ar kaip vaistą.

„90 proc. žmonių pasaulyje medų vartoja kaip maistą, jį deda ir į karštą, ir į šaltą vandenį. Šiuo atveju lemiamą vaidmenį vaidina medaus skoninės savybės. Jei medų norime vartoti kaip mikroelementų papildą organizmui, tada reikėtų medų vartoti atskirai, užsigeriant arbata“, – sako A. Amšiejus.

Pasak bitininko, medų tirpdyti vandenyje galima, bet vartojant jį kaip vaistą, skrandžio rūgštingumui reguliuoti ar kitoms organizmo funkcijoms pagerinti, vandens temperatūra turėtų būti 30–35 laipsnių. A. Amšiejaus teigimu, aukštesnėje temperatūroje meduje gaminasi nuodingas junginys, kancerogenas – oksimetilfurfurolas.

Savo ruožtu bitininkė R. Mačienė medų rekomenduoja valgyti, kol žmogus yra sveikas, kad nesusirgtų, o ne tada, kai jau susergama. „Susirgus vartojamas medus gali suaktyvinti ir kai kuriuos uždegiminius procesus“, – teigė ji.

Nepraleiskite naujienų - lankykitės lrytas.lt svetainėje „Skonis" arba tapkite mūsų draugu „Facebook".

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.