Gardu ir sveika: gėrimai, kurie valo organizmą

Kaip pasigaminti gardžių becukrių gėrimų, kurie ne tik atgaivintų, bet ir padėtų pašalinti kūne susikaupusius toksinus?

Vanduo, pagardintas agurkais ir citrinomis – ir gaivina, ir detoksikuoja.<br>123rf nuotr.
Vanduo, pagardintas agurkais ir citrinomis – ir gaivina, ir detoksikuoja.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Apr 6, 2017, 3:16 AM

Interneto portalas „Everyday Roots“ pateikė sveiko ir skanaus organizmą valančio gėrimo receptą, kuriam reikia arbūzo arba agurko, geltonosios ar žaliosios citrinos, mėtų lapelių ir vandens bei paaiškino, kaip kiekviena sudedamoji jų dalis teigiamai veikia mūsų organizmą.

Gėrimui reikės:

1-2 litrų vandens, priklausomai nuo to, kokio stiprumo gėrimą mėgstate;

dalies arbūzo arba vieno agurko;

1 citrinos ar žaliosios citrinos;

saujos (maždaug 10-13) šviežių mėtų lapelių;

ledo kubelių.

Kodėl tokios sudedamosios dalys?

Arbūzas išvalo organizmą, nes jame gausu organinės medžiagos citrulino. Tai – amino rūgštis, kuri kepenims ir inkstams padeda valyti organizmą ir pašalinti amoniaką.

Agurkuose taip pat yra daug citrulino, bet ne tiek, kiek arbūzuose.

Arbūzai taip pat ženkliai pagerina kepenų veiklą.

Vanduo – dar viena gėrimo sudedamoji dalis -  padeda išvalyti toksinus ir kitas organizmo atliekas bei palengvina tokių organų, kaip kepenys ir inkstai, veiklą.

Geltonosios arba žaliosios citrinos sultys padeda stimuliuoti ir reguliuoti virškinamojo trakto veiklą. Štai kodėl jas taip naudinga vartoti užkietėjus viduriams, prasidėjus rėmeniui ar kaupiantis dujoms.

Citrina stimuliuoja ir tulžies gamybą, suskystina ją bei leidžia tekėti laisviau. 

Mėtų lapai gėrimui suteikia gaivaus skonio. Tuo pačiu metu mėtos padeda geriau virškinti maistą. Be to, mėtos atpalaiduoja įsitempusius pilvo raumenis.

Kaip gėrimą ruošti?

Nemažą dalį arbūzo susmulkinkite kubeliais, žievę nulupkite ir viską suberkite į stiklinį ąsotį. Susmulkinkite visą citriną ir suberkite į tą patį indą. Pridėkite šviežių mėtų lapelių ir užpilkite 2 litrais šalto vandens.

Per naktį gėrimą palikite šaldytuve, kad į vandenį išsiskirtų visi skoniai. Kai norėsite atsigerti, pridėkite ledo kubelių ir vartokite.

Keletas patarimų

Pabandykite arbūzą pakeisti agurku, citrinas žaliosiomis citrinomis ar išbandykite visus produktus kartu.

Pirma pripilkite vandens, o tik paskui sudėkite likusias sudedamąsias dalis. Tada skonis būna stipresnis, o vanduo išlieka skaidresnis.

Iš pradžių pasigaminkite 2 litrus tokio vandens ir palikite šaldytuve per naktį. Vėliau galite nuspręsti, kiek šaldytuve laikyti gėrimo – daugiau, ar mažiau – ir kuriam laikui – ilgesniam, ar trumpesniam.

Jei norite rūgštesnio gėrimo, į indą su gėrimu išspauskite vienos citrinos sultis ir pridėkite dar vienos citrinos riekelių.

Tai – ne skonio patarimas, bet vis dėlto – skaidrioje stiklinėje karštą vasaros dieną gėrimas atrodo gražiau.

Ką dar verta žinoti?

Pabandykite ruošti sveikus gėrimus naudojant skirtingas sudedamąsias dalis, proporcijas ir gaminimo būdus. Sveiki gėrimai gali būti pagaminti kaip kokteiliai, arbata (ypač, jeigu jaučiatės sušalę).

Taip pat pabandykite pasigaminti sveiką gėrimą ir iš kitokių vaisių ar daržovių.

Įvairios daržovės ir lapiniai žalumynai taip pat padeda išvalyti organizmą. Štai kodėl dabar taip populiaru iš jų ruošti įvairius žaliuosius kokteilius ir detoksikuojančius organizmą gėrimus.

Pabandykite į savo sveiką gėrimą įdėti brokolių, Briuselio kopūstų, kalafiorų, kopūstų, salotų, kiniškų kopūstų ir špinatų. Šios daržovės padidina tam tikrų organinių junginių kiekį kūne, kurie padeda gaminti enzimus, padedančius organizmui skaldyti ir virškinti maisto medžiagas.

Lapinės daržovės, tokios kaip salotų lapai ar kiniški kopūstai, gali neutralizuoti metalus, chemikalus ir pesticidus, patenkančius į mūsų organizmą.

Greipfrutai taip pat dera organizmą valančiame gėrime. Juose gausu antioksidantų ir vitamino C. Greipfrutų sultys taip pat padeda  iš organizmo išvalyti kancerogenus bei pesticidus.

Organizmui veikti darniai gali padėti ir cukriniai runkeliai. Jie naudingi įvairiems organams, ypač naudingi kepenims, nes padeda joms geriau išvalyti organizmą.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?