Kodėl nereikėtų piktnaudžiauti sultimis. Nutylėtos pasekmės

Jeigu jūs esate moteris, garantuoju, kad arba pati laikėtės kokios sulčių detoksikacijos programos ar dietos arba girdėjote, kaip draugė gyrėsi „išsivaliusi“ organizmą ar numetusi kelis kilogramus po tokios magiškos dietos. 

Jei geriate daug sulčių, tai didina riziką susirgti antrojo tipo diabetu. <br> 123rf.com nuotr.
Jei geriate daug sulčių, tai didina riziką susirgti antrojo tipo diabetu. <br> 123rf.com nuotr.
Jei geriate daug sulčių, tai didina riziką susirgti antrojo tipo diabetu. <br> 123rf.com nuotr.
Jei geriate daug sulčių, tai didina riziką susirgti antrojo tipo diabetu. <br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lauryna Nelkinė („Mitybologija“)

2017-07-30 09:30

Jeigu esate vyras, irgi skaitykite toliau, nes tikimybė, kad jūsų mylimai moteriai, o gal ir jums pačiam gims geniali mintis laikytis šios programos, labai didelė. 

Kaip jau supratote, nesu šių programų fanė ir šiandien sulčių detoksikacijos programos neišgirs liaupsių ar reklamos.

Kodėl griebiamės šios absurdiškos dietos?

Sulčių detoksikacijos programos, dietos ir jų pažadai lengvai gali suvilioti. Lyg ir visai badauti nereikės, gersite skanias sultis kelis kartus per dieną, o kilogramai tiesiog tirps akyse. Jeigu netirps, tai bent jau organizmas „išsivalys nuo toksinų“. Kodėl nepabandžius? 

Dar, jeigu kokia žvaigždė pareklamuoja, kad sulčių dieta yra jos spindinčių akių ir lieknos talijos kaltininkė… Ir ką, perkame sulčiaspaudes arba užsisakinėjame jau iš anksto paruoštas programas ir pradedam!

Kaip organizmas reaguoja į sulčių dietą?

Vaisių sultyse yra didelė cukraus koncentracija. Ir visai nesvarbu, kad tai natūralus cukrus, jo sultyse labai daug. 

Bet sakysite – tai ką, ir vaisiai nebesveika? Vaisiai nuo sulčių skiriasi tuo, kad vaisių odelėje ir minkštime yra daug skaidulų, kurios sulėtina cukraus patekimą į kraują. O sultyse visų šių skaidulų nebelieka, todėl cukrus į kraują patenka labai greitai. 

Greitas cukraus patekimas į kraują ne po ilgos treniruotės siejamas su padidintu alkiu ir noru užkandžiauti, lėtesniu kalorijų deginimu, anstvoriu, diabeto rizika.

Kokie dar toksinai?

Mūsų kūnui nereikia papildomos pagalbos detoksifikacijai. Anot Exeterio universiteto alternatyvios medicinos mokslo profesoriaus E.Ernsto, nėra jokių mokslu patvirtintų metodų, kurie sveikiems žmonėms padėtų geriau šalinti nereikalingas medžiagas. 

Jeigu neapsinuodijote ir nesate priklausomas nuo narkotikų, panašu, kad jums detoksifikacijos nereikia. Kodėl? Nes mūsų inkstai, kepenys, plaučiai, žarnynas ir oda kasdien atlieka kuo puikiausius valymo procesus, jei nesergate šių organų ligomis. 

Kitas dalykas, jei jūsų kūnas kaip šiukšliadėžė ir kasdien kemšate perdirbtus, riebaluose keptus produktus, saldžius gėrimus, alkoholį. Tuomet pirmiausia detokso reikia tokiam požiūriui į savo kūną, nes jo nepakeis jokia magiška sulčių dieta.

Nutylėtos sulčių detoksikacijos programų pasekmės

Svoris krenta, o tada grįžta su kaupu

Numetėte svorio − nieko čia magiško. Sulčių dietos dažniausiai turi tik 500-600 kalorijų per dieną! Taip mažai, kad nesiekia net 1200 kalorijų minimalios normos (moterims), reikalingos tiesiog vegetuoti (palaikyti esmines organizmo funkcijas).

Jeigu jūsų tikslas po tokios sulčių dietos pasidžiaugti keliais nukritusiais kilogramais, o tuomet paverkti, kaip svoris grįžo atgal ir net dvigubai, tai tuomet sulčių dieta puiki mintis. 

Ir ne riebalai ištirpsta per tas kelias ar daugiau sulčių dietų dienų, o netenkate reikalingų skysčių, prasideda dehidratacija, o gal ir raumenų masė pradeda irti. 

Visas šitas džiaugsmas gali taip smarkiai sulėtinti jūsų medžiagų apykaitą, kad po tokios genialios idėjos, nebesuprasite, kaip valgote tik kelis trupinius per dieną, o svoris auga.

Būtinų maisto medžiagų deficitas

Jei esate sąmoningas suaugęs žmogus, tikriausiai suprantate, kad iš 600 kalorijų vaisių sulčių per dieną negausite visų kūnui reikalingų maistinių medžiagų. Sultys nėra subalansuotas patiekalas, jose tikrai nėra pakankamai mums būtinų baltymų ir riebalų.

Galvos svaigimas, silpnumas

Svaigsta galva, silpna, atrodo, kad nualpsite? Patikėkite, tokia būsena tikrai nereiškia, kad valosi jūsų organizmas. Tai reiškia tik vieną, kad jums trūksta visaverčio maisto, ir organizmas verkte verkia jį pamaitinti.

Nevaldomas alkis

Dar vienas pamirštas sulčių dietos/detokso efektas − nesuvaldomi alkio priepuoliai, kurių metu jau valios pastangos nebepadės. Tikėtina, kad prisikimšite ne daržovių, o daug greitos energijos turinčių saldumynų ar sūrių užkandžių.

Psichologinės problemos

Baisiausia, kad sulčių dieta gali sutrikdyti ne tik biocheminius ir fiziologinius procesus, bet prisidėti prie rimtų psichologinių problemų ir valgymo sutrikimų vystymosi.

Diabeto rizika

Dar mažoka? Daug sulčių mityboje ir didelis fruktozės kiekis jose gali padidinti riziką susirgti antro tipo diabetu.

Tai ką, išvis nebegerti sulčių?

Aš nesu didelė sulčių gerbėja, bet jeigu jums atsigerti sulčių yra malonumas, leiskite sau kartais pasimėgauti šviežiai spaustomis sultimis. 

Visiškai bijoti sulčių nereikia, ypač jei jose daugiau daržovių nei vaisių, tačiau sultimis piktnaudžiauti taip pat nereikėtų. Per dieną nereikėtų viršyti 150 ml (pusės stiklinės) vaisių sulčių. 

Jei jūsų aplinkoje yra mažųjų sulčių gerėjų ir gražūs sultyčių pakeliai su gyvūnėliais atrodo kaip nekaltas pirkinys, galbūt pats laikas pradėti mažuosius mokyti gerti vandenį.

„Mitybologija“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.