Šaukštas šio pagardo į kavą, ir riebalus deginsite nuo pat ryto

Kuo rytais gardinte kavą – grietinėle, pienu, medumi, o gal turite savo receptų?

Kas rytą paskaninę kavą šiuo pagardu, turėsite ne tik kvapnesnį ir sveikesnį gėrimą, bet ir paskatinsite metabolizmą.<br> 123rf.com nuotr.
Kas rytą paskaninę kavą šiuo pagardu, turėsite ne tik kvapnesnį ir sveikesnį gėrimą, bet ir paskatinsite metabolizmą.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 13, 2018, 8:13 AM, atnaujinta Sep 6, 2019, 3:48 PM

Kas rytą paskaninę kavą šiuo pagardu, kurio receptą pateikiame žemiau, turėsite ne tik kvapnesnį ir sveikesnį gėrimą, bet ir paskatinsite metabolizmą – medžiagų apykaitą. Tad riebalus deginsite nuo pat ryto.

Jeigu esate iš tų, kurie ieško sveikų ir naudingų alternatyvų kavai pagardinti, išbandykite receptą, kurį siūlo „Healthy food house“.

Pagrindinis šio pagardo ingredientas – kokosų aliejus. Nors kokosų aliejus yra riebalai, nuo kitų riebalų jie skiriasi tuo, kad jame yra vidutinės grandinės riebalų rūgščių. 

Organizmas jas greitai paverčia energija, dėl to itin paspartėja medžiagų apykaita. 

Vienas tyrimas atskleidė, kad kasdien suvalgomi 1-2 šaukštai šių rūgščių, esančių kokosų aliejuje, padidina kalorijų deginimą 5 procentais.

Tad paskaninę kavą kokosų aliejumi ne tik nepriaugsite svorio – atvirkščiai, pagerinsite sveikatą ir netgi sumažinsite oganizmo riebalų kiekį. 

Kokosų aliejuje yra daug vidutinės grandinės riebalų rūgščių, kurios turi kitokio poveikio, nei ilgosios grandinės riebalų rūgštys, randamos kituose aliejuose. 

Aliejus, naudingas širdžiai

Tiesa, pastaruoju metu kokosų aliejus peikiamas dėl gausaus sočiųjų riebalų kiekio, tačiau jie skiriasi nuo tų, kurių apstu vadinamajame greitajame maiste.  

Sočiuosius riebalus sudaro skirtingo „sunkumo“ riebalai, kurie skirtingai veikia organizmą. Esama ilgosios grandinės riebalų rūgščių (angl. long-chain fatty acids), vidutinės grandinės riebalų rūgščių (angl. medium-chain fatty acids) ir trumpos grandinės riebalų rūgščių (angl. short-chain fatty acids). 

Pačios pavojingiausios riebalų rūgštys – ilgosios grandinės. Būtent šių riebalų gausus suvartojimas didina blogojo cholesterolio kiekį ir gali nulemti širdies ligas. Šie riebalai daugiausia aptinkami greitajame maiste ir  beveik neaptinkami natūraliame maiste. 

2015 m. AJCN (angl. American Journal of Clinical Nutrition) išplatintas pranešimas, kuriame nurodyta, kad sočiųjų riebalų rūgštys turi poveikio širdies ligų išsivystymui tik tuo atveju, kai gaunamos ne iš augalų, pieno produktų ar žuvų. 

Tad kokosų aliejaus sotieji riebalai ne tik nežaloja širdies ir kraujagyslių sistemos, bet ją gerina. Be to, reguliarus kokosų aliejaus naudojimas gali padėti pagerinti širdies veiklą, sumažinti svorį, pagerinti metabolizmą ir suteikti energijos. 

Tą įrodo puikūs Pietinės Ramiojo vandenyno dalies gyventojų sveikatingumo rodikliai. Čia gyvenančių žmonių viso suvartojamo kalorijų kiekio didžiąją dalį sudaro sotieji riebalai, gauti iš kokosų aliejaus. Tačiau šiame regione širdies ligos – retas reiškinys. 

Grįžkime prie kavos 

Kokosų aliejus ne tik apdovanos organizmą naudingomis medžiagomis, bet ir kavai  suteiks gardaus kvapo, skonio, kava taps labiau kreminė.

Kaip pasigaminti kokosų aliejaus pagardą kavai?

Produktus galite naudoti pagal skonį. Galite gardinti kavą vien tiktai kokosų aliejumi, tačiau, pavyzdžiui, cinamonas ar kakava taip pat turi galių padidinti medžiagų apykaitą. O jeigu nemėgstate saldžios kavos, nedėkite medaus. 

Reikės:

3/4 puodelio kokosų aliejaus, 

pusės puodelio medaus,

1 arbatinio šaukštelio malto cinamono, 

1 valgomojo šaukšto kakavos miltelių.

Gerai išmaišykite visus ingredientus. Mišinį laikykite stiklainėlyje. Dėkite 1 šaukštą į karštos kavos puodelį, išmaišykite ir gerkite. 

Skanaus!

Turinys pirmą kartą publikuotas 2017 metų rugsėjo 18 dieną. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.