Net jeigu rytais valgote tai, kas atrodo visiškai sveikas maistas, pavyzdžiui, skrebutį su avokadu, javų batonėlį ar vaisių, greičiausiai tai nesuteiks pakankamai energijos, būtinos visai dienai.
„Nesvarbu, ką valgote, pusę valgio turėtų sudaryti vaisiai ir daržovės, ketvirtį – viso grūdo gaminiai, kitą ketvirtį – baltymai“, – interneto puslapyje „Women's Health“ paaiškino dietologė Krista Yoder Latortue.
Ypač reikėtų atkreipti dėmesį į baltymus, nes juos įtraukti į pusryčius žmonės dažniausiai pamiršta.
Baltymai ne tik yra energijos, būtinos dienai pradėti, šaltinis.
„Jeigu jūsų pusryčius sudaro tik angliavandeniai, jūsų medžiagų apykaita visą dieną neveiks tinkamai, – įspėjo K.Yoder Latortue. – Jūsų alkio jausmą lemia du veiksniai: tai, kiek jūs valgote ir tai, ką jūsų valgote. Jeigu pusryčiaudami negaunate baltymų, pietų lauksite jausdamiesi alkani, kaip vilkas. O žvėriškai išalkę paprastai būsite linkę pasirinkti ne ypač sveiką maistą“.
Per mažas baltymų suvartojimas per pusryčius jums gali pakenkti ir dar dėl vienos priežasties. Jūsų organizmas vienu metu gali įsisavinti tik 30 gramų baltymų. Taigi, jeigu rytais jų gaunate nepakankamai, gali būti sunku gauti reikiamą šių maistinių medžiagų kiekį per visą likusią dieną.
Daugumai moterų kasdien reikia suvartoti apie 80-100 gramų baltymų. Tikslus jų kiekis priklauso žmogaus nuo svorio ir aktyvumo, paaiškino K.Yoder Latortue.
Nebūtina valgyti gausių pusryčių, kad gautumėte pakankamai baltymų.
„Jūsų pusryčiai gali būti kiaušiniai ir sūris su vaisiais“, – patarė dietologė.
Prisiminkite, kad didžiausias jūsų tikslas yra gauti baltymų. Be abejo, daugiausiai jų yra gyvulinės kilmės produktuose: vištienoje, jautienoje, kalakutienoje, kiaušiniuose, piene, sūryje ar jogurte.
Taip pat baltymų galite gauti ir iš augalinių produktų, tokių, kaip pupelės, riešutai ir sėklos.