5 priežastys, kodėl obuolius reikia valgyti kasdien

Mūsų kraštuose obuoliai neabejotinai yra labiausiai prieinamas ir paplitęs mineralinių medžiagų (kalcio, kalio, natrio, fosforo, magnio, bet ypač geležies) šaltinis. Juose gausu ir vitaminų: C, E, B1, B2, B6, PP, folio rūgšties, karoteno. Visos šios biologiškai aktyvios medžiagos veikia žmogaus organizmą ir saugo jį nuo daugelio susirgimų. Todėl mitybos specialistai pataria kasdien suvalgyti 2-3 obuolius.

 D. Kviklys: „ Sodininkams, kurie nori, kad jų užauginti obuoliai būtų pažymėti ženklu „Kokybė“, turi laikytis kur kas griežtesnių obuolių auginimo reikalavimų.
 D. Kviklys: „ Sodininkams, kurie nori, kad jų užauginti obuoliai būtų pažymėti ženklu „Kokybė“, turi laikytis kur kas griežtesnių obuolių auginimo reikalavimų.
 Dietologė Eugenija Časaitytė atkreipia dėmesį, kad cholesterolį mažinti padeda ir obuoliuose esančios skaidulos.
 Dietologė Eugenija Časaitytė atkreipia dėmesį, kad cholesterolį mažinti padeda ir obuoliuose esančios skaidulos.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-09-28 14:57, atnaujinta 2017-09-28 14:58

Pateikiame 5 motyvuojančias priežastis, kodėl patartina valgyti obuolius.

1 priežastis. Saugo nuo vėžio

Obuoliai sukaupia daug flavonoidų ir polifenolinių junginių, kurie pasižymi stipriu antioksidaciniu poveikiu. Pagal antioksidantines savybes obuoliai užima antrąją vietą po spanguolių. Antioksidantai gali apsaugoti nuo įvairių vėžinių susirgimų, pavyzdžiui, krūties, plaučių, kasos, kepenų ir storosios žarnos.

Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ direktorius, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro filialo Sodininkystės ir daržininkystės instituto Sodininkystės technologijų skyriaus vedėjas biomedicinos mokslų daktaras Darius Kviklys sako, kad tyrimais yra nustatyta, jog būtent Lietuvoje užauginti obuoliai sukaupia žymiai daugiau bioaktyvių medžiagų, negu užauginti, pavyzdžiui, kaimyninėje Lenkijoje ar Pietų Europos valstybėse.

Tos pačios veislės obuoliuose fenolinių junginių lietuviškuose vaisiuose yra vidutiniškai 20-30 procentų daugiau, o štai Lietuvoje visų mėgstamos „Auksis“ veislės obuoliuose randama net perpus didesnis kiekis polifenolių, negu „Auksis“ veislės, bet išaugintos Lenkijoje.

2 priežastis. Saugo kaulus

Nuo osteoporozės vystymosi gali apsaugoti ir padidinti kaulų tankį obuoliuose randamas floridzinas. Atlikti moksliniai tyrimai rodo, kad obuoliai taip pat puikiai veikia moteris kaip afrodiziakai, o dėl to „kaltas“ būtent floridzinas. Jis panašus į moterų lytinį hormoną estradiolį, kuris atlieka svarbų vaidmenį kai kalbama apie seksualinį susijaudinimą.

3 priežastis. Mažina cholesterolį

Kasdien valgydami obuolius sumažinsite blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Už tai galima padėkoti didžiausią gydomąją obuolių galią turintiems pektinams. Mažindami cholesterolį kartu šie stipriai veikiantys sorbentai mažina ir širdies bei kraujagyslių ligų vystymosi grėsmę.

Vilniaus miesto Centro poliklinikos dietologė Eugenija Časaitytė atkreipia dėmesį, kad cholesterolį mažinti padeda ir obuoliuose esančios skaidulos. Jos organizmui būtinos, o daugelis žmonių jų vartoja nepakankamai.

Skaidulos – tai mūsų organizmo „šluota“, mažinanti ne tik cholesterolio, bet ir sunkiųjų metalų kiekį kraujyje, gerinanti žarnyno funkcijas, taip apsaugodama nuo vidurių užkietėjimo ir onkologinių žarnyno ligų. Skaidulos taip pat padeda koreguoti cukraus kiekį kraujyje.

Skaidulų daugiausia yra obuolių luobelėje, todėl jų nereikėtų lupti, tik gerai nuplauti. Ypač tai pasakytina apie kai kuriuose Lietuvos versliniuose soduose užaugintus obuolius. Dėl vėsesnio klimato ir kenkėjų bei ligų grėsmės šie vaisiai pas mus purškiami kelis kartus mažiau (pavyzdžiui, nuo kai kurių kenkėjų Lietuvoje obelys purškiamos vos 1 kartą, o Pietų šalyse – 3-4 kartus; nuo obuolių rauplių apsisaugoti Lietuvoje užtenka 5-7 purškimų, tuo tarpu Lenkijoje – mažiausiai 15), todėl parduodamuose lietuviškuose obuoliuose cheminių medžiagų likučiai ne tik kad neviršija leistinų kiekių, tačiau jų beveik net nenustatoma.

Tačiau net ir Lietuvoje užauginti obuoliai ne visi yra vienodi. Jei jų išvaizda ir beveik vienoda, skiriasi nematoma, vidinė kokybė. Ieškantys išskirtinės kokybės obuolių, prekybos vietose turėtų ieškoti vaisių, kurie paženklinti Nacionalinės kokybės produktų (NKP) ženklu „Kokybė“.

Obuoliai su šiuo ženklu išauginti ir sertifikuoti pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pripažinimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 „Dėl Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“.

Sodininkams, kurie augina obuolius, pagal minėtas taisykles keliami kur kas griežtesni reikalavimai. Sodas negali būti šalia gamyklos ar sąvartynų sanitarinių zonų, iki pastarųjų turi būti bent 1 kilometro atstumas. Arti neturi būti magistralinių ir krašto kelių. Minimalus atstumas iki magistralės – 50 metrų, krašto kelių – 10 kilometrų.

Taip pat ribojamas tręšimas, herbicidų ir cheminių apsaugos priemonių naudojimas. Laiko tarpas nuo paskutinio purškimo iki obuolių skynimo yra 1,5 karto ilgesnis už laikotarpį, kurį turi išlaukti įprastiniu būdu obuolius auginantys sodininkai. Laikantis šių reikalavimų obuoliuose beveik nebelieka cheminių preparatų likučių.

4 priežastis. Sveika skydliaukė

Žmogaus sveikatai naudingas ne tik pats obuolys, bet ir jo sėklos, kuriose yra daug jodo. Būtent jis kontroliuoja skydliaukės veiklą. Jodo trūkumas gali ne tik sutrikdyti skydliaukės veiklą, bet ir sukelti kitus sveikatos sutrikimus: depresiją, vaisingumo sumažėjimą, vidurių užkietėjimą, svorio padidėjimą. Rekomenduojama jodo paros normą gausite suvalgę 5-6 obuolio sėklas.

5 priežastis. Padės sulieknėti

Tyrimais nustatyta, kad obuoliai visiškai „neina į kūną“ ir net slopina alkio jausmą. Šiuose vaisiuose esanti fruktozė palaiko pastovų cukraus kiekį kraujyje, todėl nejaučiamas alkis. Juose yra apie 90 procentų vaisių rūgščių ir fermentų, kurie normalizuoja skrandžio rūgštingumą ir aktyvina medžiagų apykaitą. Dėl to tirpsta riebalai. Be to obuoliuose esantis mikroelementas kalis varo skysčius ir dėl to krinta svoris.

Išvardijome toli gražu ne visas priežastis, dėl ko verta valgyti obuolius. Tačiau iš tų kelių užtenka, dėl kurių kiekvienam būtų naudinga kasdien sukrimsti po porą obuolių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.