Neįtikėtina: rytas – labiausiai netinkamas metas kavai

Kavos gėrimas yra neatsiejamas daugelio žmonių rytinis ritualas. Ansktyvą rytą gerdami garuojančią kavą mes pasiruošiame būsimiems dienos darbams, suplanuojame bent kelias artimiausias valandas.

Kavos mėgėjai, kurie rytais būna apsnūdę, kol neišgėrė kavos, greičiausiai yra sutrikdę savo biologinį ritmą.<br>123rf nuotr.
Kavos mėgėjai, kurie rytais būna apsnūdę, kol neišgėrė kavos, greičiausiai yra sutrikdę savo biologinį ritmą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 10, 2015, 7:00 AM, atnaujinta Nov 23, 2017, 11:11 AM

Tačiau, pasirodo, geriant kavą vos tik atsikėlus jos poveikis išties būna šiek tiek kitoks, nei tikitės. Ryte ne tik mažiau veikia kofeinas, bet kartu išvysto tolerancija šiai medžiagai, todėl ilgainiui sumažėja budinantis kavos poveikis.

„The Washington Post“ rašo, kad mūsų kūnas gamina hormoną kortizolį, pramintą „streso hormonu“ – jis išsiskiria kilus stresui ar išsigandus.

Taip pat šis hormonas veikia natūralų dienos hormonų ciklą, kitaip tariant, biologinį laikrodį, kuris padeda lengviau atsikelti ryte ir užmigti vakare. Kai organizme išsiskiria kortizolio, mes pasijuntame aktyvesniais.

Pasirodo, kad mažiausiai tinkamas laikas kavai yra rytas, nes ką tik pabudus kortizolio lygis būna aukščiausias.

Kodėl reikėtų vengti kofeino, kai kortizolio gamyba yra intensyviausia? Visų pirma, kofeinas sutrikdo kortizolio gamybą. Gavęs šios medžiagos organizmas pradeda gaminti mažiau kortizolio, nes labiau pasikliauna kofeino poveikiu.

Antra, geriant kavą, kai organizmas aktyviai gamina kortizolį, išsivysto ilgalaikė tolerancija kofeinui. Štai kodėl dauguma nuolatinių kavos mėgėjų skundžiasi, kad ilgainiui ji vis mažiau juos veikia.

Kortizolio lygis padidėja tris kartus per dieną: anksti ryte, apie vidurdienį ir vakare. Daugiausia jo būna rytais tarp 6 ir 10 valandos (ypač tarp 8 ir 9 valandos). Nors aukščiausias taškas šiek tiek skiriasi, nelygu, kada žmogus atsibunda, didžiausias jis visada būna įprastomis arba beveik įprastomis nubudimo valandomis.

Kavą geriausia gerti, kai kortizolio kiekis nukrenta: maždaug tarp 10 valandos ryto ir vidurdienio bei nuo 14 iki 17 valandos. Tomis valandomis kava yra reikalingiausia, o svarbiausia yra tai, kad tada ji nekenkia natūraliems organizmo mechanizmams, kurie padeda mums išlikti žvaliems.

Tyrimais nustatyta, kad kai žmonės kalba apie pripratimą prie kavos, iš tikrųjų, patys to nežinodami, jie kalba apie dėl kavos vartojimo atsiradusį kortizolio gamybos sumažėjimą per dieną.

Kavos mėgėjai, kurie rytais būna apsnūdę, kol neišgėrė kavos, greičiausiai yra sutrikdę savo biologinį ritmą, ir natūralūs organizmo mechanizmai jau nebesuteikia jiems žvalumo.

Atrodo, kad tai parašyta apie jus? Tuomet pasirinkite tinkamesnį laiką pirmajam kavos puodeliui.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.