Kas nutinka kasdien valgant tiktai bulves? Drąsus eksperimentas

Per mėnesį – minus 10 kilogramų. Daugiau energijos. Ir mažai išlaidų. Australijoje gyvenantis Andrew Flindersas Tayloras sausio 1-ąją pradėjo neįprastą eksperimentą – jis nutarė visas 366 šių metų dienas maitintis tiktai bulvėmis.

 99 proc. kalorijų A.F.Tayloras gauna iš bulvių. <br>123rf nuotr. 
 99 proc. kalorijų A.F.Tayloras gauna iš bulvių. <br>123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 7, 2019, 5:49 PM, atnaujinta Feb 7, 2019, 5:50 PM

99 proc. kalorijų dabar jis gauna iš bulvių. Likusią dalį sudaro prieskoniai.

Kiekvieną dieną – po įrašą

„Pastaruoju metu aš nebuvau nei toks lieknas, nei toks aktyvus, kokiu norėčiau būti. Šiandien aš pasisvėriau. Tai pats didžiausias mano svoris – 151,7 kilogramo. Man tai nepatinka“, – pirmąją eksperimento dieną sakė vyras. Kiekvieną dieną jis palieka po įrašą „Youtube“ kanale. Po to, kai apie australą pranešė keli naujienų portalai, jis tapo savotiška garsenybe – dabar jo eksperimentą stebi tūkstančiai žmonių.

„Buvau maisto narkomanas, – pasakojo A.F.Tayloras. – Jei esi priklausomas nuo kvaišalų arba alkoholio, reikia atsikratyti narkotikų arba gėrimų. Bet juk negalima atsisakyti maisto. Norėdamas atsikratyti priklausomybės maistui nutariau valgyti tiktai vieną produktą – bulves“.

Bulves jis ruošia įvairiais būdais – dažniausiai tarkuoja ir kepa blynus, tačiau visiškai nenaudoja riebalų, tik minimaliai – prieskoninių žolelių. „Siekiu ne pagaminti ką nors skanaus – atvirkščiai, valgau visiškai neskanų maistą, kad apie jį net negalvočiau“, – apie drąsų eksperimentą pasakojo australas. Nuo sausio 1 d. jis neteko 10 kilogramų. Tačiau kartu visuomenei primena: tai nėra planas, kaip sulieknėti. Tai eksperimentas.

Specialistų nuomonė

Tačiau mitybos specialistai šį eksperimentą vertina ne taip entuziastingai. „Tai labai nesveika“, – teigė Melburno universiteto profesorius Josephas Proietto.

„Jūs visi esate girdėję apie subalansuotą mitybą – tai reiškia, kad reikia ir vienų, ir kitų maisto produktų, nes žmonėms reikia įvairių vitaminų ir mineralų, kurių yra skirtinguose produktuose. Kai valgai tik vieną produktą, organizmui trūksta įvairių medžiagų“, – sakė profesorius.

„Kūno svorį labai didele dalimi lemia genetika. Tam tikri hormonai kontroliuoja alkio jausmą, o šių hormonų lygis gali priklausyti nuo svorio“, – aiškino jis.

Nors A.F.Tayloras tikina, kad po mėnesio bulvių dietos jaučiasi energingesnis, profesorius mano, kad jis kol kas nepajuto vitaminų ir mineralų deficito. „Tai veikiausiai pajus praėjus trims, keturiems mėnesiams“, – sakė jis.

Australijos dietologų asociacijos atstovės Charlene Crosse nuomonė – panaši: „Organizmui reikia 40 įvairių medžiagų, ir nėra vieno produkto, kuriame būtų jos visos. Iš bulvių gauname tiktai angliavandenių, kurie reikalingi energijai palaikyti. Bet negauname baltymų.“ A.F.Tayloras tikina, kad svorio metimas niekada nebuvo pagrindinis jo tikslas. Vyras teigia norintis pakeisti savo gyvenimo būdą ir ryšį su maistu.

Kita vertus, vyras patenkintas ir tuo, kad maistui dabar išleidžia vos 2-3 eurus per dieną.

Jo eksperimentą galite stebėti „Youtube“ paskyroje „Spud Fit“.

Turinys pirmą kartą publikuotas 2016 metų vasario 5 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.