Specialistė: ką valgyti, kad žiemą pasitiktumėte stipresni

Nors ir ilgai galėjome džiaugtis gražiais ir saulėtais orais, dienos vistik ėmė sparčiai šaltėti, o tuo pačiu tampame ir mažiau atsparūs įvairiems peršalimams. Tad šio sezono auksiniai vaisiai – granatai, persimonai, citrinos, kuriuos valgydami gausite nemažą dozę reikalingų vitaminų ir mineralų bei padėsite organizmui pasiruošti žiemai.

Ir citrinose, ir granatose yra daug vitamino C, stiprinančio imuninę sistemą.<br>123rf nuotr.
Ir citrinose, ir granatose yra daug vitamino C, stiprinančio imuninę sistemą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 1, 2015, 6:51 PM, atnaujinta Oct 6, 2017, 8:11 AM

Anot prekybos tinklo „IKI“ Viešųjų ryšių vadovės Bertos Čaikauskaitės, vaisių pardavimų kilimas labiausiai matomas, kai daugėja ne tik pranešimų apie gripo protrūkius, bet ir sinoptikams paskelbus minusinę temperatūrą. Daugelis žino nemažai būdų apsisaugoti nuo peršalimo, tačiau vienas geriausiai žinomų – valgyti tinkamus vaisius, daržoves bei prieskonius.

Kartu su Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologe Egle Kliukaite prekybos tinklas pateikia šio rudens vaisių bei maisto priedų sąrašą, kad žiemą pasitiktumėte stipresni. 

Granatai

Pasak E. Kliukaitės, šio vaisiaus gerųjų savybių nuginčyti neįmanoma: „Kartais dar vadinamas Kinų obuoliu ar žiemos brangakmeniu, šis vaisius itin svarbus imuninei sistemai – jis turi priešuždegiminių junginių bei vitamino C, kuris skatina antikūnų gamybą ir stiprina imunitetą. Juose taip pat daug tirpių ir netirpių maistinių skaidulų, kurios svarbios geram virškinimui ir normaliai žarnyno veiklai palaikyti.“

„IKI“ kulinarė Aistė Rasmussen teigia, jog prieš mėgaujantis šiuo vaisiumi, visų pirma reikia žinoti, kaip teisingai jį nulupti ir nepažeisti jo uogų. Iš pradžių nupjaukite taip vadinamą vaisiaus karūną (iškilioji vaisiaus dalis su nedideliais lapeliais). Pjaukite taip, kad galėtumėte nuimti ir dalį gelsvos odelės, saugančios uogas. Būkite atsargūs ir nepažeiskite jų. Švelniai padalinkite vaisių į ketvirčius. Tuomet panardinkite vaisiaus dalis į šaltą vandenį ir palaikykite 5 minutes. Dar laikydami jas po vandeniu pabandykite po truputį atskirti sultingas granatų sėklas nuo vaisiaus odelės.

Persimonai

Šio vaisiaus gimtinė – Kinija. Šioje šalyje yra išvesta apie 2000 skirtingų jo rūšių, o Europą ir Ameriką jis pasiekė maždaug XIV-ame amžiuje. Įdomu tai, jog persimonai priskiriami uogų šeimai. Pasak E. Kliukaitės, jie taip pat yra geras vitamino C šaltinis – reguliariai juos valgant stiprinamas imunitetas, taip pat sukuriamas atsparumas infekcinių ligų sukėlėjams.

„Šis vaisius turi daug antioksidantų, todėl pasižymi priešuždegiminiu, priešinfekciniu ir net kraujavimą mažinančiu poveikiu. Jame nemažai ir B grupės vitaminų, kurie svarbūs medžiagų apykaitai ir virškinimo funkcijoms palaikyti“, – sakė gydytoja dietologė.

Prekybos tinklo kulinarė patarė persimonus ne tik valgyti vienus, bet jais gardinti ir mėsos – kiaulienos, jautienos, vištienos – patiekalus, taip pat dėti į desertus ir salotas su fetos ar maskarponės sūriais. Jei mėgstate kepti patiekalus orkaitėje, supjaustę persimoną riekelėmis ir uždėkite jį ant mėsos ar keptų bulvių. Riekeles dar paskaninę česnakais ar alyvuogių aliejumi – gausite sodrų, rytietišką aromatą, ypač tinkantį šaltiems rudens vakarams.

Viskas nuo peršalimo: citrinos, imbieras, garstyčių sėklos ir česnakas

Citrina ir imbieras. Citriną ir imbierą vartojame, kai nenorime susirgti arba kai „šaukštai jau po pietų“. Anot E. Kliukaitės, citrinos sultys turi antiseptinių savybių, todėl tinka vartoti sergant peršalimo ligomis ir jų profilaktikai, imbiero sudėtyje esantys eteriniai aliejai turi priešuždegiminių, antimikrobinių bei antioksidacinių savybių. Juos geriausia vartoti šviežius, jei norime, kad visos naudingosios medžiagos išliktų. O citrinos ir imbiero derinys arbatoje gerina apetitą bei virškinimą.

Garstyčių sėklos. Dėl sudėtyje esančių eterinių aliejų jos gerina apsaugines organizmo funkcijas, todėl taip pat tinka vartoti peršalimo ligų profilaktikai. Jų sudėtyje yra riebaluose tirpių vitaminų – A, E, D bei mineralų – geležies, kalio ir fosforo. Nepabijokite jų dėti į salotas, sriubas ar ant sumuštinių – jos gerina virškinimą.

Česnakas. Šioje svogūninėje daržovėje yra daugiau nei 100 įvairių biologiškai veiklių medžiagų, o joje esantys fitoncidai padeda kovoti su į organizmą patekusiais kenksmingais mikroorganizmais. Itin vertinami sudėtyje esantys eteriniai aliejai, kurie pasižymi antiseptinėmis savybėmis. Turi A, C ir B grupės vitaminų, mineralų – kalio, fosforo, geležies, jodo, seleno, magnio bei daug sieros junginių.

Pasak gydytojos, įrodyta, jog reguliarus česnako vartojimas skatina žmogaus imuninę sistemą kovoti su vėžinėmis ląstelėmis. Rekomenduojama suvalgyti 1–2 skilteles česnako per dieną, tačiau jis turi būti termiškai neapdorotas.

Pasinaudokite šiuo metų laiku, labiau rinkitės rudenišką derlių nei vaikykitės vasarišką. Ruduo sunokina morkas, saldžiąsias bulves, svogūnus ir česnakus. Nepamirškite ir šildančių prieskonių bei priedų prie maisto, tokių kaip pipirai, imbieras ir garstyčių sėklos, kurie ne tik suteiks šelmiško skonio jūsų patiekalams, bet ir prisidės prie jūsų imuniteto stiprinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.