8 patarimai, kaip nepersivalgyti prieš naktį

„Susiimk, juk esi valinga!“ – sakote sau, stengdamasi nevalgyti po šeštos valandos vakaro. Tačiau bandymai sublogti tokiu būdu dažniausiai sulaukia priešingo rezultato. Ką darote ne taip ir kaip ištaisyti savo klaidas?

Noras sočiai prisikirsti vakare – tai ne silpnumas, o normalus fiziologinis poreikis.<br>123rf nuotr.
Noras sočiai prisikirsti vakare – tai ne silpnumas, o normalus fiziologinis poreikis.<br>123rf nuotr.
Noras sočiai prisikirsti vakare – tai ne silpnumas, o normalus fiziologinis poreikis.<br>123rf nuotr.
Noras sočiai prisikirsti vakare – tai ne silpnumas, o normalus fiziologinis poreikis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 30, 2017, 5:18 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 3:42 AM

Noras sočiai prisikirsti vakare – tai ne silpnumas, o normalus fiziologinis poreikis. Būtent prieš miegą organizmas kaupia energijos atsargas, kurios būtų reikalingos, jeigu tektų badauti, o jūsų instinktas ima klykti: „Eik ir pavalgyk!“

Būtent todėl daugybė žmonių nemėgsta pusryčiauti, užtat vakarieniauja už tris.

Atsisakę vakarienės, nervinatės, pykstate, stengiatės prisikirsti iš anksto – kol dar galima. Kovoti su instinktu sunku ir beprasmiška – geriau pamėginkite jį protingai pažaboti.

Tai nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti. Yra paprastų būdų, kaip pasiekti kompromisą tarp „noriu valgyti“ ir „noriu suliesėti“.

1 būdas. Valgykite, bet neriebiai

Svarbu ne kada valgote, o ką. Daugiausia riebalų, kuriuos tampomės su savimi, yra tie, kuriuos kažkada suvalgėme. Todėl kuo daugiau valgiaraštyje bus liesos mėsos, varškės, kruopų, makaronų – tuo geriau atrodys jūsų liemuo. Be to, šie produktai greitai pasotina.

Neatsitiks nieko baisaus, jei valandą ar pusantros prieš miegą suvalgysite gabaliuką mėsos su daržovėmis ir išgersite stiklinę kefyro.

2 būdas. Valgykite... po valgio

Paradoksalu, bet kuo riebesnė ir gausesnė vakarienė, tuo labiau norisi valgyti po poros valandų. Tad reikia keisti taktiką – valgykite po truputį, bet kelis kartus.

Pirmą kartą patartina užkąsti dar prieš išeinant iš darbo. Tiks varškė, jogurtas su kukurūzų dribsniais arba javainiai.

Namuose – lengva užkandėlė, geriausia – derinys iš gyvulinių baltymų ir angliavandenių. Poveikis: jūs sotūs, nors valgėte nekaloringą maistą. Tai gali būti liesos mėsos ar žuvies gabalėlis su skrebučiu ir stiklinė arbatos su pienu (maždaug 160-180 kcal). Tik negerkite kavos ir sulčių – jos stimuliuoja skrandžio sulčių išsiskyrimą ir žadina apetitą.

Po 20 minučių galite pavakarieniauti. Kai skrandis negurgia iš bado, kur kas lengviau save kontroliuoti, rinktis liesesnius produktus, valgyti lėtai, neskubant. Ko daugiau reikia?!

3 būdas. Venkite monotonijos

Kuo nuobodesnė vakarienė, tuo didesnė tikimybė, kad jau po poros šaukštelių nukreipsite dėmesį į ką nors kita – pokalbį, filmą – ir nepastebėsite, jog suvalgėte daugiau, nei ketinote. Blogiausia, kad jūs vis tiek liksite alkani! Tad bus sulaužyta pagrindinė taisyklė – kuo lėčiau ir labiau susikaupę valgote, tuo greičiau pasisotinate.

Skonio receptoriams reikia duoti darbo. Pabandykite ruošdami patiekalus naudoti kelių rūšių mėsą – pavyzdžiui, veršieną ir vištieną, pridėti po šaukštą grikių ir ryžių košės, papuošti lėkštę daržovių gabalėliais ir salotos lapu, sukramtyti duonos riekelę su sėlenomis... Tokią vakarienę vargu ar pavyks praryti vienu atsikvėpimu. O ją sudaro ne daugiau kaip 200 kcal.

4 būdas. Nepainiokite valgio ir smaližiavimo

Dažnai persivalgote ne todėl, kad norite valgyti, o todėl, kad malšinate norą pasmaližiauti. Ir nesivarginate maitindamiesi kviečių daigais ar avižine koše – jums reikia kuo saldžiau ir riebiau: riebios dešros, šokolado, ikrų ir biskvitinio torto. Piktnaudžiavimas tokiu maistu ir sukelia mintis, kad reikia atsikratyti nereikalingų kilogramų.

Tačiau ydingą procesą galite pakoreguoti. Nesmaližiaukite nevalgę ir nekeiskite delikatesais normalių produktų. Geriau palikite juos pabaigai – tebūnie tai malonus baigiamasis akordas.

Gardžiuokitės kiekvienu kąsneliu, tuomet pajusite palaimą nuo nedidelio skanėsto kiekio.

5 būdas. Pasivaikščiokite prieš miegą

Vakarinė šaldytuvo ataka dažnai susijusi su noru nusiraminti – o maistas juk veikia raminamai. Kaip buitinį antidepresantą išmėginkite vakarinį pasivaikščiojimą.

Vaikštinėjimas vidutiniu tempu pataiso nuotaiką, suteikia žvalumo ir... slopina apetitą, nes toks krūvis stimuliuoja susikaupusių riebalų deginimą, mažina maisto, kaip energijos šaltinio, poreikį. Pulsas neturi viršyti 110 tvinksnių per minutę, pojūčiai – tik malonūs, neturite pajusti nuovargio ar patankėjusio širdies plakimo.

Pasivaikščiojimo trukmė – 20-30 minučių per dieną. Geriausias laikas – 19-20 valanda.

6 būdas. Džiuginkite kūną, o ne skrandį

Puikiai nuramina ir sumažina maisto poreikį atpalaiduojamoji vonia su eteriniais aliejais, dušas, masažas. Jie sukelia malonių pojūčių bangą, todėl nebereikia persivalgyti, kad pajustumėte psichologinį komfortą.

7 būdas. Norite valgyti – eikite miegoti

Visavertis miegas pakelia tonusą, pagerina nuotaiką ir palengvina svorio kontrolę.

8 būdas. Nedrauskite sau valgyti prieš naktį

Kas atsitinka, kai prisiekiate susidoroti su blogu įpročiu – vėlyva vakariene? Stengiatės atsispirti jai iš visų jėgų, nuolat apie tai galvojate, bet neišlaikote – tad sukasi užburtas ratas. Kodėl?

Psichologai tai vadina liguista fiksacija. Kuo ryškesnis draudžiamo vaisiaus vaizdas, tuo daugiau išeikvojate dvasinių jėgų, kad nesulaužytumėte draudimo.

Mintys apie maistą virsta haliucinacijomis. O vienintelis būdas su jomis susidoroti – pasiduoti. Įvykiai klostytųsi kitaip, jeigu iš pradžių pasakytumėte sau: galiu valgyti, kada tik noriu! Ir žengtumėte protingų kompromisų keliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.