Meilės vaisiumi vadinamas mangas sužadina aistrą

Kivanas, pitaja, granadilja – daugeliui šie žodžiai skamba kaip rebusas, nors iš tiesų tai itin gurmanų mėgstami egzotiniai vaisiai. Šiuos ir kitus tropinius vaisius pamačius prekybos centre, daugeliui kyla begalė klausimų: kaip juos valgyti, su kuo derinti, kaip išsirinkti prinokusį vaisių, kur juos laikyti – šaldytuve ar kambario temperatūroje?

Pasaulyje galima rasti daugiau nei 100 mango vaisiaus rūšių, o jį užauginti trunka net apie 140 dienų.<br>123rf nuotr.
Pasaulyje galima rasti daugiau nei 100 mango vaisiaus rūšių, o jį užauginti trunka net apie 140 dienų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 29, 2015, 5:03 PM, atnaujinta Oct 18, 2017, 9:01 AM

„Pasaulis turtingas įvairiausių egzotinių ir tropinių vaisių, kurių svečiose šalyse nepraleidžia paragauti dažnas keliautojas. Tačiau nebūtina keliauti tolimosiomis kryptimis, kad galėtum paskanauti lietuviams dar neįprastų, o dažnai net ir negirdėtų vaisių – papajų, drakono vaisiaus, kivanų, granadiljos ir kitų.

Vaisių asortimentas jau nebesusideda tik iš bananų ir apelsinų – galime išbandyti visiškai naujus ir neatrastus skonius, kuriais mėgaujasi žmonės Ispanijoje, Puerto Rike ar Vietname.

Lietuviai vis labiau linkę eksperimentuoti ir vietoj tradicinių vaisių renkasi egzotinius“, – sakė egzotinių vaisių ekspertas, „Assorti.lt“ gurmanų linijos vadovas Gerardas Pugžlys.

Sunkiausia išsirinkti, kuris vaisius yra geriausiai prinokęs.

„Vaisiai atrenkami atsižvelgiant į jų subrendimą, spalvą ir skonį. Visa tai priklauso ir nuo to, kuriuo metu bus nuimamas vaisių derlius. Net kelios savaitės gali turėti didelę įtaką vaisiaus skoniui, todėl klientams tiekiame tik sunokusius vaisius – tuomet geriausiai atsiskleidžia vaisiaus skoninės savybės, jis turi daugiau natūralaus cukraus, aliejaus ir yra daug sultingesnis“, – tikina G. Pugžlys.

Jis išskyrė keletą įdomių egzotinių vaisių ir jų vartojimo subtilybių. Šį kartą – apie vaisių karalių mangą

Saldumu pasižymintis vaisius – populiariausias pasaulyje ir pamažu kopia į lietuvių mėgstamiausių vaisių sąrašo viršūnę. Indijoje šis vaisius yra meilės simbolis, o dauguma vietos gyventojų tiki, jog mango medis gali išpildyti jų slapčiausius norus. Pasaulyje galima rasti daugiau nei 100 mango vaisiaus rūšių, o jį užauginti trunka net apie 140 dienų.

Renkantis mangą svarbu atkreipti dėmesį, kad jo svoris atitiktų dydį, o paėmus vaisių – užuosti mango kvapą. Jei pavyksta mangą šiek tiek įspausti su nykščiu – jis prinokęs. Venkite per daug minkštų mangų ir tų, ant kurių žievelės pastebite rudų žymių. Mangų nereikėtų laikyti žemoje temperatūroje – šaltis gali pažeisti jų odelę ir minkštimą. Šaldytuve galima laikyti tik visiškai prinokusį ir saldų mangą.

Mango vaisių galima valgyti vieną ar derinti kartu su vištiena, krevetėmis ar kiauliena, naudoti gaminant desertus ar vaisių salotas. Taip pat tai puikus vaisius spaudžiant sultis ir gaminant glotnučius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.