Aštuoni maisto produktai – vietoje antidepresantų

Maistas priverčia mus jaustis ir gerai, ir blogai. Jei suvalgę kai kurių produktų jaučiamės energingi ir linksmi, tai suvalgius kitų apima sunkumas ar kaltės jausmas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 9, 2015, 9:10 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 4:37 PM

Šiomis tamsiomis dienomis, kai taip trūksta saulės šviesos, itin vertingi tampa produktai, suteikiantys daugiau laimės jausmo. Tiesa, dažnas toks produktas nėra pats sveikiausias organizmui, tačiau šiuo atveju neverta kreipti dėmesio į kalorijas – daug svarbiau jaustis laimingiems, pataria „The Daily Meal“.

Produktai, kurie padės nuvaikyti liūdnas mintis

1. Šokoladas. Dėl jo organizme išsiskiria laimės hormonų endorfinų – dėl to šokoladas neretai vadinamas „paguodos maistu“. Endorfinai padeda greičiau įveikti stresą, mažina skausmą. 

2. Aštrūs prieskoniai. Gal pasirodys keista, tačiau valgant aštrius patiekalus taip pat išsiskiria endorfinų.

3. Riešutai. Riešutai nėra tiktai naudingųjų nesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis – juose daug baltymų, B grupės vitaminų, seleno. Būtent šis mineralas turi daug įtakos nuotaikai. 

4. Lėkštė makaronų. Ji gali padėti pasijusti geriau. Makaronuose yra daug angliavandenių, o jie padidina serotonino lygį. Mokslininkai žemą serotonino lygį sieja su depresija.

5. Bananai. Vienas geriausių užkandžių, kuriuos mums dovanoja gamta. Juose yra daug kalio – mikroelemento, kuris yra būtinas nervų sistemai. Natūralus cukrus greitai patenka į kraujotaką, suteikia energijos, o angliavandeniai pagerina nuotaiką.

6. Porcija ledų. Taip, juose tikrai daug cukraus ir riebalų, bet kai labai liūdna – verta pasilepinti. Dėl to smegenys išskirs dopaminą – medžiagos, kuri padidins mūsų gebėjimą pajausti malonumą.

7. Mėsa, kiaušiniai, sojos produktai. Juos yra daug triptofano, turinčio poveikio mūsų nuotaikai. Kepsnys ar pora kiaušinių, ir pasijusite ne tik sotūs, bet ir ramesni, laimingesni.

8. Žuvis. Riebi žuvis, kurioje yra omega-3 riebiųjų rūgščių, taip pat padės nuvaikyti liūdnas mintis. Omega-3 riebiosios rūgštys neretai skiriamos tiems, kuriuos kamuoja depresija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.