Garsus šefas – atvirai apie aliejų, kurį verta rinktis

Rapsų aliejus populiarėja. Dėl puikaus ir nepretenzingo skonio jį naudoja vis daugiau žmonių. Vienas jų – ir Lietuvoje puikiai žinomas garsus Jungtinės Karalystės šefas Jamie Oliveris.

Rapsų aliejus ne tik pasižymi puikiomis maistinėmis savybėmis, bet ir puikiai tinka gaminti maistą aukštoje temperatūroje.<br>123rf nuotr.
Rapsų aliejus ne tik pasižymi puikiomis maistinėmis savybėmis, bet ir puikiai tinka gaminti maistą aukštoje temperatūroje.<br>123rf nuotr.
J.Oliveris išvardijo ne vieną priežastį, kodėl verta rinktis rapsų aliejų.<br>ViDA Press nuotr.
J.Oliveris išvardijo ne vieną priežastį, kodėl verta rinktis rapsų aliejų.<br>ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Stilius“

Feb 2, 2017, 7:00 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 12:22 AM

„Jeigu norite išbandyti sveikesnį aliejų, kuris yra puikaus skonio ir labai universalus, pradėkite vartoti rapsų aliejų. Jį naudoja daug žmonių. Ir profesionalai, ir maisto mėgėjai mėgaujasi jo tiekiama nauda sveikatai ir patiekalams“, – teigia J.Oliveris savo vardu pavadintame interneto puslapyje.

Jūsų dėmesiui – J.Oliverio mintys apie rapsų aliejų.

Kas yra rapsų aliejus?

Rapsų sėklų aliejus yra spaudžiamas iš rapsų sėklų. Šie augalai yra iš tos pačios bastutinių šeimos, kaip ir sveikatai naudingi brokoliai, kopūstai ir žiediniai kopūstai.

Į ką atkreipti dėmesį, perkant rapsų sėklų aliejų?

Toks aliejus būna dviejų rūšių: paprastas, dažnai žymimas, kaip augalinis aliejus, ir šalto spaudimo rapsų aliejus.

Nauda sveikatai. Kodėl rapsų sėklų aliejus yra geras pasirinkimas?

Šis aliejus yra aukštinamas dėl sveikatai tiekiamos naudos. Jame yra mažiau nesveikų sočiųjų riebalų, nei visuose likusiuose aliejuose ar riebaluose, skirtuose kepti maistą.

Tuo pačiu rapsų aliejuje gausu mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų, tokių kaip omega-3, omega-6 ir omega-9, todėl jis gali padėti išlaikyti sveiką cholesterolio kiekį kraujyje ir puikiai tinka subalansuotai dietai.

Taip pat jame gausu vitamino E.

Jis puikiai tinka maisto gamybai, nes gali būti kaitinamas aukštoje temperatūroje

Šis aliejus ne tik pasižymi puikiomis maistinėmis savybėmis, bet ir puikiai tinka gaminti maistą aukštoje temperatūroje. Jis nepradės kelti dūmų ar degti, taigi jis tinka maistui skrudinti ir gruzdinti.

Jį taip pat galima vartoti šaltą. Jis tinka salotoms gardinti, padažams ruošti, marinavimui, ar paprasčiausiai picai arba makaronams apšlakstyti. Sumaišius su balzaminiu actu iš rapsų aliejaus galima paruošti skanų dažinį.

Skonis švelnus ir subtilus

Rapsų aliejus yra labai švelnaus ir subtilaus skonio. Todėl jį naudojant gali geriausiai atsiskleisti kitų patiekalo ingredientų skoniai.

Kaip ir skirtingu metu bei iš skirtingų vynuogių pagamintų vynų, taip ir skirtingų rapsų aliejų skonis skiriasi.

Kepant rapsų aliejus yra puikus pakaitalas sviestui

Rapsų aliejų galima naudoti vietoje sviesto ar kitų riebalų net ir gaminant saldžius ar pikantiškus patiekalus – pradedant kepiniais, pyragais, sausainiais ir baigiant sriubomis bei troškiniais.

Jį naudojant sočiuosius riebalus galima sumažinti iki 60 proc. Taigi, taip gaminsite sveikesnį maistą savo šeimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.