Žurnalistė 6 savaites gėrė kavą su sviestu. Tai pranoko lūkesčius

Amerikietė žurnalistė Sally Tamarkin iš portalo „BuzzFeed News“ ryžosi įdomiam eksperimentui – šešias savaites kas rytą išgerti po puodelį riebios kavos su sviestu.

Žurnalistė praktiškai išbandė kavos su sviestu naudą.<br>123rf nuotr.
Žurnalistė praktiškai išbandė kavos su sviestu naudą.<br>123rf nuotr.
Žurnalistė praktiškai išbandė kavos su sviestu naudą.<br>123rf nuotr.
Žurnalistė praktiškai išbandė kavos su sviestu naudą.<br>123rf nuotr.
Žurnalistė praktiškai išbandė kavos su sviestu naudą.<br>123rf nuotr.
Žurnalistė praktiškai išbandė kavos su sviestu naudą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 17, 2018, 1:40 PM, atnaujinta Oct 4, 2019, 5:36 PM

Tai – gėrimas, kuris, kaip teigiama, daro stebuklus. Jis ruošiamas kokteilinėje suplakus jau užplikytą kavą, sviestą ir kokosų aliejų. Žmonės tokią kavą paprastai geria tam, kad išliktų energingi, greičiau sudegintų kalorijas ir pagerintų protinę veiklą. Tad ar jis išties naudingas?

Įkvėpė tibetiečių gėrimas

Apie šią kavą žurnalistė S.Tamarkin išgirdo iš kavinės „Bulletproof Coffee“ savininko Dave'o Asprey – kavos su sviestu recepto kūrėjo. Jis sugalvojo gaminti kavą po to, kai paragavo panašaus gėrimo su sviestu, pagamintu iš jako pieno, Tibete.

Tokį gėrimą tibetiečiai gėrė jau nuo septintojo amžiaus. Jį sudaro ypatingos rūšies juoda arbata, sumaišyta su jako pieno sviestu, druska ir pienu.

D.Asprey nusprendė arbatą pakeisti kava, jai gardinti naudojo nesūdytą sviestą, o šį kokteilį pagardino kokosų aliejumi dėl to, kad jis turi savybių, galinčių paspartinti riebalų deginimą ir greitai kūną aprūpinti neišsenkančia energija.

Gerti tokią kavą žurnalistei taip pat labai rekomendavo ir fitneso ekspertas bei licencijuotas mitybos specialistas Albertas Matheny, ypač po to, kai ši pasiskundė, kad įpusėjus rytui ji pajunta alkį, o įpusėjus vakarui – nuovargį.

„Jis teigė, kad kavos skonis geras, nors aš tuo netikėjau. Taip pat jis sakė: „Man labai patinka kava su sviestu, nes ji kur kas nuosekliau ir lėčiau išskiria kofeiną ir yra labai soti.

Išgėręs jos po ankstyvų pusryčių, pavyzdžiui, pusę septynių ryto, jaučiuosi sotus iki 12 valandos dienos“, – citavo A.Matheny žurnalistė S.Tamarkin, pridūrusi, kad šie žodžiai ją suintrigavo taip pat paragauti stebuklingosios kavos.

Šešių savaičių dieta

Taigi, moteris nusprendė tokią neįprastą kavą gerti šešias savaites. Šešias savaites ji pakeisdavo šiuo gėrimu savo įprastą ryto kavą bei pusryčius.

„Jeigu jos išgėrusi vis dar jausdavau alkį, paklausiusi Matheny rekomendacijų, suvalgydavo ko nors, kas turi daug baltymų, pavyzdžiui, graikiško jogurto“, – paaiškino moteris.

Sviesto ir kokosų aliejaus ji į kavą dėdavo po valgomąjį šaukštą, nes perskaičius kitų žmonių potyrius po to, kai jie vartojo tokį gėrimą, jai susidarė įspūdis, kad tai gali sukelti problemų skrandžiui ir žarnynui.

Kasdien S.Tamarkin rašydavo, kaip jaučiasi. Žymėdavosi, savo energijos ir alkio lygį, atkreipdavo dėmesį į nuotaiką, miegą ir panašiai.

Taip pat po šešių savaičių ji pasimatavo savo cholesterolio lygį , kad sužinotų, ar jis nepasikeitė dėl kasdien suvartojamų dviejų papildomų valgomųjų šaukštų sočiųjų riebalų.

Taigi, kokius pokyčius žurnalistė patyrė, šešias savaites rytus pradėdama tokiu neįprastu gėrimu? Pateikiame jos išvadas:

1. Oho! Pamiršau apie alkį.

Nerimavau dėl to, kad mano įprastus sočius riebalais ir baltymais praturtintus pusryčius, kurie, kaip maniau, mane apsaugodavo nuo alkio jausmo įpusėjus rytui, teks pakeisti paprastu skystų riebalų pripildytu puodeliu.

Bet supratau, kad netgi tomis dienomis, kai sportuodavau (tada paprastai išalkdavau anksčiau), išgėrusi kavos su sviestu išlikdavau soti šešias valandas. Tai man buvo neįtikėtina – po pusryčių paprastai jausdavausi soti mažiausiai porą valandų. Man pagaliau nereikėjo dėl visa ko užvalgyti graikiško jogurto.

Aš nepradėjau maitintis mažiau, nei įprastai – kalorijas, kurių paprastai anksčiau gaudavau rytais, aš suvartodavau vėliau dienos metu. Tiesiog nebereikėjo kas porą valandų jausti kankinančio alkio jausmo.

Jeigu nuolat jaučiate poreikį užkandžiauti arba po valgio jaučiatės persivalgę, jums gali tikrai padėti kava su sviestu.

2. Mano energijos lygis pasidarė aukštas ir stabilus.

Prieš pradėdama vartoti kavą su sviestu aš jausdavau, kad įpusėjus rytui mano energija nuslūgdavo, ypač jeigu tądien sportuodavau. Taip būdavo ir maždaug 15 bei apie 17 valandą. Daugumą savaitgalio popiečių aš nusnūsdau. Taip būdavo dėl didžiulio nuovargio.

Gerdama kavą su sviestu aš tiesiog pradėjau nuolat jaustis gerai, be jokių energijos nuslūgimų. Jaučiausi energinga ir budri visą darbo dieną nuo ankstyvo ryto (maždaug šeštos valandos, kai išgerdavau šios kavos) iki pat vakaro, kai eidavau miegoti.

Tik kartą per tą laiką, kol gėriau kavą su sviestu, nusnūdau dieną.

3. Tai tapo magiška priemone, gelbstinčia, kai trūkdavo miego.

Maždaug ketvirtąją mano eksperimento savaitę penkias savaites mano darbotvarkė tapo labai beprotiška – buvau labiau, nei bet kada, užimta ir kelias naktis iš eilės miegodavau vos po penkias valandas.

Kaip žmogus, kuris jaučia poreikį naktį miegoti mažiausiai septynias valandas, kad jaustųsi darbingai ir psichologiškai gerai, tikėjausi, kad pradėsiu jaustis taip, kaip įprastai pasijusdavau, kuomet trūkdavo miego ir persidirbdavau. Tai primindavo pagirias. Jausdavausi išsekusi, nervinga, kamuodavo nemalonus jausmas skrandyje ir apskritai būdavau „išsijungusi“.

Bet gerdama kavos su sviestu net ir tada, kai trūkdavo miego, nesijaučiau taip blogai. Tai man suteikė energijos be jokio nervingumo.

Net jeigu nebuvau tikra dėl to, ar gerti riebaus gėrimo, nes mano skrandis veikė ne visai gerai, tiesą sakant, ši kava kaip tik padėjo pasijusti geriau. Buvau maloniai nustebusi kaip tą savaitę gerai jaučiausi ir kokia buvau darbinga.

4. Tai pagerino protinę veiklą.

Tuo metu, kai gėriau kavą su sviestu, deja netapau šachmatų meistre. Bet kadangi įpusėjus rytui manęs nebekamavo alkis, o popiet – nuovargis, apskritai jaučiausi geriau ir buvau energingesnė.

Ir nors neįgijau protinių supergalių, aš neabejotinai pajutau, kad galiu ilgiau susitelkti į tai, ką veikiu. Jaučiuosi 150 proc. tikra, kad dirbdama tapau gerokai produktyvesnė.

5. Tiesą sakant, man patiko jos skonis.

Prieš pradėdama ją gerti maniau, kad ji bus šlykšti. Apetitas dingdavo vien nuo minties, kad į kavą teks dėtis sviesto (tiesą sakant, net ir dabar apie tai pagalvojus panašiai jaučiuosi). Bet buvau nustebusi, kokio malonaus ji buvo skonio. Jaučiausi kone taip pat, kaip skanaudama latę – pienišką prislopintą kavą su didele puta.

Įspėjimas: nugėrę putas jūs pastebėsite žvilgančius riebalus ant paviršiaus (patariu neužsižiūrėti į tai). Bet aš nejutau burnoje riebalų skonio. Nesijautė riebalų ir ant mano lūpų, nors išgerdavau po pusę litro kavos.

Taigi, ar verta gerti tokios kavos?

Kadangi kava su sviestu nebuvo pakankamai ištirta, žurnalistė mano, kad pasakymas „kiekvienas privalo jos paragauti“, nebūtų moksliškai pagrįstas.

Jos kalbinti specialistai, tokie, kaip mitybos ekspertas Brianas St. Pierre'as arba Niujorko universiteto Langono medicinos centro profesorė adjunktė daktarė Lisa Ganjhu, nemano, kad tokia kava yra žalinga ar pavojinga.

„Jeigu kas nors ją geria ir mėgsta, be to, įžvelgia jos naudą, neketinu jų atkalbinėti“, – paaiškino B. St. Pierre'as.

Bet prisiminkite, kad kasdien dėdami į kavą sviesto, jūs suvartojate daugiau riebalų ir šie riebalai yra sotieji.

Vis dėlto B. St. Pierre'as pastebėjo, kad saikingas kokosų aliejaus vartojimas neturėtų labai padidinti „blogojo“ cholesterolio kiekio. Tiesą sakant, jis net gali padidinti vadinamojo „gerojo“ cholesterolio kiekį.

Geriausia prieš geriant kavą su sviestu įvertinti, kiek ir kokių riebalų jūs apskritai suvartojate.

Svarbiausia tais riebalais apsirūpinti iš skirtingų šaltinių. Du valgomieji šaukštai pieniško ir kokosų sviesto daug žalos nepadarys, jeigu jūs vartojate daug įvairių riebalų, ypač nesočiųjų, kurių yra gausu avokaduose, riešutuose ir riešutų svieste.

Tačiau jeigu didžiąją dalį riebalų gaunate iš gyvūninės kilmės produktų (raudonos mėsos, sūrio, pieno), nereikėtų dar ir gerti kavos su sviestu. Suvartodami daug sočiųjų riebalų jūs galite pakenkti savo širdies veiklai.

Prieš pradedant gerti tokią kavą reikėtų ir pasikonsultuoti su gydytoju bei pasimatuoti savo cholesterolio kiekį kraujyje.

Taip pat B. St. Pierre'as rekomendavo nuolat tikrintis savo cholesterolio kiekį kraujyje ir kasdien vartojant šį gėrimą, kad įsitikintumėte, ar tikrai viskas gerai.

Kaip portalui „BuzzFeed Health“ sakė Niujorko universiteto Langono medicinos centro kardiologas daktaras Howardas Weintraubas, paprastai cholesterolio lygis gana nemažai priklauso nuo žmonių mitybos ir gyvenimo būdo.

Jeigu esate vieni iš tų, kurių cholesterolis aukštas, H.Weintraubas rekomendavo pakeisti mitybą, pavyzdžiui, valgyti mažiau sočiųjų riebalų iš gyvūninės kilmės šaltinių, taip pat sportuoti, galbūt pasistengti numesti šiek tiek svorio. Tada galėsite tokį gėrimą gerti reguliariai.

Kai kurių žmonių cholesterolio kiekis gali būti nulemtas genetiškai ir nebūtinai priklausyti nuo mitybos ar gyvenimo būdo. Tokiems daktaras nerekomendavo gerti kavos su sviestu, nebent cholesterolio lygis sumažėtų.

Žurnalistė S.TAmarkia, beje, yra veganė, todėl nevartoja jokių maisto produktų, didinančių cholesterolio kiekį. Vis dėlto ji išsityrė savo cholesterolio lygį. Rezultatai parodė, kad jis yra žemesnis nei vidutinis.

Taigi S.Tamarkin ir toliau ketina kiekvieną dieną pradėti puodeliu saldžios saldžios riebios kavos su sviestu, nebent gydytojas patartų priešingai.

„Man patinka jaustis energingai, kupinai jėgų ir nealkanai“, – parašė žurnalistė.

Jeigu ir jūs nuspręstumėte paragauti kavos su sviestu, pateikiame jos receptą.

Kavos su sviestu receptas

1. Užplikykite 0,5 litro kavos (žurnalistė vartojo nuspaudžiamame kavinuke paruoštą tamsiai skrudintą kavą).

2. Įpilkite kavą į kokteilinę.

3. Įdėkite 1 v. š. nesūdyto sviesto.

4. Įpilkite 1 v. š. kokosų aliejaus.

5. Plakite, kol gėrimas įgis smėlio spalvą.

6. Įsipilkite į puodelį ir gerkite.

Turinys pirmą kartą publikuotas 2016 metų spalio 7 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.