Dietologė išvardijo, kas netinka pusryčiams. Verdiktas nustebino

Visi girdėjome, kad pusryčiai yra laikomi vienu svarbiausių dienos valgymu. Ne veltui tiek daug diskutuojama apie tai, kokiu maistu geriausia pradėti dieną.

Geras būdas sužinoti, ar dribsniai yra sveiki, ar ne, yra užpilti juos pienu ir žiūrėti, kaip greitai jie išmirks.<br>123rf nuotr.
Geras būdas sužinoti, ar dribsniai yra sveiki, ar ne, yra užpilti juos pienu ir žiūrėti, kaip greitai jie išmirks.<br>123rf nuotr.
Javainių batonėliai nėra pats geriausias pasirinkimas pusryčiams.<br>123rf nuotr.
Javainių batonėliai nėra pats geriausias pasirinkimas pusryčiams.<br>123rf nuotr.
Raguoliais ir bandelėmis verčiau pasimėgauti savaitgalį, bet ne kasdien.<br>123rf nuotr.
Raguoliais ir bandelėmis verčiau pasimėgauti savaitgalį, bet ne kasdien.<br>123rf nuotr.
Saldintas jogurtas – ne pats geriausias pasirinkimas pusryčiams.<br>123rf nuotr.
Saldintas jogurtas – ne pats geriausias pasirinkimas pusryčiams.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 27, 2017, 6:03 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 9:05 AM

Pusryčiams žmonės renkasi nuo sumuštinių ar bandelių iki virtų kiaušinių, dribsnių ar jogurtų. Be ar tai tikrai tinkamas maistas pusryčiams?

Interneto puslapio „Daily Mail Australia“ žurnalistė pakalbino mitybos specialistę iš Sidnėjaus, Australijos, Lyndi Cohen apie tai, ko nereikėtų valgyti pusryčiams. Jos atsakymai nustebino.

Galbūt jūs manote, kad jogurtai ar dribsniai ir javainių batonėliai yra puikus maistas dienai pradėti, tačiau apstulbsite, sužinoję ekspertų patarimus.

Jogurtai

Pasak L.Cohen, jogurtas nebūtinai yra toks geras pieno produktas, kaip gali pasirodyti.

„Jogurtas gali būti puikus kalcio, kuris reikalingas daugeliui moterų, šaltinis, tačiau apskritai parduotuvėse parduodami saldinti jogurtai nėra jums tinkami“, – teigė mitybos specialistė.

Jeigu norite jogurto, rinkitės nesaldintą natūralų arba graikišką bei pagardinkite juos patys vaisiais ir riešutais.

L.Cohen siūlė paskaitinėti etiketes, jei abejojate dėl to, kiek produkte yra cukraus.

Beje, kai kurie gamintojai vartoja įvairius kitus žodžius cukrui pavadinti.

„Melasa, gliukozė, sirupas ir daugelis kitų žodžių yra gamintojų vartojami cukraus sinonimai. Atsargiai!“ – įspėjo dietologė.

Dribsniai

Daugybę metų įvairūs dribsniai buvo pagrindinis daugumos žmonių pusryčių maistas.

Tačiau žinant, ką jie gali padaryti jūsų liemens apimčiai, reikėtų pagalvoti dukart, ar verta tokius valgyti.

„Jeigu ketinate valgyti dribsnius, siūlau rinktis pilno grūdo“, – rekomendavo L.Cohen.

Taip pat reikėtų atsižvelgti, kad dribsniuose nebūtų pridėtinio cukraus.

„Geras būdas sužinoti, ar dribsniai yra sveiki, ar ne, yra užpilti juos pienu ir žiūrėti, kaip greitai jie išmirks. Kai kurie gali labai greitai išmirkti, paversdami pieną, kuriame buvo, saldintu ir nesveiku“, – pastebėjo specialistė.

L.Cohen teigimu, neapsiriksite vietoj dribsnių pasirinkę avižinę košę, kurią galite pasaldinti vaisiais ir riešutais.

„Natūralūs cukrūs yra naudingi“, – patikino ji.

Kepiniai

Dauguma žmonių žino, kad kepiniai, tokie kaip prancūziški raguoliai ar bandelės, nėra pats sveikiausias pasirinkimas pusryčiams, bet vis tiek negali atsispirti jiems, gurkšnodami kavą ryte.

„Kepiniai labai mažai susiję su sveikata, išskyrus tai, kad jie yra skanūs. Nors nesu nė vieno maisto linkusi vadinti „blogu“, bet manau, kad jais galima pasilepinti nebent savaitgaliais, tačiau ne kasdien“, – patarė L.Cohen.

Užuot valgius bandeles ji patarė rinktis skrudintą viso grūdo duoną su virtu kiaušiniu, špinatais ir avokadu. Toks maistas yra netgi geresnis būdas pradėti dieną, nei košė.

Dar geriau – taip papusryčiavę jausitės sotūs iki pat pietų.

Javainių batonėliai

Daug mitybos specialistų siūlo bet kokiais būdais vengti parduotuvėje pirktų javainių batonėlių, kuriuose gausu cukraus dirbtinių saldiklių ir kitų blogybių. Tokie batonėliai tik iš pažiūros yra sveiki.

„Aš apskritai vengčiau tokių užkandžių. Tačiau man labai patinka pusryčiams valgyti bananą ir riešutų. Tai – toks pat patogus, bet gerokai maistingesnis užkandis“, – kalbėjo L.Cohen.

Taip pat verta vengti įprastai per pusryčius geriamų tokių gėrimų, kaip glotnučiai ar sultys, jeigu jie jūsų pakankamai nepasotina.

„Apskritai manau, kad visada galima pusryčiams valgyti daržovių. Tai yra teisinga. Kad ir kaip būtų keista, pusryčiams mėgstu avinžirnius“, – prisipažino mitybos specialistė.

Pusryčiauti ar nepusryčiauti?

Nors jau seniai mitybos specialistai pusryčius vadina „svarbiausiu dienos maistu“, neseniai šiuo teiginiu suabejota.

Naujausių tyrimų rezultatuose keliama prielaida, kad tai gali būti ne toks ir svarbus dienos valgis, kaip kažkada manyta.

Dietologės L.Cohen taip pat sakė: „Apskritai nemanau, kad reikia valgyti pusryčius. Įrodyta, kad jaunesniems nei 18 metų žmonėms pusryčiauti reikia, nes tai pagerina pažinimo funkcijas. Bet suaugusiems žmonėms svarbiau įsiklausyti į savo kūno poreikius, nei paisyti laikrodžio“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.