Mokinių sukurta pica iš žiedinio kopūsto nustebino profesionalus

Paaiškėjo, kurios trys komandos iš daugiau nei pusės tūkstančio 1-12 klasių šalies moksleivių laimėjo sveiką mitybą skatinantį konkursą „Mokyklos virtuvės brolija“ įrodydamos, kad gali pagaminti sveikatai naudingą, skanų bei originalų patiekalą, tinkantį ne tik namų stalui, bet ir valgykloms. Komandas-nugalėtojas subūrę mokytojai teigė, kad dalyvauti kvietė sveikai mitybai neabejingus moksleivius.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 9, 2015, 2:49 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 5:23 PM

„Itin didelis dalyvių skaičius įrodė, kad moksleiviai, jų tėveliai bei mokytojai yra neabejingi sveiko maisto kultūrai ir pritaria jos ugdymui tiek namuose, tiek mokyklose. Konkursui atsiųstų organizmui vertingo maisto receptų įvairovė buvo milžiniška, todėl tarp daugybės puikių receptų išrinkti nugalėtojų titulo vertus šedevrus buvo labai sunku“, – komentavo įmonės, organizavusios konkursą, vadovė Audronė Tendzegolskienė.

Patiekalą pasiūlė mama

1-4 klasių laimėtojai – Vilniaus m. Vytės Nemunėlio pradinės mokyklos komanda „Smaližiukai Rudnosiukai“ su patiekalu „Sveiki pusryčiai“ iš avižų, lazdyno riešutų, moliūgų sėklų, saulėgrąžų, medaus, ekologiško jogurto ir keptų obuolių.

Komandą subūrusi anglų k. vyr. mokytoja Dalia Valužytė pasakojo, kad pusryčių receptą pasiūlė vieno iš vaikų mama per kiekvieną mokyklos šventę ar vaiko gimtadienį nustebindavusi aplinkinius įdomiais, sveikais patiekalais. Todėl, kai buvo paskelbtas „Mokyklos brolijos konkursas“, mokytoja neabejojo, į ką kreiptis.

„Patiekalą gaminome susibūrę namų virtuvėje, nes mūsų mokykla įsikūrusi darželio patalpose ir valgyklos neturime. Konkursas buvo gera proga vaikams susipažinti vieniems su kitais, kadangi dalyvių ieškojau tarp sveikai besimaitinančių, skirtingo amžiaus vaikų, – pasakojo D. Valužytė. – Tuo tarpu patiekalą stengėmės parinkti tokį, kurio produktai būtų lengvai randami kiekvienuose namuose, kiekvienoje valgykloje“.

Naudojo ir moliūgus, ir žiedinius kopūstus

Tuo tarpu 5-8 klasių kategorijoje nugalėjo Biržų r. Vabalninko Balio Sruogos gimnazijos komanda „Kaevžy“ su moliūgų ir varškės apkepu. Ją subūrusi technologijų mokytoja Zita Kumpelienė sakė, jog apkepo idėja pribrendo savaime – rudenį moksleiviai maisto gamybos pamokoms įsigijo moliūgą, kurį tausojo, ketindami panaudoti ypatingai progai. „Mokyklos virtuvės brolija" tokią progą suteikė.

„Norinčių dalyvauti konkurse buvo nemažai, tačiau rinkausi tuos mokinius, kurie moka gaminti, o šeimoje maitinasi sveikai“, – sakė mokytoja.

9-12 klasių laimėtojai – Visagino m. Verdenės gimnazijos komanda „Sveikame kūne – sveika siela“ pagamino itin originalų patiekalą – picą su žiedinių kopūstų pagrindu.

Mokytojos Jolitos Dervinienės teigimu, didžiausią entuziazmą parodė konkurse dalyvauti norėjusios moksleivės. Jos pačios ėmėsi iniciatyvos ir neįprastų receptų ieškojo internete.

Kaip galėtų atrodyti sveika pica? Šiuo kriterijumi besivadovaujančios gimnazistės priėjo išvados, kad kepinio padas gali būti pagamintas iš daržovių, o ką dėti ant viršaus – pomidorus, liesą mėsą, grybus, brokolius ir kt. – sugalvojo pačios.

Vertinimo komisijos narius stebino dalyvių kūrybiškumas

Laimėtojus skirtingose amžiaus grupėse rinko specialistų komanda: virtuvės šefas bei restorano „Bistro 1 dublis“ savininkas Deivydas Praspaliauskas, dietologė Eglė Vasiliauskaitė ir „Pontem“ maisto technologas.

„Labai nustebino jaunuolių kūrybiškumas, tačiau didžiausią dėmesį kreipiau į originalumą, – po konkurso kalbėjo D. Praspaliauskas. – Man ypatingai patiko senoviniai receptai, perduodantys papročius iš kartos į kartą“.

Receptus vertinusi dietologė pagyrė patiekalų sveikumą ir žadėjo įtraukti keletą mokinių receptų į pacientams sudarinėjamus valgiaraščius.

„Konkursas atskleidė, jog vaikai, jų tėvai bei mokytojai iš peties pasistengė į patiekalų gamybą pažvelgti kūrybiškai; kai kurie jų net paskaičiavo patiekalų kaloringumą“, – džiaugėsi A.Tendzegolskienė.

Komisija dar rinks, vertins ir spręs, kurie iš visų konkurse dalyvavusių patiekalų bus įtraukti į mokyklų valgiaraščius.

Per porą mėnesių į konkursą užsiregistravo ir receptus pateikė beveik 200 komandų iš visos Lietuvos. Tai – didžiųjų šalies miestų bei Druskininkų, Kretingos, Palangos, Kupiškio, Ukmergės, Zarasų, Marijampolės, Alytaus, Birštono, Telšių, Radviliškio ir kitų miestų bei miestelių mokyklų auklėtiniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.