12 produktų, kurie iš tikrųjų ne tokie sveiki, kaip atrodo

Maisto pramonėje, kaip ir drabužių, vyrauja tam tikros mados. Buvo metas, kai atėjo mada valgyti dribsnius, dabar „ant bangos“ – žalias maistas, laukų žolės. Tačiau tik praėjus kuriam laikui sužinojome, kad kai kurie iš produktų, kurie buvo laikomi sveikais, iš tikrųjų ne tokie jau sveiki.

Dideliame javainių batonėlyje yra tiek kalorijų, kiek turėtume gauti su pietumis ar vakariene.<br>123rf nuotr.
Dideliame javainių batonėlyje yra tiek kalorijų, kiek turėtume gauti su pietumis ar vakariene.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 15, 2015, 5:43 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 5:57 PM

Šiame straipsnyje – 4allmindsandbodies.com surinkti produktai, kurių nauda – abejotina.

1. Bananų traškučiai

Juos anksčiau reklamuodavo kaip saldumynų pakaitalą ir siūlydavo vietoj 300 gramų šokolado suvalgyti sveiką bananų užkandį. Tačiau bananų traškučiai gaminami vaisiaus riekeles kepant riebaluose. Vienoje užkandžio porcijoje yra apie 10 gramų sočiųjų riebalų. Dėl to gali padidėti cholesterolio kiekis kraujyje. Daug sveikiau valgyti šviežią bananą.

2. Pusryčių dribsniai

Dribsniai, kuriuos populiariai vadiname „miusliais“ – sveikų pusryčių sinonimas. Daug žmonių iškeitė kiaušinius su šonine į tai, kas jiems atrodė sveika. Tačiau vienoje dribsnių porcijoje yra apie 500 kalorijų ir daugybė cukraus. Jei norite kažką panašaus valgyti rytais, patiekalą geriau pasigaminkite patys iš avižų dribsnių, džiovintų vaisių ir saulėgrąžų sėklų.

3. Javainių batonėliai

Jie neretai padėti šalia sveikų, padedančių mesti svorį produktų ir dažnai siūlomi kaip užkandis. Tačiau dideliame batonėlyje yra tiek kalorijų, kiek turėtume gauti su pietumis ar vakariene. Tikro šokolado batonėlis būtų sveikiau.

4. Neriebus jogurtas

Savaime suprantama, norintys sulieknėti žmonės renkasi produktus, kuriuose mažiau riebalų. Jie mano, kad neriebus jogurtas yra sveikesnis, tačiau tai netiesa. Kai smarkiai sumažinamas produkte esančių riebalų kiekis, maistas tampa beskonis. Jogurto gamintojai į produktą prideda daug cukraus, kad jis būtų skanesnis.

5. Produktai be glitimo

Jei jūsų organizmas dėl ligos nevirškina šios medžiagos, privalote rinktis produktus be glitimo. Tačiau visiems kitiems žmonėms šie gaminiai yra tik pinigų švaistymas. Produktai be glitimo yra labai apdoroti. Juose mažiau skaidulų ir antioksidantų.

6. Sportiniai gėrimai

Sportiniai gėrimai nėra sveiki. Tai galima suprasti vien pamačius jų spalvas. Žmonės sako, jog jie sveiki, nes yra naudingesni už gaiviuosius gėrimus. Tačiau gaivieji gėrimai – blogis, padarytas iš cukraus ir chemikalų. Sportiniuose gėrimuose be cukraus yra daug dažiklių ir konservantų.

7. Trintų vaisių kokteiliai

Tokį kokteilį pasigaminti namie – puikus sprendimas. Nėra nieko naudingesnio organizmui, nei natūralios vaisių sultys. Namie į kokteilį galite pridėti tai, ko norite. Tačiau dauguma žmonių tam neturi laiko ir gėrimą perka parduotuvėje ar bare. Šiuose kokteiliuose gali būti daugiau cukraus, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio.

8. Spragėsiai

Spragėsių dietos anksčiau buvo labai populiarios. Tačiau mikrobangų krosnelėje paruošiami spragėsiai nėra sveiki. Juose yra diacetilo – medžiagos, kurios pridedama į beveik visus dirbtinius sviestus. Ji yra skani, bet labai pavojinga. Diacetilą saugu valgyti, bet pavojinga įkvėpti. Kai kaitinate maišelį spragėsių, o po to iš jo valgote, labai lengva įkvėpti šios medžiagos.

9. Šaldytas maistas

Šaldytas maistas – neretai geriausias sprendimas žmonėms, neturintiems laiko ar pinigų kasdien ruošti maistą. Tačiau jis nesveikas dėl vienos priežasties: jame daug druskos. Apdorotas maistas neskanus, todėl gamintojai prideda druskos, kuri išsprendžia šią problemą.

10. Javainiai

Javainiai laikomi sveiku pusryčių patiekalu.  Daugumoje javainių produktų yra daug cukraus. Kai kuriuose jų cukraus daugiau nei skaidulų. Taip pat prisiminkite, kad dubenėlyje javainių gali būti iki 600 kalorijų. Geriau atidžiai apžiūrėti javainių pakuotes ir išsirinkti tuos, kuriuose mažiau cukraus ir daugiau naudingų medžiagų.

11. Riešutų sviestas

Riešutuose daug medžiagų, kurios naudingos sveikatai ir padeda nepriaugti svorio. Tačiau jos dingsta, kai riešutai paverčiami į sviestą. Riešutų svieste nėra natūralių riebalų – vietoj jų galime rasti mažiau sveikų. Svieste taip pat atsiranda daugiau druskos, cukraus, konservantų ir dažiklių. Sveikiausias iš visų riešutų sviestų – migdolų.

12. Džiovinti vaisiai

Džiovinti vaisiai sveiki, jei juos džiovinate namie: juose lieka visi vitaminai, skaidulos ir mineralai. Tačiau jei juos perkate parduotuvėje, gaunate tik daugybę cukraus. Gamintojai prideda cukraus, kad džiovinti vaisiai būtų skanesni. Jie taip pat deda ir sieros, kad vaisiai neparuduotų. Šie priedai ir cukrus anaiptol nepadeda numesti svorio – jie gali būti net pavojingi sveikatai.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.