Kas gali pakeisti kavą? Specialistės pasiūlymas nustebins

Daugelis iš mūsų esame įpratę kiekvieną rytą pradėti nuo kavos puodelio. Ji padeda prablaškyti rytinį snaudulį bei suteikia energijos. Vis dėlto šio gėrimo poveikis staigus ir trumpalaikis, o viename saldėsiais pagardintame kavos puodelyje gali būti net 500 kalorijų.

Negalima paneigti fakto, jog kava gali pabudinti, pagerinti reakciją, tačiau svarbu nepamiršti, kad kava gali sukelti ilgalaikę nemigą, padidinti kraujospūdį, sutrikdyti širdies veiklą.<br>123rf nuotr.
Negalima paneigti fakto, jog kava gali pabudinti, pagerinti reakciją, tačiau svarbu nepamiršti, kad kava gali sukelti ilgalaikę nemigą, padidinti kraujospūdį, sutrikdyti širdies veiklą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-04-26 07:07, atnaujinta 2017-05-27 15:47

Mitybos specialistė Eglė Vasiliauskaitė sako, jog norint gauti energijos kavą vertėtų pakeisti džiovintais vaisiais, kurie suteiks energijos, ir papildys organizmą būtinais vitaminais ir mineralais.

Iš kavamedžio sėklų pagaminta daugelio mėgstama kava pastaruoju metu yra vertinama gana prieštaringai. Negalima paneigti fakto, jog kava gali pabudinti, pagerinti reakciją, tačiau svarbu nepamiršti, kad kava gali sukelti ilgalaikę nemigą, padidinti kraujospūdį, sutrikdyti širdies veiklą.

„7 pack“ mitybos specialistė E.Vasiliauskaitė kavos mėgėjams siūlo ieškoti kitų, sveikesnių energijos šaltinų.

„Šiuolaikinių žmonių gyvenimo ritmas yra itin greitas, todėl nenuostabu, jog kartais jaučiamės pavargę ir mieguisti. Yra daugybė būdų, kaip galima pabudinti organizmą, tačiau vienas populiariausių – kava. Išgėrus puodelį kavos organizme išsiskiria adrenalinas. Dėl šios priežasties padažnėja širdies dūžiai ir pakyla kraujospūdis.

Kavoje esantis kofeinas tai pat padidina neurohormono dopamino, atsakingo už laimės pojūtį, dozę smegenyse. Tačiau svarbu prisiminti, jog šis poveikis yra trumpalaikis, todėl praėjus kelioms valandoms po pirmojo kavos puodelio organizmas pradeda reikalauti naujos kofeino dozės“, – sakė mitybos specialistė.

E.Vasiliauskaitės manymu, kavos mėgėjai turėtų sumažinti kavos vartojimą iki minimalios dienos normos (1 puodelio per dieną), o energijos pasisemti iš natūralių produktų.

„Visiems gerai žinoma, jog pagrindinis energijos šaltinis yra angliavandeniai. Tačiau svarbu prisiminti, jog norint gauti ne trumpalaikį energijos antplūdį vertėtų rinktis sudėtinius angliavandenius – polisacharidus. Produktai, kuriuose yra daug polisacharidų, sudaro sveikos mitybos piramidės pagrindą. Šių medžiagų galima rasti ir riešutuose, džiovintose figose, kurios ne tik suteikia energijos, bet ir valo toksinus iš kraujo, saulėgrąžose.

Džiovinti abrikosai taip pat yra mineralų gausus energijos šaltinis, aprūpinantis organizmą kaliu, geležimi ir vitaminais, o razinos dėl savo sudėtyje esančios fruktozės ir gliukozės (lengvai virškinamų angliavandenių) ne be reikalo yra vadinamos tikru energijos užtaisu. Įvairūs džiovintų vaisių mišiniai yra puiki alternatyva norint gauti energijos visai dienai bei sustiprinti organizmą“, – patarė E.Vasiliauskaitė.

Mitybos specialistė teigia, jog pakeitus kavą sveikais užkandžiais galima ne tik pagerinti sveikatą, bet ir sumažinti kūno svorį.

„Vis labiau populiarėjant sveikai gyvensenai daugelis žmonių atsakingiau renkasi maisto produktus ir skaičiuoja kalorijas. Tačiau dažnu atveju pamirštama, jog ne tik maisto produktai, bet ir gėrimai gali būti itin kaloringi.

Vienas iš tokių gėrimų yra kava. Nors pati kava be jokių priedų nėra kaloringa, daugelis kavos mėgėjų ją pagardina pienu, grietinėle, cukrumi ar kitais pagardais. Pavyzdžiui, viename įprasto dydžio latės kavos puodelyje yra 220 kcal, mokos kavoje – 310 kcal, o puodelyje šaltos kavos su karamele ar šokoladu – net 560 kcal. Vidutiniškai toks kiekis kalorijų turėtų sudaryti ketvirtadalį moters kalorijų dienos normos.

Tačiau pakeitus kavą įvairių džiovintų vaisių saujele (iki 100 g per dieną), galima organizmą aprūpinti kalio, geležies, cinko ir kitų, organizmui reikalingų medžiagų, paros norma bei sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį beveik perpus“, – patarė mitybos specialistė E.Vasiliauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.