Kaip rašo simplemedicine.com, atliekama daug tyrimų, vyksta daug diskusijų dėl prieskoninių žolelių, šaknų ar iš jų pagamintų miltelių poveikio. Tačiau trijų prieskonių tyrimai yra labai daug žadantys.
Sužinokite tris prieskonius, kuriais kasdien gardindami valgį galbūt išvengsite įvairių ligų.
Ciberžolė
Ryškiai geltonos spalvos prieskonis, kaip parodė daugybė studijų, yra labai galingas antioksidantas ir uždegimo slopintojas. Tai reiškia, kad jis atitolina ligas ir senatvę. Taip pat pastebėta, kad ciberžolė turi priešmikrobinio, priešgrybelinio poveikio.
Natūralios medicinos gydytojai mano, kad ciberžolė gali pakeisti vaistus, mažinančius cholesterolio kiekį kraujyje, , antidepresantus, kai kuriuos preparatus diabetui gydyti. Taip pat paaiškėjo, kad ciberžolė gerina smegenų veiklą ir stabdo jų ligas, mažina širdies ligų riziką.
Bet labiausiai visus domina tyrimai, kurie rodo, jog ciberžolė gali padėti užkirsti kelią vėžiui.
Nepaisant tokio plataus poveikio spektro, ciberžolę reikia vartoti atsargiai. Pavyzdžiui, šiuo geltonu prieskoniu nereikėtų gardinti maisto, kai yra kokios nors ligos paūmėjimas.
Gardinkite ja mėsos, žuvies, ryžių, daržovių patiekalus – ciberžolė ne tik nudažys juos linksma spalva, bet ir suteiks daug naudos organizmui.
Ciberžolė geriausiai pasisavinama, kai vartojama su riebalais. Tad ja gardindami, pavyzdžiui, trintą moliūgų sriubą, kliustelkite ir alyvuogių aliejaus. Jeigu jos bersite į tirštąjį kokteilį, įpilkite ir šlakelį kokosų aliejaus.
Kajeno pipirai
Kajeno pipiruose esantis kapsaicinas farmacijoje naudojamas kaip priemonė skausmui malšinti.
Tačiau jis naudingas ne tik tuo – kapsaicinas skatina medžiagų apykaitą ir padeda tirpdyti kilogramus. Taip pat jis malšina uždegimą ir stabdo vėžį – tyrimai patvirtino, kad kapsaicinas sukelia kai kurių vėžinių ląstelių mirtį.
Tad nevenkite šio prieskonio, kai ruošite valgį. Kajeno pipirai tinka mėsos, daržovių, ryžių patiekalams.
Raudonėliai
Jeig iki šiol pripažinote tiktai vienintelį mėsos prieskonį – čiobrelius, išbandykite kitas žoleles – raudonėlius.
Tiek šviežiuose, tiek džiovintuose raudonėliuose yra daugybė antioksidantų. Vienas tyrimas atskleidė: į mėsainiams kepamą mėsą pridėjus žolelių mišinio, tarp kurių – ir raudonėliai, joje sumažėjo tam tikrų medžiagų, sukeliančių vėžį.
Raudonėliai tinka ne tik mėsos patiekalams, bet ir valgiams iš žuvies, daržovių, kiaušinių, įvairiems gėrimams.
Tad valgykite skaniai ir būkite sveiki!