Geriausia dieta – jokios dietos: valgote tai, ko nori organizmas

Dabar patylėkite ir išmokite įsiklausyti į savo organizmą. Intuityvios mitybos šalininkai teigia, kad geriausia dieta – jokios dietos. Tai reiškia, kad galite valgyti ką norite ir kada norite. Organizmas pats žino, ko jam reikia ir pasufleruoja jums. Tik teks su savimi padirbėti ir išmokti jį išgirsti. O tai padaryti gali būti sunkiau nei atrodo iš šalies.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 17, 2015, 10:00 AM, atnaujinta Jan 9, 2018, 6:27 PM

Tačiau padirbėti verta, rašo „New York Magazine“. Išmokę intuityvios mitybos žmonės džiaugiasi ilgalaikiu rezultatu, kai tuo tarpu daugelis svorio metimo būdų ar dietų veikia tik iš pradžių, kol jų laikotės.

Harvardo universiteto mitybos specialistė Michelle Gallant, vedanti intuityvaus valgymo seminarus, teigia, kad žmonės, pirmą kartą išgirdę apie tokį mitybos planą, apsižiaugia: „Man tai patinka! Dabar galėsiu negraužiamas kaltės jausmo valgyti mėsainius, picas, užkandžiauti traškučiais“.

„Intuityvios mitybos esmė – valgyti ne tai, ko jums norisi, o ko nori jūsų organizmas. Dėl to būtina pačiam stebėti save, net užsirašyti, kaip jaučiatės suvalgę vieną ar kitą patiekalą ir atrasti tai, kas geriausia organizmui. Tai reiškia, kad nėra nė vieno draudžiamo produkto. Bet jei nuoširdžiai kreipsite dėmesį į tai, kaip jūsų organizmą veikia vieni ar kiti valgiai, jūs natūraliai nebenorėsite valgyti netinkamo maisto“, – teigė M.Gallant.

Intuityvios mitybos sėkmė grindžiama ir psichologinėmis priežastimis – nėra draudžiamų produktų, o kai kas nors draudžiama – to labai norisi. Juk neretai žmonės, kurie badauja ar atsisako, pavyzdžiui, pietų, patiria tikrus apsivalgymo priepuolius.

Pirmas patarimas norintiems išmokti intuityvios mitybos – valgykite dėl fizinių priežasčių, ne dėl emocinių. Kitaip tariant, liaukites emocijas slopinę valgymu. Tyrimai rodo, kad mes dažnai valgome ne dėl to, kad jaustume fizinį alkį, o dėl to, kad nuobodžiaujame, esame pavargę, apimti streso arba euforijos.

Nepasižadėkite sau valgyti vienų ar kitų produktų. Tiems, kurie laikosi intuityvios mitybos plano, nėra gerų ar blogų produktų. Tai nereiškia, kad nėra skirtumo tarp obuolių ir obuolių pyrago. Mintis ta, kad suvalgius pyrago kitam valgymui derėtų rinktis labiau maistingus produktus, kad būtų išlaikytas riebalų, cukraus balansas.

Kai kurie mitybos specialistai moko klientus taikyti alkio skalę, netgi užsirašyti fizinius alkio ir sotumo pojūčius prieš ir po valgio.

Tačiau tiems, kurie yra bandę laikytis įvairiausių dietų, gali būti sunku – Kalifornijos universiteto profesorė Linda Bacon teigia, kad tokie žmonės būna „išjungę“ savo kūno signalus. „Jie net negali atpažinti alkio jausmo, nes daug laiko jie manė, jog alkis yra tai, ką reikia ignoruoti“, – teigė ji.

O kaip svoris? Ar intuityvus valgymas tikrai padeda atsikratyti svorio, ir tai tęsiasi ilgai? L.Bacon atliko tyrimą, kuris tęsėsi porą metų. Grupė žmonių maitinosi intuityviai, kita grupė laikėsi dietų. Iš pradžių žmonės abiejose grupėse numetė svorio, tačiau praėjus metams svoris krito tik tiems, kurie laikėsi intuityvios mitybos.

Specialistai pripažįsta, kad įrodymų dar trūksta, ir gali atsirasti teigiančių priešingai. Tačiau intuityvią mitybą specialistai vertina už tai, kad ji skatina pasikliauti savimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.