Ar miltai gali nekenkti figūrai? Taip! Tačiau ne bet kokie

Gerai sveikatai – viso grūdo dalių grūdiniai produktai. Tokiu šūkiu būtų galima trumpai pristatyti dietologų ir mitybos specialistų raginimus į savo valgiaraštį įtraukti daugiau sveikų grūdinių kultūrų patiekalų. Tačiau apgaubti įvairiausiais mitais grūdai ir jų patiekalai dažnai yra nepelnytai pamirštami.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Speltų grūdai ir iš jų sumaltų miltų gaminiai išsiskiria originaliu išskirtiniu skoniu.<br>123rf nuotr.
Speltų grūdai ir iš jų sumaltų miltų gaminiai išsiskiria originaliu išskirtiniu skoniu.<br>123rf nuotr.
Speltų grūdai ir iš jų sumaltų miltų gaminiai išsiskiria originaliu išskirtiniu skoniu.<br>123rf nuotr.
Speltų grūdai ir iš jų sumaltų miltų gaminiai išsiskiria originaliu išskirtiniu skoniu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2016-04-01 14:51, atnaujinta 2017-05-30 21:00

Juk būtent reguliarus grūdų ir viso grūdo dalių miltinių patiekalų vartojimas sumažina insulto, širdies ligų, diabeto, dantenų ligų ir net kai kurių vėžinių susirgimų riziką. Įvairiais tyrimais įrodyta, kad tie, kurie per dieną suvalgo bent vieną porciją grūdinių kultūrų patiekalų, rečiau serga ir kovoja su padidėjusiu blogojo cholesterolio kiekiu kraujyje bei antsvoriu.

Grūdų produktai – sveikos mitybos pagrindas. Tačiau dietologai ir maisto specialistai perspėja – jei norite su maistu gauti kuo daugiau vertingųjų maistinių medžiagų ir vitaminų bei nepakenkti savo dailioms kūno linijoms, pirmenybę teikite visų grūdo dalių miltams bei jų gaminiams.

Visų grūdo dalių miltus malant didelėmis lėtų apsukų akmeninėmis girnomis išlieka visos vertingosios grūdo dalys: gemalai, sėlenos, endospermai. Tokiuose miltuose daugiau žmogaus organizmui naudingų skaidulinių medžiagų, geležies, magnio, folio rūgšties ir vitaminų.

Dažnai manoma, kad viso grūdo miltų patiekalai gaminami ilgiau ir jie yra beskoniai. Tai tik keli mitai, sklandantys apie viso grūdo gaminius. Bet juos paneigti labai paprasta. Norintiems valgyti skaniai ir būti sveikesniems pasirinkti tikrai yra iš ko.

Vis dažniau sveikos gyvensenos propaguotojai ir mitybos specialistai rekomenduoja rinktis speltų grūdus ir jų gaminius. Nuo seniausių laikų žinoma grūdinė kultūra – puiki alternatyva įprastiems baltiems kviečių miltams.

Visų grūdo dalių speltų miltai nusipelno daug pagyrų. Speltų kviečių grūdai yra genetiškai sveiki ir atsparūs aplinkos teršalams. Kadangi grūdus saugo žiedažvynių danga, jie yra apsaugoti nuo trąšų ar grybelių bei kitų kenkėjų.

Viso grūdo dalių speltų kvietiniai miltai yra išskirtinio rupumo, birūs, juose matomos smulkios speltų kviečių sėlenėlės. Dėl išlikusių speltų grūdų sudėtinių dalių šie miltai yra baltai gelsvi.

Speltų grūduose ir iš jų rupiai sumaltuose miltuose yra daugiau geležies, maistinių skaidulų, antioksidantų ir beveik visų vitaminų ir maistingųjų medžiagų, reikalingų žmogaus organizmui.

„Tai gerieji angliavandeniai ir jų bijoti nėra ko net ir tiems, kurie skaičiuoja kalorijas“, – dažnai apie rupius speltų miltus ir jų gaminius sako dietologai.

O gaminti iš speltų miltų tikrai nesudėtinga. Iš jų pagaminti patiekalai yra sveikesni ir maistingesni nei perdirbtų kviečių gaminiai.

Speltų miltais galima drąsiai keisti įprastus baltų kviečių miltus visuose receptuose – tiek kepant saldžius pyragus, keksiukus, sausainius, tiek duoną, picą ar blynus. Kitų recepte nurodytų ingredientų proporcijų keisti tikrai nereikia. Netgi nerekomenduojama dėti papildomai cukraus – tai gali paveikti speltų miltų tešlos kilimą.

Speltų miltų tešla gali būti šiek tiek tvirtesnė ir standesnė. Bet tai visiškai normalu. Jei tešlą minkyti per sunku, galima papildomai pilti po vieną šaukštą vandens.

Bene svarbiausias patarimas kepant iš speltų miltų – neperminkykite tešlos. Speltų miltų struktūra šiek tiek skiriasi nuo įprastų kviečių miltų. Speltų miltų baltymai lengviau suyra, todėl perminkius tešlą ji gali subyrėti.

Tiems, kurie kepdami kepinius nenori visiškai atsisakyti įprastų baltų kviečių miltų dietologai ir virtuvės virtuozai rekomenduoja recepte nurodytą pusę miltų kiekio pakeisti visų grūdo dalių speltų miltais. Kepiniai bus ne mažiau skanūs, bet sveikesni.

Kepiniuose naudojantys speltųs miltus pataria – ypač gardūs, kvapnūs ir purūs tie speltų kepiniai, kuriuose naudojamas sviestas, pasukos, bananai, morkos ar moliūgai.

Speltų grūdai ir iš jų sumaltų miltų gaminiai išsiskiria originaliu išskirtiniu skoniu. Jis šiek tiek pikantiškas, salstelėjusio riešutų poskonio ir kvapo. Kai kurie kepėjai išskirtinį speltų miltų kepinių skonį mėgsta papildyti tokiomis prieskoninėmis žolelėmis kaip rozmarinai ar bazilikai. Speltų grūduose esančios maistinės medžiagos puikiai tirpsta, todėl organizmas jas įsisavina lengviau ir geriau nei esančias įprastuose kviečiuose. Būtent todėl kepiniai iš šių miltų ne tukina, o atvirkščiai – padeda sureguliuoti svorį.

Be to, speltų gaminius rekomenduojama pabandyti net ir tiems, kurie netoleruoja kviečių baltymo glitimo. Nors speltos – tolimos kviečio giminaitės, jų grūdų glitimo struktūra yra kitokia, todėl kitoks jo ir poveikis žmogaus organizmui.

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad daliai žmonių, alergiškų kviečių baltymui, speltų grūdų baltymai alerginės reakcijos nesukelia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.