Pagundų kupina itališka virtuvė popiežiui paspendė spąstus

Mažiau makaronų, daugiau judėjimo. Tokį ultimatumą 78 metų popiežiui Pranciškui pateikė Vatikano medikai. Priešingu atveju Romos katalikų bažnyčios vadovo prognozės apie trumpą pontifikatą gali išsipildyti.

Pranciškus prisipažino, kad didžiausias jo noras – nors trumpam pabėgti iš uždaro Vatikano pasaulio ir slapta niekieno neatpažintam suvalgyti picą.
Pranciškus prisipažino, kad didžiausias jo noras – nors trumpam pabėgti iš uždaro Vatikano pasaulio ir slapta niekieno neatpažintam suvalgyti picą.
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Lapėnaitė, „Lietuvos rytas“

Apr 15, 2015, 10:09 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 7:02 PM

„Jaučiu, kad mano valdymas bus trumpas. Ketveri ar penkeri metai, nežinau, gal ir tik dveji ar treji“, – tokiais žodžiais antrųjų pontifikato metinių proga Meksikos televizijai duotame interviu į ateitį pažvelgė popiežius Pranciškus.

Tokie žodžiai sukėlė nerimą dėl Pranciškaus, pelniusio ne tik katalikų, bet ir kitų religijų sekėjų ir net ateistų simpatijas, sveikatos.

Tiesa, Šventojo Sosto atstovas spaudai tėvas Federico Lombardi patikino, kad popiežiaus sveikata, atsižvelgiant į jo amžių ir itin įtemptą darbotvarkę, tikrai tiesiog puiki.

Tačiau, kaip teigiama Italijos žiniasklaidoje, Vatikano medikai akivaizdžiai suapvalėjusį popiežių perspėjo nežaisti su ugnimi.

Užsieniečiui sunku

Prieš tapdamas popiežiumi Buenos Airių arkivyskupas Jorge Mario Bergoglio ne tiktai važinėjo viešuoju transportu, bet ir daug vaikščiojo pėsčiomis.

Tačiau išrinktas pontifiku progų pasivaikščioti jis turi gerokai mažiau. Susitikimai, audiencijos, kalbų, enciklikų rašymas ir begalė kito sėdimojo darbo, varginančios, streso kupinos apaštalinės kelionės ir jokių atostogų.

Toks gyvenimo būdas būtų žalingas net dvidešimtmečiui.

Lyg to nepakaktų, Pranciškus pietauja ir vakarieniauja Šv.Mortos rezidencijos valgykloje, kurioje, laikantis italų tradicijų, pirmasis patiekalas yra makaronai. Su pomidorų, bazilikų, bolonišku, grietinėlės ir grybų, smidrų, artišokų, jūrų gėrybių ar dar kokiu nors padažu.

O kartais porą šimtų kalorijų turinčius spagečius, vamzdelius ar kriaukleles pakeičia triskart kaloringesnė lazanija arba įdaryti makaronų vamzdeliai („cannelloni“).

Visa tai neišpasakytai skanu, bet ir negailestingai klastinga.

Komentuodamas Italijos spaudoje pasirodžiusią žinią apie Vatikano medikų ultimatumą popiežiui Mitybos mokslų draugijos prezidentas Pietro Antonio Migliaccio sako, kad makaronai sveika, tačiau juos reikia valgyti saikingai.

Makaronai yra puikus angliavandenių šaltinis, iš kurio organizmas gamina energiją. Makaronuose esantys angliavandeniai yra sudėtiniai, jie lėtai išsiskiria į organizmą, greitai ir ilgam suteikia sotumo jausmą.

Tačiau energijai gaminti nesunaudotas angliavandenių perteklius virsta riebalais, kurie itin mėgsta pilvo zoną.

Pagal Viduržemio jūros dietą makaronų patiekalus siūloma valgyti kasdien, tačiau geriau juos rinktis pietums.

O vakare, kai miegoti besiruošiančiam organizmui energijos reikia nedaug, mitybos specialistas rekomenduoja valgyti liesą žuvį arba baltą mėsą su daržovėmis.

Vis dėlto prie itališko maisto nepratusiems užsieniečiams atsilaikyti priešais garuojančią makaronų lėkštę nėra lengva. O juk popiežius Pranciškus – vienas tokių užsieniečių.

Paklusti nenori

Popiežiui, pasirodo, nelengva atsispirti ne tik makaronams, bet ir picai.

Tame pačiame antrųjų pontifikato metinių proga duotame interviu Pranciškus prisipažino, kad didžiausias jo noras – nors trumpam pabėgti iš uždaro Vatikano pasaulio ir slapta niekieno neatpažintam suvalgyti picą.

„Aš taip pat esu žmogus ir kovoju su savo silpnybėmis“, – rankomis skėstelėjo Pranciškus.

Bet makaronai ir picos, pasirodo, tapo pavojinga silpnybe. Vieno plaučio neturinčiam, nugaros skausmų ir skausmingų išialgijos – dėl užspausto nugaros nervo jaučiamo kojų skausmo – priepuolių kamuojamam popiežiui tokie skanumynai netgi pavojingi.

Tiesa, popiežiaus biografė Elisabetta Pique teigia, kad jo papilnėjimo priežastis nėra persivalgymas.

„Popiežius nėra linkęs daug valgyti, tačiau dabar jam reikia susidoroti su dideliu stresu ir įtemptu darbo grafiku. Be to, jis nebeturi galimybės vaikščioti tiek, kiek Buenos Airėse, todėl galėjo priaugti svorio“, – svarstė E.Pique.

Tačiau Pranciškus yra didelis ne tik makaronų, bet ir desertų mėgėjas.

Popiežiaus saugumu besirūpinančioje Vatikano šveicarų gvardijoje dirbęs virtuvės vadovas Davidas Geisseris praėjusiais metais išleido kulinarinę knygą „Gero apetito“ („Buon appetito“).

Be kitų kulinarinių Vatikano užkulisių, savo knygoje D.Geisseris atskleidė, kad dabartinis popiežius ypač dievina Argentinoje mėgstamą desertą „Dulce de leche“ iš karamelizuoto sutirštinto pieno. Šimte gramų šio deserto yra 315 kalorijų.

Kaip teigiama Italijos žiniasklaidoje, popiežius Pranciškus nuolat įrodinėja, kad iš tiesų yra nepaklusnus.

Pavyzdžiui, medikų raginimai kasdien mažiausiai pusvalandį pasivaikščioti Vatikano soduose, kaip paklusniai daro popiežius emeritas Benediktas XVI, ir makaronus valgyti tik du kartus per savaitę popiežiui nė motais.

Makaronai tik į naudą?

Tiesa, kai kurie ekspertai ragina nepulti į kraštutinumus. Juk svarbiausia – saikas.

„Atsikratyti svorio padedančioje dietoje turi išlaikyta angliavandenių, baltymų ir riebalų pusiausvyra.

Todėl demonizuoti makaronus ar picą ir visiškai atsisakyti šių produktų būtų ne naudinga, o žalinga“, – įsitikinęs mitybos ekspertas P.A.Migliaccio.

Jam pritaria ir Italijos saldumynų ir makaronų gamintojų asociacija „Aidepi“. Jos atstovai pareiškė, kad manyti, jog makaronai tukina, klaidinga.

Atvirkščiai, makaronai neva yra puikus pagalbininkas žmonėms, norintiems atsikratyti antsvorio, nes yra lengvas, bet energijos suteikiantis, lengvai virškinamas ir širdžiai naudingas patiekalas.

Be to, dar ir puiki priemonė nuo streso, nes skatina geros nuotaikos hormonu vadinamo serotonino išsiskyrimą.

Naujausi Italijos nacionalinio statistikos instituto „Istat" tyrimai rodo, kad italai yra ilgiausiai gyvenantys ir liekniausi europiečiai. Be to, Apeninų pusiasalyje yra mažiausiai širdies ir kraujagyslių ligomis sergančių ir nutukusių žmonių.

„Aidepi" teigimu, faktas, kad kiekvienas italas per metus suvalgo vidutiniškai 26 kilogramus makaronų – apie 70 gramų per dieną, šioje statistikoje nėra atsitiktinis.

„Popiežiui rekomenduočiau makaronus valgyti kasdien – tik ne daugiau kaip 80 gramų. Dar geriau, jei jie viso grūdo, ir su neriebiu padažu. Na, o desertui – bent 20 minučių pasivaikščiojimo“, – siūlo mitybos ekspertas P.A.Migliaccio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?