Įvardijo puikią priežastį, kodėl reikia valgyti daugiau avokadų

Jeigu mėgstate avokadus, turime jums gerų naujienų. Ant duonos skrebučio užtepti avokadai gali pakeisti jūsų organizmo reakciją į alkį. Tai parodė naujausi moksliniai tyrimai.

 Jeigu valgote avokadus ir kitus polinesočiaisiais riebalais pratrutintus maisto produktus, tai gali padėti sulieknėti.<br> 123rf.com nuotr.
 Jeigu valgote avokadus ir kitus polinesočiaisiais riebalais pratrutintus maisto produktus, tai gali padėti sulieknėti.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-06-26 08:02

Jau anksčiau buvo nustatyta, kad valgiai, kuriuose gausu polinesočiųjų riebalų, padeda ilgiau išsaugoti atmintį ir galimybę greitai priimti sprendimus. Šios savybės su amžiumi silpsta.

O štai naujausi tyrimų rezultatai parodė, kad polinesočiosios riebalų rūgščios gali pagerinti ir hormonus bei pakeisti apetitą.

Džordžijos universiteto (JAV) mokslininkai mano, kad šis atradimas gali padėti kovoti su nutukimo epidemija Amerikoje.

Buvo atliktas tyrimas, kurio metu atkreiptas dėmesys, kaip keičiasi alkio ir sotumo jausmas, laikantis gausiai polinesočiųjų riebalų praturtintos dietos. Šių sveikųjų riebalų yra gausu ne tik avokaduose, bet ir lašišoje, riešutuose, sėklose, alyvuogių bei kituose augaliniuose aliejuose.

Paaiškėjo, kad 18–35 metų amžiaus asmenys, kurie gausiai vartojo polinesočiųjų augalų, rečiau išalkdavo ir ilgiau būdavo sotūs, palyginti su tais, kurie šitaip nesimaitino.

Ekspertų teigimu, tai nulėmė alkio hormono grelino sumažėjimas ir sotumo hormonų peptidų pagausėjimas.

Anot tyrėjo Jamie Cooperio, apetito hormonai vaidina svarbų vaidmenį, reguliuojant tai, kiek mes valgome.

„Šie atradimai parodė, kad valgant polinesočiaisiais riebalais praturtintą maistą, tokį, kaip graikiniai riešutai, galima pakeisti apetito hormonus taip, kad ilgiau jaustumės sotūs“, – paaiškino daktaras.

Tiesa, tyrime pažymėta, kad reikia ilgiau trunkančių ir išsamesnių tyrimų, norint pagrįsti šios dietos ilgalaikę naudą, rašoma interneto portale „Daily Mail“.

Jeigu šie sveikieji riebalai veikia mūsų organizmo reakciją į alkį, jie gali būti naudojami, siekiant sumažinti didelį nutukimo lygį JAV ir visame pasaulyje.

Ankstesni Ilinojaus universiteto mokslininkų atlikti tyrimai parodė, kad polinesotieji riebalai, kurių daug yra žuvyje ir riešutuose, padeda išsaugoti atmintį.

Kaip rašoma tyrimo išvadose, omega-3 ir omega-6 riebalų rūgštys, esančios šiame mieste, apsaugo smegenų dalis, kurios yra labiausiai paveikiamos senėjimo.

Jos padeda išsaugoti smegenų ryšius, atsakingus už problemų sprendimą.

Polinesotieji riebalai taip pat gali padėti išsaugoti skliautą – mažą smegenų regioną, kuris jau anksčiau buvo susietas su atmintimi ir Alzheimerio liga – viena iš dažniausiai pasitaikančių silpnaprotystės formų.

Kiti tyrimai, atlikti Stanfordo universiteto medicinos mokyklos mokslininkų parodė, kad vartojant alyvuogių aliejų gali pailgėti ir žmogaus gyvenimo trukmė.

Mokslininkai tiki, kad šie riebalai padeda ląsteles apsaugoti nuo senėjimo ir leidžia organizmui greičiau gauti energijos iš maisto.

Tai gali paaiškinti, kodėl pietų europiečiai, kurie gausiai vartoja alyvuogių aliejų, gyvena ilgiau ir rečiau serga širdies ligomis, nepaisant to, kad valgo daugiau riebalų.


Didžiausiai polinesočiųjų riebalų šaltiniai

Polinesočiųjų riebalų dažniausiai yra žuvyje, augaliniuose aliejuose ir riešutuose.

Štai kiek gramų yra polinesočiųjų riebalų 100 gramų šių produktų:

Dažinio dygmino aliejuje 74,6 g

Kukurūzų aliejuje – 54,7 g

Graikiniuose riešutuose – 35,1 g

Aguonų sėklose – 30,8 g

Linų sėmenyse – 28,7 g

Ispaninio šalavijo sėklose – 23,3 g

Migdoluose – 12,1 g

Alyvuogių aliejuje – 11,6 g

Kietame tofu sūryje – 4,9 g

Lašišoje – 4,4 g

Bolivinėje balandoje – 3,3 g

Avinžirniuose – 2,7 g

Avokade 1,8 g

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.