Kaip lietuviškus obuolius išlaikyti per žiemą?

Jau kuris laikas galime mėgautis šviežiais, ką tik nuskintais lietuviškais rudeninių veislių obuoliais. Nors yra toks mitas, jog lietuviški obuoliai blogai išsilaiko per žiemą. Jį paneigia Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ prezidentė Vitalija Kuliešienė. Jie teigia, kad tinkamomis sąlygomis lietuviškus obuolius tikrai galima išlaikyti net iki kito vaisių sezono.

Iš sodo nuskinti obuoliai iškart yra vežami į saugyklas.
Iš sodo nuskinti obuoliai iškart yra vežami į saugyklas.
Tinkamai laikomi obuoliai saugyklose išlaikomi iki kito sezono.
Tinkamai laikomi obuoliai saugyklose išlaikomi iki kito sezono.
Ženklas „Kokybė“ reiškia, kad produktas yra nacionalinės kokybės ir buvo auginamas pagal griežtesnius nei įprasta reikalavimus.
Ženklas „Kokybė“ reiškia, kad produktas yra nacionalinės kokybės ir buvo auginamas pagal griežtesnius nei įprasta reikalavimus.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 3, 2017, 11:52 AM

Kruopštus skynimas

Labai svarbu, jog žiemai laikomi obuoliai, būtų nuskinti laiku. „Jeigu vaisių nuskinsime per anksti – vaisius bus žalias, neskanus ir nekokybiškas. Tuo tarpu per vėlai nuskintas – bus pernokęs, kokybė suprastės ir obuolys ilgai neišsilaikys. Be to, svarbu, jog vaisiai būtų skinami, o ne renkami nukritę. Nukritęs obuolys jau yra pernokęs ant vaismedžio, dėl to ilgai nesilaikys“, – teigia V. Kuliešienė.

Vaisiai turėtų būti nuskinti labai atsakingai ir kruopščiai. Svarbu, kad skinant vaisius nebūtų pažeista jų odelė, jie nebūtų sumušti ar suspausti. Patariama skinti vaisius su koteliais, visu delnu, sukant juos aplink ašį.

Dažna klaida, kurią žmonės daro skindami obuolius – juos mėto, staigiais judesiais deda į krepšį, o nuskintus juos tiesiog supila į bulvių maišus ar dideles dėžes. Labai svarbu, kad vaisius nebūtų pažeistas, sumuštas. Todėl šį darbą reikia atlikti itin atsakingai. Be to, skinamų obuolių nereikėtų plauti ar valyti, kadangi tuomet būtų nuvaloma ant obuolių susidariusi vaško plėvelė, kuri padeda vaisiui apsisaugoti nuo puvimo bei pelėsio.

Vėsi patalpa

Norint kuo ilgiau išlaikyti obuolius, reikia juos laikyti kuo vėsesnėje patalpoje. Patariama, kad temperatūra laikymo patalpoje neviršytų 5 laipsnių šilumos. Būtų idealu, jeigu temperatūra siektų tik apie 0,5 – 1 laipsnį šilumos. Laikant obuolius tokioje aplinkoje smarkiai sulėtėja vandens garavimas bei vaisiaus nokimas, todėl ilgiau išsilaiko skoninės savybės. Pasak V. Kuliešienės, labai svarbu, kad obuolių saugykloje oro santykinė drėgmė būtų apie 90 proc., būtų palaikoma pastovi temperatūra.

„Obuoliai labai stipriai sugeria kvapus“, – teigia asociacijos „Vaisiai ir uogos“ prezidentė todėl, esant galimybei, obuolius reikėtų laikyti tam tikroje saugykloje ar rūsyje, tačiau atskirai nuo daržovių, ypač bulvių, nes kitu atveju, obuoliai labai greitai sugers bulvių kvapą. Kvapas paveiks ir jų skonį.

Patalpas, kuriose žiemai laikote obuolius, reikėtų nuolat vėdinti, kadangi pabuvę vaisiai išskiria dujas – etileną.

Laikyti dėžėse

Teisingiausia obuolius laikyti plastikinėse dėžėse, nes plastiką galima lengvai išplauti, dezifenkuoti. Be to, tokios dėžės nepelija, nepūva ir neprisigeria kvapų. Nesant galimybių obuolius laikyti plastikinėse dėžėse, patariama juos kaupti medinėse dėžėse, įsitikinus, kad jos nepradėjusios pūti, kad puvėsiu neužkrės vaisių.

Laikomus vaisius patariama nuolat tikrinti – kas 2-3 savaites reikėtų išrinkti suvytusius, supuvusius ar pradėjusius pūti vaisius.

Kaip atpažinti kokybiškus lietuviškus obuolius?

Obuoliai – lietuvių nuo seno mėgstami vaisiai. Šiandien vartotojams ieškantiems kokybiškų lietuviškų obuolių išsirinkti iš gausybės šių vaisių daug paprasčiau. Pakuotės su kokybiškais vaisiais yra ženklinamos Nacionalinės kokybės produktų (NKP) ženklu „Kokybė“. Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ narių produkcija (vaisiai, sultys, tyrės) yra sertifikuojama pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pripažinimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 „Dėl Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“ ir ženklinama minėtu ženklu „Kokybė“.

„Kokybiškais obuoliais laikomi vaisiai, kurie atitinka savo veislės standartus ir yra jai būdingos spalvos, dydžio, tinkamai sunokę, neturi jokių pažeidimų ir defektų. Sodininkams, kurie siekia, kad jų obuoliai būtų paženklinti NKP ženklu, turi laikytis kur kas griežtesnių reikalavimų: jiems ribojamas tręšimas, herbicidų ir cheminių apsaugos priemonių naudojimas, reikia kur kas ilgiau laukti po paskutinio purškimo, kol bus galima skinti obuolius. Yra reikalavimų ir pačių sodų lokacijai. Nuo gamyklų ir sąvartynų sanitarinių zonų jie turi būti nutolę bent 1 kilometrą, nuo krašto kelių – 10 kilometrų, o magistralės – 50 metrų“, – sako V. Kuliešienė ir priduria, kad auginant obuolius laikantis šių reikalavimų, juose beveik neaptinkama jokių cheminių priemaišų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.