Patarė, kaip sumažinti potraukį saldumynams

Visuomenėje vis dažniau pasigirsta nuogąstavimų "priklausau nuo saldumynų, negaliu be jų gyventi!“

 Saldumynų griebiamės, kai organizmas prašo energijos.<br> 123rf.com nuotr.
 Saldumynų griebiamės, kai organizmas prašo energijos.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

kilo.lt

Sep 5, 2017, 7:54 AM

Daugelis sau įteigęs tokią informaciją ir mano, kad yra pasmerkti turėti antsvorį, kadangi kovojimas su saldumynais pasirodęs  beprasmiu reikalu. 

Čia pat išgirstame milijonus pavyzdžių, kaip buvo bandyta, stengtasi atsikratyti šios vadinamos baltosios mirties, tačiau pastangos nuėjusios perniek. Taigi, ar egzistuoja saldumynų poreikis ar ne ir kaip su tuo kovoti – atskleidžia kilo.lt dietologė Eglė Šinkevičiūtė.

Saldumynų poreikio nėra

Visų pirma norėčiau pradėti nuo to, kad tokio saldumynų poreikio tikrai nėra, o ta savijauta, kurią mes jaučiame, kai griebiame saldumynus tėra angliavandenių trūkumo apraiška. 

Taip, tai yra organizmo prašymas gauti energijos, tačiau neretai nesugebame to atpažinti ir griebiamės kraštutinumų –saldumynų. 

Iš esmės saldumynai taip pat yra angliavandeniai, bet, kuomet sumažėja energijos ir organizmas tai praneša per angliavandenių trūkumą – labai pravartu žinoti, kad skrandis nežino, kas yra šokoladinis batonėlis, ledai ar karamelizuoti sausainiai, energiją jis gali išskirti ir iš gerųjų angliavandenių  –kruopų, natūralių ar džiovintų vaisių, uogų, saldžių vaisių sulčių ir t.t.

Kodėl mes tai suprantame kaip saldumynų trūkumą? 

Reikalavimą atstatyti  lygį mums siunčia smegenys, ir tuomet imame galvoti, kaip įprasta, apie kažką skanaus ir taip neretai pasirenkame kenksmingus produktus. O labiausiai tai kenkia tuo, kad ilgainiui pasąmonėje atsirado netikslingai suformuotas įprotis! 

Kuomet atsiranda energijos nuokrytis ir žmogui ima trūkti energijos, kad jis sėkmingai užbaigtų pradėtus darbus ar bent susigrąžintų motyvaciją tęsti ką pradėjęs, turėtų jėgų ne tik protinei, bet ir fizinei veiklai dažnas suvalgo šokolado gabalėlį, greitai pasijunta geriau ir psichologiškai sau įteigia tokią mintį, kad štai, kaip tik šokolado man ir trūko! 

Tuomet kitą kartą vėl pritrūkus energijos čiumpa tuos pačius „vaistus" ir taip susiformuoja sau jau minėtus blogus įpročius, kurie vėliau priveda prie dietų laikymosi ir ne tik, tad labai svarbu suprasti, kad smegenims reikia „kuro" – energijos teikiančio maisto, ir tai nebūtinai bus saldumynai.  

Kaip išgirsti, ko reikalauja organizmas, kaip atpažinti angliavandenių trūkumo požymį? 

Išties, tai labai paprasta. Kiekvienas galime stebėti save, kuomet ima trūkti energijos, ir tai atpažinti yra labai nemažai būsenų. 

Pavyzdžiui: atsiranda apatija kokiai nors veiklai, dingsta nuotaika, pradeda sunkiai regztis sakiniai, atsiranda minčių šuoliai, sunku susikoncentruoti ties darbu, atsiranda žiovulys, atrodo nebeišmanote darbo, kurį dirbate jau daug metų, pritrūkstate energijos, galvoje ima suktis neaiškios mintys (noriu KAŽKO skanaus). 

Ar įmanoma išvengti ir atsikratyti energijos trūkumo pojūčio? 

Energijos trūkumo pojūčio galime išvengti tik laikydamiesi labai gerai subalansuotos mitybos. 

Joje turėtų būti įvertinti  pagrindiniai žmogaus gyvensenos aspekatai, tiksliai nustatytas kūno masės indeksas, tikslus amžius, ūgis ir svoris, įvertinti mitybos įpročiai, sveikatos būklė, fizinis aktyvumas bei darbo pobūdis. 

Taip pat, ir laisvalaikis bei žalingi įpročiai. Įvertinus šiuos aspektus ir įvedus į kasdienybę disciplinuotą mitybos plano laikymąsi bei klientui sekant dietologo rekomendacijas – toks energijos trūkumo pojūtis pamažu taps svetimu reikalu, teigia dietologė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.