Apsidžiaugsite: šis produktas maistingumu nenusileidžia kiaušiniams

Varškė neabejotinai yra vienas dažniausiai vartojamų produktų per pusryčius. Jos gaminius tepame ant sumuštinių, iš varškės kepame varškėčius, žmonės mėgsta valgyti ir natūralią, neapdorotą varškę, pagardindami ją jogurtu, daržovėmis ar uogiene.

Varškė – nuostabus užkandis, ypač tada, kai tenka ilgiau būti nevalgius.<br> 123rf.com nuotr.
Varškė – nuostabus užkandis, ypač tada, kai tenka ilgiau būti nevalgius.<br> 123rf.com nuotr.
 Sveikos mitybos instruktorė ir projekto „Mitybologija“ įkūrėja Lauryna Nelkinė teigė, kad varškė yra puikus pasirinkimas pusryčiams.
 Sveikos mitybos instruktorė ir projekto „Mitybologija“ įkūrėja Lauryna Nelkinė teigė, kad varškė yra puikus pasirinkimas pusryčiams.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 22, 2017, 7:04 AM, atnaujinta May 24, 2017, 8:48 AM

Sveikos mitybos instruktorė ir projekto „Mitybologija“ įkūrėja Lauryna Nelkinė teigė, kad varškė yra puikus pasirinkimas pusryčiams, nes ji ilgam pasotina. 2015 metais tarptautiniame moksliniame žurnale „Appetite“ buvo aprašytas tyrimas, kurį atlikę mokslininkai nustatė, kad varškės patiekalai taip pat pasotina, kaip ir sotumo čempionais pripažinti kiaušiniai.

Puikiąsias varškės savybes, pasirodo, nulemia šio produkto gamybos būdas.

Gaminant varškę skystoji pieno dalis atskiriama nuo naujai susiformavusių grūdelių. Šie grūdeliai yra sudaryti daugiausia iš pieno baltymo kazeino.

Kazeinas virškinamas ilgiau, ir organizmas kurį laiką pamažėle aprūpinamas aminorūgštimis (statybinėmis baltymų medžiagomis).

„Dėl šių virškinimo ypatumų varškės produktai gali padėti ilgiau jaustis sotiems, taip pat padeda stiprinti sportuojančių žmonių raumenis“, – paaiškino mitybos specialistė.

Pasak L.Nelkinės, varškė puikiai tinka ne tik pusryčiams. Tai nuostabus užkandis, ypač tada, kai tenka ilgiau būti nevalgius.

Žinoma, varškės reikėtų vengti alergiškiems pieno produktams žmonėms, taip pat negalintiems vartoti pieno produktų dėl tam tikrų sveikatos sutrikimų.

Tad kokią varškę geriausia rinktis pusryčiams?

L.Nelkinė pataria pirmiausia įvertinti savo asmeninius mitybos tikslus pagal tai, kiek kalorijų suvartojate per dieną ir kokioms maisto medžiagoms teikiate pirmenybę.

Liesesnė varškė turi mažiau riebalų ir kalorijų, todėl gali būti tinkamas pasirinkimas tiems, kurie laikosi mažiau kalorijų paremto mitybos plano.

Tačiau renkantis varškę verta atkreipti dėmesį ir į jos sudėtį.

„Kartais liesesnei varškei riebumo, skonio ir tekstūros gali suteikti krakmolas ir kitokie priedai, kurie tikrai nėra būtini mūsų mityboje“, – įspėjo sveikos mitybos instruktorė.

Svarbu ne tik tai, kokią varškę pasirenkate, bet ir kuo ją gardinate.

Dažnas varškę valgo su uogiene. Bet L.Nelkinė priminė, kad uogienėse būna nemažai cukraus, todėl ja gardinta varškė tampa savotišku desertu, o juo piktnaudžiauti kasdien nereikėtų.

Ne geriausia alternatyva ir desertinė varškė.

„Jau vien pavadinimas nurodo šio maisto produkto vietą mūsų mityboje. Desertai neturėtų pakeisti visaverčių maistingų pusryčių ar kitų dienos valgių, kurie turi aprūpinti organizmą kuo įvairesnėmis maisto medžiagomis, vitaminais“, – teigė L.Nelkinė.

Tačiau jeigu prie arbatos ar kavos puodelio nusprendėte pasimėgauti varškės desertu, o ne masinės konditerijos gamybos saldumynu ar kepiniu, vertinant maistingumą, pasak specialistės, tai nebus pati blogiausia idėja.

Vis dėlto jei mėgstate valgyti saldžiai, sveikesnė ir maistingesnė alternatyva yra gardinti varškę natūraliu jogurtu ir daug vitaminų turinčiomis šviežiomis ar šaldytomis uogomis bei vaisiais.

Skaičiuojantiems kalorijas sveikos mitybos instruktorė siūlė varškę skaninti cinamonu, kardamonu ar vanilės ekstraktu.

O pikantiško skonio gerbėjams turėtų patikti varškė, gardinta natūraliu jogurtu,trintais česnakais, svogūnų laiškais, tarkuotais agurkais, paprikų milteliais arba peletrūnais.

Net ne itin mėgstantys varškę paprastai vargiai atsispiria pagundai paragauti iš jos pagamintų varškėčių ar apkepo.

Pasak pašnekovės, šie du patiekalai nėra blogi ir gali būti visavertės mitybos dalimi, jeigu atkreipsime dėmesį į kai kuriuos niuansus.

Pirmiausia svarbios yra apkepo ar varškėčių sudedamosios dalys. Žinoma, kiekviena šeimininkė turi savo receptą, bet dažniausiai į šiuos patiekalus, be varškės, dar dedama kiaušinių, cukraus ir miltų.

Baltus miltus ir cukrų, iš kurių pašalintos mums taip reikalingos skaidulos, vitaminai ir mineralai, ji patarė pakeisti maistingesnėmis alternatyvomis: baltus miltus – maltais migdolais ar smulkintomis avižomis, o vietoj cukraus varškėčius arba apkepą pagardinti vaisiais, uogomis, vanile.

Svarbu ne tik ingredientai, bet ir gaminimo būdas.

Tiek orkaitėje keptas apkepas, tiek orkaitėje kepti arba virti varškėčiai yra geresnė alternatyva negu keptuvėje kepti varškėčiai, nes tuomet nenaudojama riebalų ir kartu suvartojama mažiau kalorijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.