Pusryčiai, kurie greičiau pažadins mokyklinuką

Kokie jūsų mokyklinuko rytai? Atostogos sujaukė jo režimą, tad jam sunku atsikelti laiku? Gailėdamiesi jo leidžiate ilgiau pamiegoti, tačiau į mokyklą jis išeina beveik nevalgęs ir apsnūdęs?

Ryte vaikui būtinos medžiagos, kurios suteiktų energijos ir fizinei, ir protinei veiklai.<br>„123rf.com“ nuotr.
Ryte vaikui būtinos medžiagos, kurios suteiktų energijos ir fizinei, ir protinei veiklai.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 7, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Oct 17, 2017, 4:16 AM

Dietologai pataria vaiką pažadinti likus mažiausiai valandai iki kelionės į mokyklą – tuomet pusryčiai bus visaverčiai ir organizmas iki pamokų spės prabusti.

Svarbu, kad vaikas turėtų laiko ramiai atsikelti iš lovos, pratampyti raumenis, padaryti mankštą. Prie stalo jis turėtų sėsti praėjus 40 minučių nuo momento, kai pakilo iš lovos. Ne mažiau svarbu ir kaip patiekti pusryčiai – jie turi būti ne tik skanūs, bet ir atrodyti viliojamai.

Tad ką paruošti pusryčiams? Kokius produktus parinkti, o kokių vengti?

Ryte būtinos medžiagos, kurios suteiktų energijos ir fizinei, ir protinei veiklai. Vienos svarbiausių medžiagų, kurios reikalingos vaikams augti, – baltymai ir kalcis. Jų šaltinis – varškė, jogurtas, pienas, sūris. Todėl ruoškite virtinukus, varškėčius, trinkite varškę, gardinkite ją jogurtu, uogomis, vaisiais.

Energijos suteiks košės – avižinių dribsnių, grikių, kviečių, maišytų grūdų – jose yra daug lėtai pasisavinamų angliavandenių. Suvalgę košės vaikai 2–3 valandas jausis sotūs, energingi ir neapsunkę. Be to, grūdinėse kultūrose yra daug B grupės vitaminų, kurie reikalingi protinei veiklai ir nervų sistemai.

Bet atminkite: avižiniai dribsniai tinka ne visų virškinimo sistemai. Kai kuriems nuo šios košės pučia ar paleidžia vidurius, tad jeigu vaiko organizmas pernelyg jautrus, verčiau virkite grikių košę.

Ryžių košė greitai pasisavinama ir suteikia daug energijos, tačiau neilgam – jos suvalgęs vaikas greičiau pasijus išalkęs. Ši košė puikiai tiks pusryčiams, jeigu pirmoji pamoka – fizinė kultūra. Tik tokiu atveju įdėkite vaikui į kuprinę bananą, obuolį ar morką, kad po pamokos jis turėtų ką užkąsti.

Puikus pusryčių valgis – kiaušiniai. Jie lengvai pasisavinami, po tokių pusryčių vaikas ilgai jausis sotus. Kiaušiniuose yra cholino – medžiagos, kuri svarbi protinei veiklai.

Tad pusryčiai iš kiaušinių bus labai naudingi prieš kontrolinio darbo rašymą, atsiskaitymą.

Kiaušinius galite virti, kepti, plakti omletą, jeigu turite laiko – ruoškite suflė. Nauja idėja – paruoškite omletą su džiovintais ir kiek išbrinkusiais vaisiais – saldūs pusryčiai su natūraliu cukrumi vaikui tikrai patiks.

Duoną geriau rinktis tokią, kuri iškepta iš viso grūdo miltų. Joje yra daug naudingųjų skaidulų, ji suteiks daug energijos. Puikus pusryčių patiekalas – karštas sumuštinis su vištiena, sūriu ir pomidorais. Bet ši duona netiks vaikui, kurio virškinamasis traktas yra jautrus.

Ką vaikui duoti gerti? Puikus gėrimas – kakava, tačiau pagaminta iš tikrų kakavos miltelių, o ne aromatizuotas ir kitais priedais paskanintas gėrimas. Tikra kakava pažadins smegenis ir suteiks energijos.

O ko pusryčiams neduoti? Nereikėtų nuo pat ryto vaikams duoti produktų, kurie staigiai padidina gliukozės koncentraciją. Gal jis ir greičiau prabus, turės daugiau energijos, bet labai greit pasijus apsnūdęs ir alkanas.

Todėl neduokite pusryčiams baltos duonos, manų košės arba tirpių košių – jose beveik nėra vitaminų, o jų suvalgius labai greit išalkstama. Panašus ir vadinamųjų sausųjų pusryčių poveikis, be to, juose daug cukraus. Venkite ir saldumynų – uogienės, šokoladinio kremo.

O ką įdėti vaikui į mokyklą, kad jis turėtų ko užkąsti? Sumuštinį iš visadalių grūdų duonos su virta vištiena ar kita virta mėsa, agurku ir salotomis, tiks ir riešutai, džiovinti vaisiai, bananas, obuolys, jogurtas, naminis javainių ir džiovintų vaisių batonėlis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.