Po žiemos labiausiai ilgimasi šviežių ridikėlių ir salotų

Prekybos centrus pasiekus pirmajam pavasarinių daržovių derliui, aiškėja, kad labiausiai šalies gyventojai pasiilgo ridikėlių, salotų lapų ir svogūnų laiškų – šių daržovių prekyba pastarąsias savaites augo sparčiausiai.

Pavasaris – šviežių salotų metas.<br>123rf nuotr.
Pavasaris – šviežių salotų metas.<br>123rf nuotr.
Berta Čaikauskaitė teigė, kad pavasarinis derlius tradiciškai atkeliauja iš saulėtųjų Ispanijos ir Italijos, taip pat ir iš tolimesnių šalių – Afrikos, Turkijos, Čilės.
Berta Čaikauskaitė teigė, kad pavasarinis derlius tradiciškai atkeliauja iš saulėtųjų Ispanijos ir Italijos, taip pat ir iš tolimesnių šalių – Afrikos, Turkijos, Čilės.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 10, 2017, 8:50 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 6:48 AM

Anot prekybininkų, įprastai lietuviškos daržovės pasirodo kovo pabaigoje, o iš Pietų Europos, Pietų Amerikos ir Afrikos šalių – mėnesiu anksčiau. Savo ruožtu mitybos specialistai pabrėžia, kad svarbiausia žmogaus organizmui – kuo įvairesnis vaisių ir daržovių racionas ištisus metus.

„Kiekvieną pavasarį pirkėjai laukia šviežio derliaus ir vos pranešus apie pirmąsias daržoves prekyba šokteli bene dvigubai. Šių metų pirmąją prekybos šviežiu derliumi savaitę gyventojai labiausiai pirko ridikėlius, tačiau kurios daržovės yra perkamiausios priklauso tiek nuo kainų, tiek nuo paties vaisių ir daržovių asortimento – jį stengiamės nuolat atnaujinti, visą pavasarį“, – sako prekybos tinklo „IKI“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė.

Pasak jos, pavasarinis derlius tradiciškai atkeliauja iš saulėtųjų Ispanijos ir Italijos, taip pat ir iš tolimesnių šalių – Afrikos, Turkijos, Čilės. Daržovių kelionė dažniausiai trunka ne ilgiau nei 3-4 dienas, o jos metu pagal kokybės standartus užtikrinama ir reikiama temperatūra, įprastai siekianti 3-4 laipsnius.

Sveikos mitybos entuziastė, pati kurianti sveikus produktus, Aida Matulevičiūtė paantrina, jog importuojamų daržovių skoniui ir kokybei transportavimas ir sandėliavimas – labai svarbus.

„Vaisiai ir daržovės Lietuvą pasiekia iš viso pasaulio, tačiau vertingiausi atvežtiniai maisto produktai yra tie, kurie atvežami jų sezono metu ir sunoksta kuo natūraliau. Žinoma, ne mažiau svarbus veiksnys yra ir greitas bei kokybiškas jų transportavimas į mūsų parduotuves. Tarkime, jei vaisiai ir daržovės trankosi į dėžių sieneles, tuomet gali greitai gesti ir tokiu būdu prarasti ne tik prekinę išvaizdą, bet ir kokybę bei skonį“, – sako A. Matulevičiūtė.

Anot mitybos žinovės, daugelis Lietuvos gyventojų vengia atvežtinių daržovių ir vaisių, tačiau ypatingai po žiemos, pavasarį, kai organizmui trūksta vitaminų, atsisakyti siūlomų užsienio gėrybių – nevertėtų.

„Svarbiausia vartoti tokius produktus, kurie artimesni mums ir mūsų įpročiams. Tarkime, jei mėgstame lietuviškas kriaušes, tačiau sezonas pasibaigęs, reiktų valgyti atvežtines iš Lenkijos ar Olandijos. Jei nėra braškių – iš pietų šalių. Žinoma, reikia turėti saiko jausmą ir nepadauginti, taip pat nepamiršti vaisius ir daržoves nuplauti arba nulupti“, – kalbėjo A. Matulevičiūtė.

Mitybos žinovės teigimu, vaisiai ir ypač daržovės daugumai žmonių turėtų būti kasdieninė maisto raciono dalis. Daržovių kiekis lėkštėje turėtų būti didesnis nei bet kurio kito maisto, o skirtingų maisto produktų grupių – mėsos, pieno, vaisių, daržovių ir grūdų įvairovė – įprotis ugdomas daugumos gyventojų visus metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.