Neįtikėtinos braškių savybės: nauda širdžiai, odai ir dantims

Saldžios, gaiva alsuojančios braškės – vienos populiariausių uogų. Ne tik todėl, kad tai pirmosios vasaros uogos. Šis idealus užkandis dovanoja ne tik skanius potyrius, bet ir teikia daug naudos organizmui.

Braškės yra mažai kaloringos – 100 g yra 32 kilokalorijos, tačiau jose daug vertingųjų medžiagų.<br>123rf nuotr.
Braškės yra mažai kaloringos – 100 g yra 32 kilokalorijos, tačiau jose daug vertingųjų medžiagų.<br>123rf nuotr.
Prancūzijoje tikima, kad braškės – afrodiziakas.<br>123rf nuotr.
Prancūzijoje tikima, kad braškės – afrodiziakas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

2015-06-29 11:30, atnaujinta 2017-10-28 21:31

Braškės turi savybių, padedančių saugoti ir sveikatą, ir grožį. „Daily Mail“ išvardijo faktus, kurių galbūt nežinojote apie braškes.

1. Nors dėl vitamino C kiekio vertinami apelsinai, braškėse jo yra kur kas daugiau. Suvalgykite 100 g braškių – ir gausite 98 proc. vitamino C paros dozės.

2. Braškės yra mažai kaloringos – 100 g yra 32 kilokalorijos, tačiau jose daug vertingųjų medžiagų. Ne viena studija įrodė, kad braškėse yra medžiagų, stabdančių piktybines, neurologines ligas, uždegimus.

3. Mėgstate natūralias grožio priemones? Braškės gali išbalinti jūsų dantis. Sutrinkite braškę, dėkite ant dantų šepetėlio ir patrinkite dantis. Tačiau po to gerai išskalaukite burną vandeniu.

4. Braškėse yra flavonoidų – medžiagų, kurios gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.

5. Antikinės Romos gyventojai tikėjo gydomosiomis braškių galiomis – jomis gydė depresiją, malšino karščiavimą, naikino blogą kvapą iš burnos, stiprino nusilpusių sveikatą.

6. Prancūzai tiki, kad braškės – afrodiziakas. Iš šių uogų paruošta kreminė sriuba iki šiol patiekiama pusryčiams jaunavedžiams.

7. Braškes naudinga ne tik valgyti – jos tinka ir odai prižiūrėti. Braškėse esanti salicilo rūgštis padeda pašalinti negyvas odos ląsteles, sutraukti poras. Be to, braškės padeda pašalinti dėl amžiaus atsiradusias dėmes.

8. Šios vasaros uogos tinka ne tik desertams – braškes galima ir marinuoti, su jomis ruošti užkandėles, karštuosius patiekalus.

9. Norėdami ilgiau išlaikyti nuskintas braškes jas plaukite tik prieš valgant – vanduo paspartina šių uogų puvimą.

10. Manoma, kad braškės dabartinės Italijos teritorijoje buvo auginamos dar prieš 2200 metų.

11. Braškės puikiai auga visuose žemynuose, išskyrus Australiją ir Afriką.

12. Braškės yra vieninteliai vaisiai, kurių sėklos yra išorėje, ne viduje. Viena braškė vidutiniškai turi 200 sėklų.

13. Belgijoje veikia braškių muziejus.

14. Viduramžiais braškės buvo taikos ir gerovės simbolis. Iki šiol tikima, kad geras ženklas, jeigu pora pasidalija ir suvalgo dvigubą braškę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.