Gėrimų porcijos dažniausiai yra didesnės nei maisto ir jų lengva daug suvartoti.
Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja per dieną suvartojamų laisvųjų cukrų kiekį sumažinti iki mažiau nei 10 proc. nuo bendrojo per dieną suvartojamo energijos kiekio ir pažymi, kad sumažinus dar 5 proc. arba maždaug iki 25 gramų (6 arbatinių šaukštelių), būtų gauta papildoma nauda sveikatai.
Vadinamasis laisvasis cukrus – tai monosacharidai (gliukozė, fruktozė) ir disacharidai (sacharozė –cukrus), kurių į maistą ir gėrimus deda gamintojai, virėjai ar vartotojai. Taip pat tai natūraliai meduje, sirupuose, vaisių sultyse ir vaisių sulčių koncentratuose esantis cukrus.
Žmogui kasdien reikia išgerti 1,5-2 litrus vandens. Visgi, daug žmonių geria ne vandenį, o saldžius gėrimus. Visus saldžius gėrimus sieja tai, kad cukraus kiekis juose yra 10-12 procentų ir tai reiškia, kad stiklinėje gėrimo yra 25-30 g cukraus.
Verta pažymėti, kad dažnai neapsiribojama viena stikline, juk pakuotėje dažnai daugiau nei stiklinė (330 ar 500 ml), o tiek gėrimo nesunkiai galima išsyk suvartoti.
Geriamasis jogurtas – ypač mėgstamas vaikų ir jaunimo. Buvo išanalizuotas visas vienoje prekybos vietoje rastų geriamųjų jogurtų asortimentas (24 pavadinimų geriamieji jogurtai), kuriuose buvo paženklintas cukraus kiekis.
Geriamųjų jogurtų etiketėse nurodytas cukraus kiekis 100 ml produkto svyruoja tarp 5,8 ir 21,5 g. Beje, šie cukraus kiekiai – kraštutiniai, tik viename iš 24 geriamųjų jogurtų buvo 5,8 g, dviejuose (to paties prekių ženklo) – 21,5 g.
Vidutinis cukraus kiekis 100 ml geriamojo jogurto – 11 g (mediana – 10,2 g).
Atlikus nesudėtingus aritmetikos veiksmus, įsitikinsime, kad stiklinėje jogurto yra per 25 g cukraus, t. y. tiek, kiek per parą rekomenduoja suvartoti Pasaulio sveikatos organizacija.
Visoje Europos Sąjungoje 2016 m. gruodžio 13 d. įsigaliojo reikalavimas maisto produktų etiketėse pateikti maistingumo deklaraciją, o joje nurodyti ir 100 g ar 100 ml produkto esantį cukraus kiekį.
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai pataria: skaitykite maisto produktų etiketes ir rinkitės tuos maisto produktus, kurių sudėtyje yra mažiau cukraus.
Per gausus cukraus vartojimas nėra palankus sveikatai. Dažnas sudėtyje daug cukraus turinčių maisto produktų vartojimas gali padidinti dantų ėduonies atsiradimo riziką, ypač esant prastai burnos higienai.
Mokslinių tyrimų duomenimis, didelis cukraus suvartojimas gali padidinti kraujo serumo trigliceridų koncentraciją, neigiamai veikti gliukozės ir insulino atsaką. Minėti veiksniai siejami su didesne aterosklerozės, kraujotakos sistemos ligų, antrojo tipo cukrinio diabeto rizika.
Kai maiste yra daug angliavandenių ir su maistu gaunama energija viršija organizmo energijos poreikius, angliavandeniai paverčiami riebalais, taigi didėja antsvorio ir nutukimo rizika.