Specialistai pataria, kokius obuolius rinktis

Obuoliai yra vieni sveikiausių ir lietuvių labai mėgstami vaisiai. Rudenį nuskintais vaisiais galime mėgautis ne tik rudenį ir žiemą, bet ir visą pavasarį.

Obuolius, pažymėtus ženklu „Kokybė“, drąsiai galima valgyti nuplovus vandeniu, žievelės nulupti tikrai nereikia.
Obuolius, pažymėtus ženklu „Kokybė“, drąsiai galima valgyti nuplovus vandeniu, žievelės nulupti tikrai nereikia.
Pasak dietologės E. Česaitytės prioritetą turėtume teikti vietiniams vaisiams ir daržovėms.
Pasak dietologės E. Česaitytės prioritetą turėtume teikti vietiniams vaisiams ir daržovėms.
Pasak V. Kuliešienės, obuolius, pažymėtus ženklu „Kokybė“, drąsiai galima valgyti nuplovus vandeniu, žievelės nulupti tikrai nereikia.
Pasak V. Kuliešienės, obuolius, pažymėtus ženklu „Kokybė“, drąsiai galima valgyti nuplovus vandeniu, žievelės nulupti tikrai nereikia.
Šis ženklas garantuoja, kad obuolių augintojai laikosi itin griežtų kokybės reikalavimų.
Šis ženklas garantuoja, kad obuolių augintojai laikosi itin griežtų kokybės reikalavimų.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 14, 2017, 11:50 AM

Dietologė Eugenija Časaitytė sako, kad obuolių laikymas labai nedaug veikia biologiškai-fiziologiškai aktyvių medžiagų – fitochemikalų kiekį juose. Laikant obuolius nulinėje temperatūroje 9 mėnesius, fenolių kiekis beveik nesumažėja.

Jei laikome namuose tinkamai – palaikant žemą temperatūrą ir drėgmės balansą – obuoliai ilgai išlaiko savo naudingąsias maistines savybes. Prarandama tik dalis vitaminų, o mineralinių medžiagų kiekis išlieka nepakitęs.

Vietinius valgyti sveikiau

Mitybos specialistės teigimu, renkantis obuolius pirmenybę reikėtų teikti mūsų krašte užaugintiems sezoniniams vaisiams ir daržovėms bei uogoms, nes mūsų klimato sąlygomis augančias ir nokstančias gėrybes mūsų organizmas geriau pasisavina, per metų metus organizmas genetiškai prisitaiko prie vietoje išauginto maisto.

Į Lietuvos parduotuves daugiausia obuolių pristato Lietuvos verslinių sodų asociacijai „Vaisiai ir uogos“ priklausančios įmonės.

Daugelio jos narių produkcija išauginta pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pripažinimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 „Dėl Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“ ir pasižymi išskirtine kokybe. Kaip ją atpažinti? Ant pakuotės reikėtų ieškoti Nacionalinės kokybės produktų ženklo „Kokybė“.

Kuo obuoliai pažymėti šiuo ženklu skiriasi nuo Lietuvoje užaugintų obuolių, kurie nepaženklinti tokiu ženklu?

Išorinių pokyčių vartotojai gali ir nepastebėti, tačiau „Kokybės“ ženklu pažymėti obuoliai buvo auginami pasitelkiant aplinkai draugiškesnes priemones, bet to, jų auginimui mažiau naudojama augalų apsaugos priemonių ir trąšų, jų naudojimas yra griežčiau reglamentuojamas.

Pavyzdžiui, augalų apsaugos priemonės su ta pačia veikliąja medžiaga gali būti panaudotos tik 2 kartus per sezoną, o įprastai auginant kai kuriuos chemikalus leidžiama naudoti net ir 4 kartus. Be to, reikalaujama, kad laikotarpis nuo paskutinio purškimo iki vaisių skynimo būtų 1,5 karto ilgesnis. Auginant obuolius, kurie bus ženklinami Nacionalinės kokybės produktų ženklu leidžiamas naudoti azoto kiekis yra mažesnis, apribotas herbicidų naudojimas.

Purkšdami ginasi ligų

„Kokybės“ ženklu pažymėti lietuviški obuoliai pranašesni ir už importuotus obuolius. „Pirkėjui vertinant lietuviškų ir atvežtinių obuolių kokybę, reikėtų žinoti, kad karštesnio klimato šalyse auginamus obuolius augintojai, norėdami juos apsaugoti nuo ligų ir kenkėjų, priversti daugiau purkšti chemikalais.

Obuoliai papildomai apdorojami ir norint juos apsaugoti transportavimo iš tolimesnių kraštų metu“, – aiškina asociacijos „Vaisiai ir uogos“ prezidentė Vitalija Kuliešienė.

Be to, importuotų obuolių skoninės savybės nukenčia dėl to, kad pagal teisės aktų nustatytus reikalavimus juos skinant jie turi būti sunokę tiek, kad sandėliuojami ir transportuojami kuo mažiau gestų. Į Lietuvą vežami jie yra nevisiškai sunokę, neturi stipraus skonio ir aromato. Daugelis yra pastebėję, atvežtiniai obuoliai yra visi panašaus skonio, o lietuviškų obuolių skonis – skirtingas.

Ir maistas, ir vaistas

Kalbėdama apie obuolių skonines ir maistines savybes E. Časaitytė primena, kad tai ne tik skanus užkandis, maistas, bet ir vaistas.

„Obuoliuose gausu polifenolių, kurių dauguma turi antioksidantinį poveikį, įvairiausių vitaminų – A, B grupės, C, E, netrūksta ir mineralinių medžiagų – kalio, kalcio, fosforo, geležies, skaidulų. Jos mūsų organizmui yra būtinos, o šiandien daugelis mūsų vartojame jų nepakankamai. Skaidulos – tai mūsų organizmo „šluota“, mažinanti sunkiųjų metalų, cholesterolio kiekį kraujyje, gerinanti žarnyno funkcijas, taip apsaugodama nuo vidurių užkietėjimo ir onkologinių žarnyno ligų.

Skaidulos taip pat padeda koreguoti cukraus kiekį kraujyje. Sukrimskite 2-3 obuolius per dieną ir sveikatą tikrai sustiprinsite“, – obuolių naudą akcentuoja dietologė.

V. Kuliešienė atkreipia dėmesį į tai, nusipirktus lietuviškus obuolius, kurie paženklinti ženklu „Kokybė“, galima drąsiai valgyti tiesiog nuplovus vandeniu, nenulupant jų žievelės, kurioje susikaupia patys naudingiausios medžiagos žmogaus organizmui. Taip drąsiai elgtis galime dėl to, kad šie Lietuvoje užauginti obuoliai rudenį prieš patalpinant juos į saugyklas nėra mirkomi jokiuose tirpaluose, galinčiuose apsaugoti vaisius nuo grybelio, pelėsio, puvimo.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.